Skip to content
Politică

UPDATE Se încheie un capitol istoric: Regele Mihai A ÎNCETAT DIN VIAȚĂ

UPDATE 18:17

Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi adus în România pe 13 decembrie și va fi înhumat pe 16 decembrie, informează Digi 24.

—————————-

UPDATE 16:22

Toate pregătirile au fost făcute la noua catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeș pentru înmormântarea regelui Mihai, ceremonie a cărei dată încă nu a fost stabilită, a declarat marți pentru Agerpres consilierul eparhial Caliopie Ichim.

„Ziua în care va fi înmormântarea încă nu o cunoaștem, așteptăm dialogul cu reprezentanții Casei Regale, dar aici totul este pregătit. De la înmormântarea reginei Ana, totul este pregătit pentru un astfel de eveniment tragic, dar previzibil”, a precizat reprezentantul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Cărți de condoleanțe au fost deschise la Palatul Regal din București, la Palatul Elisabeta, precum și la Castelul Peleș, informează Digi 24.

—————–

Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit marți, la 96 de ani, după o îndelungată suferință.

Redăm mai jos comunicatul oficial al Casei Regale:

Cel care a domnit între 1940 și 1947 și anterior – reprezentat de o regență – între 1927 și 1930 era ultimul șef de stat în viață din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Potrivit Wikipedia.org, Mihai s-a născut la Sinaia, fiind fiul principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și al prințesei Elena. Din partea tatălui este nepot al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, iar din partea mamei nepot al regelui Constantin al Greciei. Astfel, Mihai al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei, printre ele numărându-se familiile regale britanică, rusă și habsburgică, strămoși direcți ai săi fiind țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, regina Victoria a Marii Britanii, împărați habsburgi, regi ai Prusiei, Portugaliei etc.

Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filieră maternă, cât și paternă. Este văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Fiu al principelui moștenitor Carol (cel care avea să devină Carol al II-lea), Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat în 2011, pe fondul unor procese în Germania referitoare la fostul nume de Hohezollern-Veringen al ginerelui său, Radu, dar si a temerii, conform unora, privind eventuale pretenții ale Hohenzollernilor germani la șefia Casei Regale române).

Pe 23 august 1944, Regele Mihai a dat lovitura de stat în urma căreia a fost înlăturat de la putere și arestat mareșalul Ion Antonescu, în contextul în care armata sovietică pătrunsese pe teritoriul României. După 6 martie 1945, în semn de protest față de abuzurile noului guvern Petru Groza, suveranul a intrat în așa-numita „grevă regală”, refuzând să semneze decretele executivului, care și-a urmat însă nestingherit activitatea.

Pe 30 decembrie 1947 regele a fost constrâns să semneze decretul de abdicare, în aceeași zi fiind proclamată Republica Populară Română.

În ianuarie 1948, Mihai I a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza țării sale, însă fără prea mari reușite. Suveranul înlăturat de la tron s-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma și s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveția. Cuplul are cinci fiice: principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

După Revoluția din 1989, Regele Mihai a fost oprit de către regimul Ion Iliescu să se întoarcă în țară, cu excepția Paștelui din 1992, numeroși monarhiști au venit să-l vadă. De-abia sub președinția lui Emil Constantinescu, în 1997, Majestatea Sa și-a primit înapoi cetățenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate și o parte din proprietăți. Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Mihai a ținut un discurs în fața camerelor reunite ale Parlamentului României. În martie 2016, a fost anunțată îmbolnăvirea lui de cancer și retragerea din viața publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *