Skip to content
Politică

UPDATE Referendum în Catalunia: ce efecte va avea asupra României

EVZ.ro

UPDATE 18:33

Madridul a anuntat sambata ca politia a sigilat 1.300 din cele 2.315 scoli din Catalonia unde trebuia sa aiba loc scrutinul.

De asemenea, o sursa guvernamentala a dezvaluit ca 163 de scoli cu sectii de votare au fost ocupate de familii catalane. Locuitorii din regiune care sprijina referendumul au petrecut noaptea in scoli incercand sa se opuna ordinului politiei de a evacua si de a inchide sectiile de votare inainte de ora 6.00 dimineata a zilei de duminica. Scrutinul ar trebui sa inceapa la ora 9.00, potrivit postului de televiziune Digi 24.

—————————————————————————-

Sociologul Dan Dungaciu face predicții despre referendumul din Catalunia și spune că acesta ar putea avea efecte negative asupra României.

În acest sens, Ungaria a lansat deja un mesaj prin care susține acțiunea Cataluniei, privind spre țara noastră, potrivit dcnews.ro

De ce credeți că Viktor Orban a adoptat o asemenea poziție, că este dorința poporului? De fiecare dată, diplomația maghiară a susținut autonomia Transnistriei în Republica Moldova, uitându-se la posibile precedente care se pot crea. Pe ei nu îi interesa de Transnistria. Ei se uitau în vecinătatea imediată, inclusiv în România. Budapesta a dat semnalul iresponsabil, după părerea mea, despre faptul că este voința poporului, neuitându-se spre Spania, ci mai degrabă spre România. De-asta Uniunea Europeană trebuie să oprească din fașă această încercare de independență a Cataluniei” a explicat sociologul.

Dan Dungaciu spune că UE ar trebui să excludă automat și cu fermitate Catalunia din Uniune, în cazul în care referendumul va avea loc. În plus, sociologul spune că în cele din urmă, viitorul Cataluniei în cadrul comunității europene va depinde de Spania.

Sigur că va fi greu ca UE să-i oprească pe catalani. Uniunea Europeană trebuie să fie foarte fermă și să spună că orice referendum înseamnă ieșirea automată din UE și presupune pentru Catalunia, în eventualitatea ruperii de Spania, să mai facă o dată aplicația de aderare la Uniunea Europeană. Ai nevoie de vot, de susținere, este foarte complicat. Spania va decide soarta Cataluniei, în încercarea lor da încerca să intre din nou în Uniunea Europeană”, a completat Dungaciu.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *