Skip to content
Politică

UPDATE Ședință de Guvern. Dăncilă: Termenul pentru înregistrarea românilor cu drept de vot din Diaspora va fi extins până pe 15 septembrie

Inquam Photos / Octav Ganea

Update 10.49

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care termenul limită pentru înregistrarea cetăţenilor români cu drept de vot în străinătate în Registrul electoral, pentru alegerile prezidenţiale, va fi extins până la 15 septembrie.

Vom adopta măsuri pentru a asigura cetăţenilor români din Diaspora dreptul la vot şi o mai bună organizare a alegerilor care vor avea loc în această toamnă. Modificăm termenului limită pentru înregistrarea cetăţenilor români cu drept de vot în străinătate ca alegători prin corespondenţă, respectiv ca alegător la o secţie de votare organizată în străinătate. Acest termen va fi extins până la 15 septembrie, pentru a da posibilitatea cât mai multor români din afara graniţelor ţării să se înscrie în Registrul electoral pentru alegerile prezidenţiale din acest an„, a spus Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a adăugat că, pentru o bună organizare a scrutinului din această toamnă, ordonanţa de urgenţă care va fi adoptată pe acest subiect include şi măsuri privind desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, atribuţiile acestora şi asigurarea cadrului legal pentru plata tuturor indemnizaţiilor membrilor birourilor de votare.

———————————————————————

Update 10.07

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat în şedinţa de Guvern de joi că este deblocată plata salariilor din ministerele Mediului, Energiei şi din Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul şi din instituţiile subordonate.

Deblocăm plata salariilor din ministerele Mediului, Energiei şi din Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul şi din instituţiile subordonate”, a spue premierul.

De asemenea, a precizat că vor fi plătite facturi vizând cele două ministere.

———————————————————————-

Joi dimineață, începând cu ora 10.00, la Palatul Victoria va avea loc o ședință de guvern în care ar putea fi adoptate o ordonanță de urgență pentru prelungirea termenului de înregistrare a alegătorilor din străinătate până duminică, dar și o OUG care să permită secretarilor generali din ministere să semneze state de plată și facturi, pentru a rezolva problema salariilor din ministerele fără miniștri, scrie Hotnews.

Miercuri, într-o postare pe Facebook, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că un proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede că termenul de înregistrare a cetăţenilor români ca alegători în străinătate se prelungește până pe data de 15 septembrie 2019, va fi supus de urgenţă adoptării Guvernului în şedinţa de joi.

Autoritatea Electorală Permanentă a depus la Secretariatul General al Guvernului un proiect de ordonanță de urgență care prevede că termenul de înregistrare a cetățenilor români ca alegători în străinătate se finalizează în data de 15 septembrie 2019. Din cauza blocajului creat de președintele Iohannis, Guvernul României nu a putut da ordonanța de urgență pentru stabilirea unui nou termen de înregistrare pentru votul din diaspora, însă acest proiect de act normativ va fi supus de urgență adoptării Guvernului în ședința de mâine. În aceste condiții, conducerea AEP a luat hotărârea de a menține aplicația deschisă înregistrărilor”, a spus Dăncilă.

Termenul pentru înregistrarea alegătorilor din străinătate trebuia să expire miercuri noapte, dar portalul a rămas deschis pentru înscrieri. Potrivit datelor de pe www.votstrainatate.ro, până miercuri seară s-au primit peste 34.000 de cereri pentru votul la o secţie de votare şi peste 36.000 de solicitări pentru vot prin corespondenţă.

De asemenea, Executivul ar putea adopta, în ședința de joi, o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului administrativ, prin care secretarii generali din ministere să poată semna state de plată și facturi, au declarat surse oficiale, pentru Mediafax.

Aproape 4.200 de angajați din Ministerul Mediului și agențiile care țin de această instituție, precum și aproximativ 200 de angajați de la Energie nu și-au primit, marți, salariile. Potrivit surselor Mediafax, situația a apărut în urma demisiei celor doi miniștri.

Referitor la subiect, ministrul Muncii Marius Budăi a declarat, miercuri, la Parlament, că se va găsi o soluție pentru ca angajații de la Mediu și Energie să primească salariile. Aceeași problemă ar putea apărea la Interne, Budăi afirmând: „Trebuie găsită soluție”.

Pe ordinea de zi a ședinței de joi se mai află un proiect de lege privind incubatoarele şi acceleratoarele de afaceri, un proiect de OUG privind stabilirea cadrului instituţional de acţiune în scopul utilizării durabile a pesticidelor pe teritoriul României, dar și o serie de proiecte de HG, printre care și Hotărârea de Guvern privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru finanţarea în anul 2019 a unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *