Skip to content
Societate

UPDATE Șefii Academiei de Poliție au demisionat. Ofițerii sunt acuzați de instigare la șantaj

Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliție FOTO: Inquam/Octav Ganea

UPDATE 13.00

Rectorul Academiei de Poliție, Adrian Iacob, și prorectorul Mihail Marcoci au demisionat. ”Nu am făcut niciun fel de presiune asupra acelui ofițer”, a declarat Adrian Iacob la ieșirea de la DNA.

Știrea inițială:

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a luat act de controlul judiciar sub care au fost plasați Adrian Iacob și Mihail Marcoci, rectorul, respectiv prorectorul Academiei de Poliție, în dosarul privind amenințarea ziaristei Emiliei Șercan, transmite MAI.

„Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a luat act de măsurile dispuse de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, de punere în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de rectorul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Iacob Adrian, și prorectorul Marcoci Petrică-Mihail”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.

Comanda Academiei de Poliție va fi asigurată, până la împuternicirea unui nou rector și a unui nou prorector, de către prorectorul Veronica Stoica.

„În conformitate cu art. 2721 alin. 2 din Legea 360/2002 privind Statutul Polițistului, Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail vor fi puși la dispoziție. Raportat la gravitatea faptelor pentru care sunt cercetați și la prejudiciul de imagine adus instituției, precum și la calitatea și conduita impuse de lege pentru polițiști, conducerea Ministerului Afacerilor Interne solicită celor doi ofițeri să-și prezinte cererile de demisie. Având în vedere principiul autonomiei universitare, procedura demiterii de către ministru nu este posibilă în acest context, însă o decizie de eliberare din funcție se poate lua prin vot de către Senatul universității”, mai arată sursa citată.

MAI va colabora cu procurorii

„Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate ale Poliției Române, a colaborat cu DNA în acest caz încă de la primirea sesizării depuse de jurnalistul amenințat și va acorda în continuare sprijin procurorilor pentru finalizarea cazului”, mai anunță reprezentanții MAI.

De altfel, rectorul Academiei de Poliție, Adrian Iacob, și Mihail Marcoci, prorectorul instituției, au fost chemați la sediul Ministerului Afacerilor Interne, pentru o discuție cu ministrul Carmen Dan.

Cei doi sunt acuzați de instigare la șantaj, procurorii subliniind că ar fi convins un ofițer de poliție din subordine să îi trimită mesaje de amenințare jurnalistei, pentru a înceta ancheta despre suspiciunea privind diplomele lor de doctorat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *