Skip to content
Politică

UPDATE Șefa CSM, ieșire fulgerătoare în problema DNA. Solicitare imperioasă către PICCJ

ebihoreanul.ro

UPDATE 15:19

Redăm declarațiile complete ale Simonei Camelia Marcu, așa cum au fost ele transmise redacției PSnews.ro într-un comunicat:

„Având în vedere temele intens mediatizate şi dezbătute public, referitoare la activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie,

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă, în continuare, profunda îngrijorare cu privire la potenţialul acestei situaţii de a afecta autoritatea organelor judiciare şi, implicit, de prejudiciere a actului de înfăptuire a justiţiei.

Trebuie reamintit faptul că, potrivit Constituţiei României, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei.

Consiliul îşi reafirmă disponibilitatea instituţională, în respectul cetăţenilor, al dreptului acestora de a cunoaşte adevărul, cu atât mai mult în situaţii care pot afecta încrederea în autorităţile judiciare, pilon de rezistenţă al statului de drept.

Încrederea cetăţeanului în justiţie se construieşte, iar responsabilitatea revine, în principal, statului prin toţi actorii din sfera autorităţii judiciare.

Instituţiile mass-media au un rol major în informarea generală şi sesizarea eventualelor probleme funcţionale, dar clarificarea acestora revine doar instituţiilor statului abilitate să constate, să decidă şi să ia măsurile legale, potrivit competenţelor acestora.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în acest context, solicită tuturor instituţiilor din sfera autorităţii judiciare, ca în limitele legale care garantează derularea cu obiectivitate a procedurilor şi în respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate, să urgenteze aceste proceduri, pentru redarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie şi în organele abilitate să îl înfăptuiască sau în acelea chemate să vegheze, potrivit legii, asupra modului de înfăptuire.

Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Inspecţia Judiciară au în aceste împrejurări un rol deosebit de important.

Ne exprimăm încrederea că profesionalismul celor abilitaţi să acţioneze în aceste împrejurări poate compensa presiunea mediatică a momentului.

Consiliul Superior al Magistraturii asigură opinia publică de faptul că este în măsură să gestioneze şi să decidă, în cadrul mecanismelor prevăzute de lege, în toate ipotezele ce pot rezulta în urma derulării cu celeritate a procedurilor de către autorităţile judiciare, de care depinde răspunsul decizional al Consiliului”.

—————————-

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Simona Marcu, a avut miercuri după-amiază o ieșire fulgerătoare în legătură cu problema de la nivelul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Șefa CSM a lansat o solicitare imperioasă către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).

Într-o declarație de presă (așadar, fără întrebări din partea mass media) susținută la sediul CSM, judecătoarea a exprimat „profunda îngrijorare” a instituției pe care o conduce în legătură cu scandalul Vlad Cosma-Mircea Negulescu „Portocală”-Lucian Onea. Totodată, magistrata a opinat că situația de la DNA Ploiești are „potențial de a afecta autoritatea organelor judiciare”.

În acest context, potrivit Simonei Marcu, CSM „își reafirmă disponibilitatea instituțională” în respect pentru dreptul cetățenilor de a afla adevărul.

Totodată, CSM, prin vocea magistratului amintit, le solicită tuturor instituțiilor judiciare ca, „în limitele legale și în respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate, să urgenteze procedurile pentru redarea încrederii cetățenilor în actul de justiție și în organele chemate să-l înfăptuiască”.

Concret, Marcu a pronunțat numele a trei instituții: Ministerul Public (PICCJ), DNA și Inspecția Judiciară. Acestea, în opinia conducătoarei CSM, au „un rol deosebit de important”, iar „profesionalismul lor poate compensa presiunea mediatică a momentului”.

„Consiliul Superior al Magistraturii este în măsură să gestioneze și să decidă în toate ipotezele ce pot rezulta în urma derulării cu celeritate a procedurilor”, a mai spus Simona Marcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *