Skip to content
Politică

CEx la PSD: Scandaluri, excluderi și cuvinte grele

Inquam Photos / George Calin

UPDATE 19:45

La finalul CEx-ului, Viorica Dăncilă a declarat că a analizat strategia pe care o va aborda pentru a câştiga alegerile prezidenţiale, spunând că fiecare judeţ trebuie să obţină 50% plus unu din voturi. Totodată a precizat că a hotărât excluderea din PSD și a celor care au votat pentru învestirea Guvernului Orban.

UPDATE 19:19

Ana Birchall a fost exclusă din PSD, deoarece nu a respectat agenda partidului cât timp a condus Ministerul Justiţiei și a adus deservicii partidului, a declarat deputatul PSD Florin Iordache. „Este o decizie normală. Felul în care s-a poziţionat Ana Birchall ca ministru a adus mari deservicii PSD„, a afirmat Iordache.

Campania pentru turul al doilea al prezidențialelor va fi condusă, în continuare, de Lia Olguța Vasilescu. Tot în ședința CEx, social democrații au decis excluderea din partid și a lui Cosmin Gușă, după numai două săptămâni de la revenirea în PSD, conform digi24.

UPDATE 18:45

După ce plecase din ședința Comitetul Executiv al PSD trântind ușa și după o discuție între patru ochi cu Claudiu Manda, Viorica Dăncilă  s-a întors în sală. La revenire, Claudiu Manda și-a cerut scuze.  Discuțiile pe marginea rezultatului obținut de unele filiale în primul tur al prezidențialelor continuă, conform digi.24.

UPDATE 18:04

Claudia Manda ar fi jignit-o pe Viorica Dăncilă și ar fi spus că nu are șanse să câștige alegerile. Acesta ar fi afirmat că PSD nu va putea câştiga alegerile prezidenţiale pentru că „avem candidat o proastă“. Viorica Dăncilă a replicat și i-a reproșat europarlamentarului că jignește o femeie. Tot surse din interiorul ședinței susțin că Olguța Vasilescu ar renunța să mai conducă campania electorală a Vioricăi Dăncilă.

Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a anunțat că nu va vota nicio excludere din partid, la CEX al PSD de marți. La rândul său, Paul Stănescu, liderul PSD Olt, a afirmat că nici el nu va fi de acord cu vreo excludere.

„Eu nu o să votez nicio excludere, a declarat Marcel Ciolacu, înaintea Comitetului Executiv al PSD de marți.

„Nici eu. Nicio excludere”, a adăugat Paul Stănescu, care a intrat imediat după președintele Camerei Deputaților în sediul PSD din Kiseleff.

UPDATE 16:21

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marți, la sosirea la ședința CEX PSD, că primul tur al alegerilor prezidențiale a fost un succes pentru partid și nu trebuie să se joace cu mandatele pe masă.

„E un succes. La București am avut 10.000 de voturi în plus față de europarlamentare. Partidele care fac opoziție au scăzut. Sunt convinsă că în aceste două săptămâni vom munci în continuare și vom scoate un scor foarte bun. Oricum sunt interimar, pot fi promovată sau schimbată oricum, dar nu e cazul să ne punem mandatul pe masă. Împreună am reușit să facem ce spuneau că este imposibil: Dăncilă în turul 2. Deci să ne bucurăm de succes, nu să ne depunem mandatele. Cum să fie o problemă candidatul dacă a intrat in turul 2? Parcă am fi ieșit pe locul 4, așa mă întrebați. S-a dorit mult ca PSD să nu mai fie de 40. Iată, s-a reușit”, a zis Firea.

UPDATE 16:13

Liderii PSD Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene sunt pe lista neagră a Vioricăi Dăncilă, după ce Klaus Iohannis s-a impus la Vrancea, Vaslui şi Neamţ, fiefuri tradiţionale PSD. Nici Gabriela Firea nu e într-o situaţie favorabilă, după ce PSD a pierdut lupta cu PNL în Capitală.

————————————–

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte, marţi, pentru a analiza rezultatele obţinute la alegerile prezidenţiale, dar şi pentru a stabili strategia pentru turul al doilea. De asemenea, va fi dezbătută implicarea filialelor locale în aceste alegeri, dar şi excluderea Anei Birchall din partid, potrivit News.ro.

Şedinţa social-democraţilor este programată la ora 16.00.

Potrivit datelor Biroului Electoral Central, care a centralizat voturile din 99,09% din secţiile de vot, Viorica Dăncilă a obţinut 22,69% la alegerile de duminică.

Candidatul social-democrat a câştigat alegerile în unele dintre judeţele care votează tradiţional PSD, dar a pierdut în alte zone unde, de obicei, PSD căştiga alegerile în faţa altor competitori.

De exemplu, deşi a câştigat alegerile în judeţul Buzău, Dăncilă a pierdut în municipiul Buzău în faţa lui Klaus Iohannis.

Primarul din Buzău, Constantin Toma (PSD), a declarat, duminică seară, că „e inacceptabil în trei ani să-ţi dărâmi trei guverne şi să mai ai pretenţia să câştigi şi prezidenţialele”.

Dăncilă a mai câştigat alegerile în Ialomiţa, dar le-a pierdut în Vrancea, Galaţi şi Brăila.

Strategia de campanie este un alt subiect care va fi abordat de către social-democraţi.

Încă de luni, echipa de campanie a PSD a solicitat PNL să existe minim două dezbateri între cei doi candidaţi înainte de turul al doilea.

Lia Olguţa Vasilescu, în calitate de coordonator al campaniei electorale a PSD pentru alegerile prezidenţiale, i-a transmis o scrisoare lui Dan Motreanu, coordonatorul campaniei electorale din partea PNL, pe tema organizării unor dezbateri între cei doi candidaţi.

E foarte important ca cetăţenii să poată face direct comparaţia între cei doi candidaţi şi să-l aleagă pe acela sau pe aceea care merită cu adevărat să fie preşedintele României pentru următorii cinci ani”, susţine Lia Olguţa Vasilescu, în document.

PSD a cerut ca dezbaterile să se organizeze ”într-un cadru transparent şi cu moderatori imparţiali, astfel încât cei doi candidaţi să beneficieze de şanse egale”.

Liberalii, reuniţi într-o şedinţă alături de preşedintele Klaus Iohannis, au declinat, însă, invitaţia încă de luni seară.

Din punctul de vedere al echipei de campanie, este foarte clar că nu trebuie să aibă loc dezbateri pentru că democraţia înseamnă în primul rând întâlnirea cu cetăţeanul. Mergem pe aceeaşi strategie ca la primul tur – un şir de întâlniri cu organizaţiile şi cetăţenii”, a declarat, luni seară, Dan Motreanu.

La rândul său, Klaus Iohannis a anunţat că preferă să se întâlnească cu cetăţenii.

Deja PSD-ul încearcă tot felul de manevre şi vreau să cer românilor maximă vigilenţă când este vorba de PSD. Maximă vigilenţă nu înseamnă să ne temem, dar înseamnă să fim foarte atenţi şi să merge a vot. Ar fi foarte, foarte păcat să repetăm greşeala din 2016 când, prin absenteismul românilor la alegerile parlamentare, a fost adus la putere PSD-ul şi iată că am avut nevoie de aproape trei ani până i-am înlăturat de la butoanele puterii după ce PSD-ul a arătat că una a promis şi alta a vrut să facă de fapt. PSD-ul a vrut să-şi subjuge întreg statul român”, a declarat Klaus Iohannis, luni, la sosirea la sediul PNL.

Un alt subiect pe ordinea de zi a şedinţei, anunţat încă de săptămâna trecută de Viorica Dăncilă, este situaţia Anei Birchall în partid.

Este o foarte mare nemulţumire în rândul partidului în ceea ce priveşte activitatea doamnei Ana Birchall”, a declarat, marţi seară, la Antena 3, preşedintele PSD, Viorica Dăncilă.

Aceasta a reamintit că o revocase din funcţie pe Birchall de la Ministerul Justiţiei, dar preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *