Skip to content
Politică

UPDATE Senatul schimbă regula jocului / Modificări la split TVA. Dispare și supraaccciza

olttv.ro
" "

UPDATE 17:20

„Țopăiala” fiscală a guvernului a fost domolită în Comisia de buget-finanțe din Senat, unde liberalii și social-democrații par să fi înțeles în privința eliminării măsurilor fiscale controversate adoptate de Guvern în ultima perioadă.

" "
" "

Senatorii din comisiei au aprobat eliminarea majorării dicyte la supraaciza pe carburanți, pe care Executivul dorea să o aplice în etapa a doua, începând cu 01 octombrie.

Articolul privind majorarea a fost eliminat, la propunerea PNL. Guvernul a aprobat, în şedinţa din 30 august, majorarea accizelor la carburanţi în două etape – de la 15 septembrie şi 1 octombrie, relatează DCNews.ro.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţa că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi – benzină cu plumb, fără plumb şi motorină.

 

Mai multe amendamente făcute de membrii Comisiei de buget-finanțe din Senat au fost aduse legii care stabilește obligativitatea companiilor din România ca, de la 1 ianuarie 2018, să plătească defalcat TVA-ul într-un cont deschis la Trezorerie.

Legea a căpătat o formă nouă, după ce senatorul PSD Ștefan Mihu a intervenit radical pe forma acesteia, astfel încât doar companiile care au contracte cu statul sunt obligate să se conformeze acestei măsuri.

Restul companiilor au posibilitatea de a opta pentru sistemul split TVA sau a plăti Taxa pe Valoare Adăugată după modelul practicat și în prezent, anunță b1.ro. Split TVA va deveni o măsură opțională începând cu 01 octombrie, iar Guvernul vroia să să impună ca normă obligatorie începând cu 01 ianuarie 2018 pentru toate firmele.

Măsura a fost criticată de reprezentanții mediului de afaceri, caești considerând că noua normă impusă de stat va afecta rezervele de lichidități ale companiilor și ar putea duce la blocaje în activitatea Fiscului.

Fostul președinte ANAF, Gelu Diaconu anunța, în urmă cu o săptămână, că legea este neconstituțională, iar în cazul impunerii ei către agenții economici avea de gând să o atace la CCR.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, nu a fost prezent la discuțiile din Comisia de specialitate a Senatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *