Skip to content
Politică

UPDATE Șeful DIPI trage după el alți angajați

agerpres.ro

UPDATE 12:18

Procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale pentru deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului, obstrucționarea justiției, fapte ce ar fi fost comise de angajați din cadrul D.I.P.I.

Vă prezentăm comunicatul intgral al DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale pentru suspiciunea săvârșirii mai multor tipuri de infracțiuni între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului, obstrucționarea justiției, fapte ce ar fi fost comise de angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), între care și persoane care dețin/au deținut funcții de conducere în respectiva instituție.

Prezentul dosar s-a constituit prin disjungere din dosarul nr. 20/P/2016, mediatizat prin comunicatul nr. 634/VIII/3 din 11 mai 2016, după trimiterea în judecată a mai multor persoane.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2014 – 2015, persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I) au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale D.I.P.I. Astfel, banii ce urmau să fie folosiți pentru acțiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptați către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals.

În aceeași perioadă, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative nereale, funcționari din cadrul D.I.P.I. și-au însușit sume de bani și produse.

Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituției au dispus clasificarea unor informații și înregistrarea unor înscrisuri în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, deși divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securității naționale. Aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparența utilizării resurselor materiale ale instituțiilor publice.

După constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 la Direcția Națională Anticorupție, una dintre persoanele din conducerea D.I.P.I. a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susținut acuzațiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecințelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziția procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menționat.

În prezenta cauză sunt în curs de desfășurare o serie de acte procedurale. În măsura în care împrejurările cauzei vor permite, vom continua să oferim detalii suplimentare, pentru a asigura informarea completă și corectă a opiniei publice”.

———–

UPDATE 09:36

La ieșire din sediul DNA, Rareș Văduva nu a dorit să facă nicio declarație.

„În momentul de față se afla în desfășurare o ancheta. Sunt convins că biroul de presă vă va informa. Urmează sa ne aratăm o anumită p0ziție în acest sens”, a declarat avocatul său.

Potrivit Realitatea Tv, el a fost chemat la DNA pentru a fi anunțat oficial că s-a început urmărirea penală împotriva sa. Acesta este acuzat de obstrucționarea justiției, favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu.

Mai exact, se pare că este vorba despre modul în care au fost cheltuite fondurile instituției în fruntea căreia se află, dar și despre faptul că l-ar fi favorizat pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

————–

Rareș Văduva, șeful DGIPI, se află la sediul DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de corupție, transmite Digi 24.

Nu se știe încă în ce calitate a fost chemat la audieri.

Comisarul-șef de poliție se află la conducere de la începutul anului. Acesta a venit însotit de avocat, care a precizat că va da mai multe declarații la ieșire din sediu.

 

 

1 comentariu la “UPDATE Șeful DIPI trage după el alți angajați

  1. …de aia nu se mai aude nimic de concursul de miercuri de la dga unde colegul ionita si-a dat ce-i mai bun din stiinta in fata sefului de comisie Rares Vaduva…to be continued

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *