Skip to content
Politică

UPDATE Referendumul din Catalonia. Care a fost greșeala majoră a Spaniei

RT.com

UPDATE 11:16

Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat victoria secesioniștilor la referendumul privind independența față de Spania, potrivit Realitatea TV.

Autoritățile de la Barcelona au anunțat că au votat 2,26 de milioane de oameni din cei 5,34 de milioane de alegători, iar 90% din voturi au fost pentru secesiune.

,,Ne-am câștigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republică”, a afirmat Puigdemont, înconjurat de miniștrii săi.

—————————————————————

Un jurnalist din Barcelona, pe numele lui Sebastian Hulub, dă detalii din culisele referendumului din Catalonia și arată cu degetul spre Spania pe care o consideră principală vinovată pentru violențele produse.

Mai precis, Hulub spune că reacția Madridului cu privire la referendumul din Catalonia a făcut ca tot mai mulți să își dorească independența. Numărul inițial al celor care doreau separarea de Spania era sub 50 %, potrivit dcnews.ro

Felul în care a ales Madridul să managerieze toată această situație n-a făcut decât să sporească numărul celor care vor independența. Dacă înainte, din 10 persoane, patru doreau independența, acum cred că cel puțin șase își doresc acest lucru,” a povestit jurnalistul.

În plus, Sebastian Hulub mai face precizări despre modul în care s-au organizat autoritățile. Mai precis, spune că numărul polițiștilor trimiși în Catalonia pentru stoparea referendumului a fost insuficient. De-a lungul întregii zile, oamenii legii nu au făcut decât să verifice secțiile de votare, care au fost deschise în instituții de cultură. La vederea polițiștilor, organizatorii ascundeau urnele.

La început, comunitatea catalană a stabilit niște secții de votare, care erau în teorie aceleași pe care le folosesc la alegerile locale, naționale, la fel ca în România. Procurorul general de la Madrid a interzis folosirea lor și au confiscat urne, buletine de vot. Catalanii au căutat apoi opțiuni alternative. Singurele care puteau funcționa duminica în mod legal și nu puteau fi închise cu vreun ordin judecătoresc erau instituțiile de cultură și unele părți din clădirile de învățământ. Oamenii s-au dus de vineri să le păzească. Conform legii, dacă este lume prezentă, nu le poate închide nimeni. Madridul a trimis aproximativ 10 000 de polițiști din toată Spania, dar nu pot împrăștia oamenii de acolo. Ei pot doar să le ia urnele. Polițiștii au luat secțiile la rând. Catalanii ascundeau urmele când auzeau că vine poliția spaniolă, apoi le puneau la loc și tot așa. A fost un joc de-a șoarecele și pisica întreaga zi. Sunt tensiuni, e adevărat, dar de votat, s-a votat. Poliția trimisă de la Madrid nu a fost atât de numeroasă încât să poată închidă toate secțiile de votare. Cozile au fost mari și chiar dacă a plouat, lumea a stat și a așteaptat să voteze. Oricare cetățean spaniol cu domiciliul în Catalonia a avut drept de vot” a completat jurnalistul.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *