Skip to content
Politică

UPDATE Ședință de urgență la PNL: liberalii nu mai merg la Cotroceni cu propunere de premier

Inquam Photos/Octav Ganea

UPDATE 16:02

E oficial, liberalii au decis vineri într-o ședință-fulger a Biroului Executiv să schimbe decizia de joi seară și să nu mai propună nici un premier la negocierile cu președintele dacă nu reușesc să realizeze o majoritate parlamentară.

Redăm comunicatul PNL:

Partidul Național Liberal a decis în ședința Biroului Executiv Național de azi, ținând cont de nevoia de deblocare a crizei politice următoarele:

In eventualitatea în care se conturează o majoritate parlamentară, nominalizarea PNL, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL.

În eventualitatea în care nu se conturează o majoritate, decizia conducerii PNL este aceea de a se prezenta fără a face propunere de premier la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni.

Decizia PNL ca premierul sa fie președintele partidului nu se modifică.

——————————————————————–

O ședință de urgență a Biroului Executiv al PNL va avea loc vineri, la 15:30, pentru „flexibilizarea mandatului cu care PNL va merge la consultările de luni de la Cotroceni, au precizat surse liberale pentru PS News.

„Cel mai probabil luni se va lăsa cu un anunț de la Cotroceni. La nivelul la care a ajuns pandemia în România, probabil că o soluție fără Cîțu o va vota și PSD”, au precizat sursele citate.

Amintim că Biroul Executiv al PNL a decis, joi seara, cu unanimitate de voturi, ca Florin Cîțu să fie propunerea de premier pe care partidul o va prezenta la consultările de la Cotroceni convocate pentru săptămâna viitoare de președintele Klaus Iohannis.

„Partidul Național Liberal a decis în ședința Biroului Executiv Național, din această seară, ca nominalizarea PNL, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL. Astfel, în conformitate cu articolul 89 litera o, BEX al PNL a decis în unanimitate, ca propunerea pentru Biroul Politic Național al PNL, pentru funcția de prim-ministru al României, pe care PNL o va face în cadrul consultărilor cu Președintele României, Klaus Iohannis, să fie președintele PNL, Florin Cîțu”, anunța un comunicat al PNL.

Delegația care va reprezenta PNL la consultările convocate de Președintele României este formată din: președintele PNL, Florin Cîțu, și prim-vicepresedinții: Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu.

Consultările vor avea loc luni, 11 octombrie 2021, după următorul program:

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Decizia, contestată de echipa Orban

De cealaltă parte, deputatul PNL Ionel Dancă a precizat vineri că liberalii trebuie să aleagă candidatul pentru funcţia de prim-ministru prin vot în Consiliul Naţional al partidului, adăugând că actuala conducere ia decizii „pe picior”, care nu respectă prevederile statutare. „Problemele ţării sunt grave, grave de tot şi trebuie rezolvate imediat. Din păcate, noua conducere PNL nu are niciun plan de ieşire din criză după înlăturarea lui Ludovic Orban de la preşedinţia partidului. Mai mult, se iau decizii pe picior fără respectarea prevederilor statutare privind propunerea PNL de prim-ministru, ceea ce arată că Partidul Naţional Liberal este în degringoladă totală. Preşedintele României a spus bine că propunerea PNL de prim-ministru se ia în forurile statutare ale partidului, numai că o parte dintre colegii noştri nu ştiu să citească statutul sau nu au niciun respect pentru statut şi legi, ceea ce au arătat şi la ultimul Congres PNL”, a scris Dancă, vineri, pe Facebook.

El a precizat că, potrivit Statutului PNL, Biroul Executiv propune candidatul partidului la funcţia de prim-ministru, iar Biroul Politic Naţional propune Consiliului Naţional persoana desemnată de BEx pentru formarea Guvernului. Ulterior, Consiliul Naţional alege, prin vot secret, cu majoritatea voturilor exprimate, candidatul PNL la funcţia de prim-ministru, a menţionat Dancă.

„Prin urmare, ţinând cont de prevederile Statutului PNL şi având în vedere afirmaţia preşedintelui României că propunerea PNL pentru funcţia de prim-ministru se decide în forurile statutare ale partidului, Partidul Naţional Liberal trebuie să aleagă candidatul pentru funcţia de prim-ministru prin vot în Consiliul Naţional al partidului”, a evidenţiat deputatul.

Potrivit acestuia, ultima decizie a Consiliului Naţional al PNL privind propunerea de prim-ministru l-a vizat pe Ludovic Orban şi nu a fost schimbată.

„Este păcat că am ajuns aici şi de problemele grave ale ţării se ocupă o adunătură de amatori politici care nu ştiu politică şi Statutul PNL, în timp ce soluţia pentru ieşirea din criză şi refacerea Guvernului este deja la îndemâna Partidului Naţional Liberal: Ludovic Orban, ultima propunere pentru funcţia de prim-ministru votată în Consiliul Naţional PNL”, a transmis Ionel Dancă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *