Skip to content
Politică

UPDATE Șefa ICCJ, alarmată de dosarul Hexi Pharma: Mă rog la Dumnezeu să nu ajungă!

adevarul.ro

UPDATE 12:09

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Cristina Tarcea, a tras un puternic semnal de alarmă cu privire la situația în care este obligată să funcționeze instituția pe care o conduce.

Concret: magistratul s-a plâns de lipsa de spațiu cu care se confruntă instanța supremă, astfel încât un dosar de mărimea speței Hexi Pharma (778 de volume, potrivit Tolo.ro) nu ar găsi spațiu efectiv unde să fie depozitat.

„Mă rog la Dumnezeu ca acest dosar să nu ajungă prea curând la Înalta Curte, pentru că Înalta Curte nu are unde să îl depoziteze”, a afirmat Tarcea la bilanțul anual al PICCJ.

——————————–

UPDATE 11:58

Președintele Klaus Iohannis a lansat în urmă cu puțin timp un atac voalat la adresa ministrului Justiției, Tudorel Toader, precum și a coaliției PSD-ALDE pe tema procurorilor.

Politicianul s-a arătat nemulțumit că actuala coaliție și guvernul momentului întrețin confuzia din jurul relației procurorilor cu ministrul Justiției.

„A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului. Se invocă frecvent articolul din Constituție care stabilește că activitatea procurorilor se desfășoară sub AUTORITATEA ministrului Justiției. Sintagma din Constituție este «sub AUTORITATEA», și în niciun caz «în SUBORDINEA ministrului Justiției». Se face în mod deliberat confuzie între aceste sintagme, tocmai pentru un control mai mare asupra procurorului. Este o încercare de a slăbi independența procurorilor și de a legitima supunerea în fața politicului – fapt inacceptabil!” a tunat Iohannis.

——————————-

UPDATE 11:25

”Am decis sa desfasuram analiza in sala de marmura a Cercului Militar National, in considerarea contributiei Parchetelor Militare. In 2017, procurorii militari au realizat o activitate substantiala, prin care au avut o contributie relevanta. Au clarificat aspecte ale istoriei recente a Romaniei si au avut o contributie la ridicarea monitorizarii pe care Comitetul Ministrilor din Consiliul Europei o exercita asupra Romaniei”, a declarat Augustin Lazăr, în cadrul conferinței.

————————

Miercuri, șeful Ministerului Public, Augustin Lazăr, va prezenta activitatea în anul ce tocmai a trecut, 2017, a instituției pe care o conduce.

Mai precis, în prezența șefului statului, Klaus Iohannis, Ministerul Public va trebui să expună bilanțul pentru anul precedent. La precedentul eveniment, președintele a lăudat activitatea Ministerului Public în anul 2016, afirmând că a contribuit la restabilirea încrederii cetăţenilor în justiţie, dar a atras atenţia că procurorii trebuie să rămână „loiali” normei potrivit căreia nimeni nu este mai presus de lege şi trebuie să respecte libertăţile şi drepturile cetăţenilor, scrie News.ro.

Tot atunci, Iohannis puncta că aşteaptă, „ca şi societatea românească, finalizarea anchetelor privind Revoluţia şi Mineriada, aşa cum scrie la carte: prin decizii clare şi cât mai rapide, temeinice şi legale”. 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *