Skip to content
Politică

UPDATE Relația cu Lăncrănjan și Bica / Generalul „câmpului tactic” din SRI a povestit multe

LINX.CRJI.org

UPDATE 8:41

Același general Dumitru Dumbravă de la Serviciul Român de Informații a vorbit în fața Comisiei SRI despre relația cu procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan (cea care instrumentează dosarul Tel Drum) și cu Alina Bica, fostul procuror-șef al DIICOT.

Ofițerul a declarat miercuri la audierea din Comisia parlamentară de control al SRI că o cunoaşte pe Lăncrănjan şi că a colaborat cu ea, dar a negat că ar fi ajutat-o în carieră, potrivit președintelui comisiei, Claudiu Manda, preluat de Adevărul.ro.

„A spus că se cunosc, că au colaborat, că Lăncrăjan a colaborat bine cu SRI, că au fost şi momente în care au avut şi dispute. Au fost momente în care Lăncrăjan viza o serie de persoane din SRI şi a încercat să explice şi au fost tensiuni la momentul respectiv, spunând că este în competenţa Parchetului Militar să urmărească dacă s-au săvârşit infracţiuni”, a relatat Claudiu Manda, precizând că Dumbravă a negat că ar fi ajutat-o pe Lăncrănjan în carieră.

De asemenea, Dumbravă a vorbit în Comisia SRI despre relaţia cu fosta şefă a DIICOT Alina Bica, spunând că discutau destul de des.

„A explicat că discutau destul de des, şi în perioada în care doamna Bica era procuror anume desemnat pentru eliberarea mandatelor de securitate naţională, şi când era procuror DIICOT, discutau pe speţe. Doar în condiţiile în care i-ar fi fost solicitată, emitea o opinie juridică sau, şi dacă emitea o opinie juridică, procurorul era cel care decidea”, a relatat Manda, precizând că Dumbravă a susţinut că niciodată nu i-a cerut lui Bica vreo reţinere în vreun dosar.

Generalul SRI a fost întrebat la audierile din comisie şi dacă se întâlnea cu Laura Codruţa Kovesi, aşa cum a susţinut fostul Şef al Serviciului de Protecţie şi Pază Dumitru Iliescu, potrivit căruia Kovesi şi Dumbravă stabileau cine se ocupa de anumite dosare şi care era traseul acestora.

„Opinia domnului Dumbravă a fost că s-a întâlnit de destul de multe ori cu doamna Kovesi, mai ales în perioada în care era procuror general, nu procuror şef DNA, că discutau mai degrabă despre mandatele de securitate naţională şi că nu a avut niciodată vreo discuţie despre dosare în sensul spus de domnul general Iliescu, cum că ar fi stabilit cine să fie din cadrul SRI care să lucreze în acel dosar, cine din cadrul DNA şi eventual cine să fie dintre judeătorii la care să ajungă dosarul”, a mai povestit Claudiu Manda.

—————————

Generalul SRI Dumitru Dumbravă – inventatorul expresiei „câmp tactic din justiție” – a recunoscut că a fost de mai multe ori în instanțe.

S-a întâmplat miercuri în Comisia parlamentară de control al Serviciului Român de Informații, unde Dumbravă a fost audiat. După audiere, președintele comisiei, senatorul PSD Claudiu Manda, a afirmat că generalul SRI Dumitru Dumbravă a susținut că deși mersese la diferite instanțe, nu încercase să influențeze decizia judecătorilor sau a procurorilor, informează Agerpres.

„A fost întrebat dacă e adevărat că a fost văzut la Curtea de Apel București, la ICCJ, la Tribunalul Militar, la Parchetul Militar, la unitățile de parchet. Răspunsul a fost: da, a participat, dar niciodată, așa spune domnul Dumbravă, nu a încercat să influențeze vreo decizie a judecătorului sau a procurorului în vreun caz”, a declarat Manda.

Audierea a vizat perioada când Dumbravă a ocupat funcția de șef al Direcției juridice din SRI.

Referindu-se la ceea ce făcea Dumbravă la instanțele respective, Manda a spus: „A dat o serie de exemple: fie să emită un punct de vedere juridic dacă a fost întrebat, fie să vadă juriștii pe care îi avea în subordine și care susțineau în instanță elemente care sunt de competența SRI. A spus că doar când i s-a solicitat un punct de vedere juridic, atunci a exprimat o opinie. (…) A mai spus că a interacționat cu procurori, judecători din zona de drepturi și libertăți, mai ales acolo unde SRI avea această atribuție de eliberare a mandatelor pe siguranța națională”.

Senatorul Manda a mai menționat că a fost abordat subiectul „câmpului tactic”.

„Domnul general Dumbravă nu neagă articolul din presă; spune doar că, în opinia sa, atunci când vorbea de câmpul tactic, nu vorbea despre influențarea justiției, ci mai degrabă de urmărirea altor persoane, în sensul că inculpații ar putea să influențeze actul de justiție și că în acest sens era un atribut și o implicare a SRI. A dat exemple de experți și judecători care ar fi decis diferit de ce era în dosarul probatoriu sau experți care făceau expertize și stabileau prejudiciu zero”, a adăugat PSD-istul.

Președintele Comisiei SRI a subliniat că Dumbravă a admis că existau echipe mixte de ofițeri SRI și procurori, dar că „ofițerii SRI asigurau suport tehnic, logistic și suport juridic”.

„Spunea domnia sa că existau momente în care procurorul solicita un punct de vedere juridic al ofițerilor SRI, despre care încă nu știm dacă se încadrează cu totul în legislație”, a punctat Claudiu Manda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *