Skip to content
Politică

UPDATE Și alte județe au fost vizate / Alertă la Timișoara: zeci de migranți, dați jos din tren FOTO

www.telegraph.co.uk

UPDATE 16:52

Poliţiştii de frontieră din Sectorul Diosig (judeţul Bihor) au depistat 17 cetăţeni din Irak şi Siria, solicitanţi de azil în România, care au încercat să iasă ilegal din ţară, cu ajutorul unei călăuze turce. Aceştia au vrut să ajungă într-un stat Schengen. De asemenea, 19 irakieni au fost depistaţi de poliţişti la frontieră, după ce au trecut Dunărea cu barca, scrie Mediafax.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Diosig, judeţul Bihor, au oprit pentru control, în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, pe raza localităţii Săcuieni, o autoutilitară marca Ford Transit şi l-au legitimat pe şofer, un cetăţean turc, în vârstă de 33 de ani. În maşină, poliţiştii au descoperit, întinse pe podea, 17 persoane de origine afroasiatică.

În urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că cei din autoutilitară sunt cetăţeni sirieni şi irakieni, 10 bărbaţi, două femei şi cinci minori, adulţii având vârste cuprinse între 20 şi 46 de ani, iar minorii între 1 şi 14 ani, toţi fiind solicitanţi de azil în România. Aceştia intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o ţară din Spaţiul Schengen.

Şoferul a declarat faptul că a fost abordat de câţiva cetăţeni străini în Timişoara, aceştia rugându-l să-i transporte într-o localitate din apropierea frontierei. Poliţiştii de frontieră bihoreni au întocmit migranţilor dosare penale pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar călăuzei pentru trafic de migranţi. De asemenea, cetăţeanul turc a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

Poliţiştii de frontieră din Dolj şi Calafat au depistat 19 cetăţeni irakieni care au trecut Dunărea cu barca, fiind preluaţi de trei cetăţeni bulgari care i-a ajutat să intre ilegal în România. Migranţii ar fi plătit, în total, 19.000 de euro pentru a ajunge într-un stat Schengen. Poliţia de Frontieră a transmis duminică faptul că, în urma unei misiuni de combatere a migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontieră Dolj au observat două autoturisme care se deplasau de la malul Dunării.

Poliţiştii au încercat să oprească autoturismele în trafic, dar conducătorii auto au ignorat semnalele, continuându-şi deplasarea cu viteză, astfel că acestea au fost urmărite aproximativ 12 kilometri până când unul dintre vehicule a fost blocat. Şoferul a abandonat maşina şi a fugit spre vegetaţia din zonă, fiind reţinut imediat de către poliţiştii de frontieră. La controlul autoturismului, înmatriculat în Bulgaria, au fost găsiţi în interior şi în portbagaj 12 cetăţeni irakieni, între care şapte adulţi şi cinci copii.

În acelaşi timp, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Calafat cu sprijinul lucrătorilor Poliţiei municipiului Calafat au depistat pe raza localităţii Calafat şi al doilea autoturism, care avea numere de înmatriculare bulgăreşti. Cei doi cetăţeni bulgari şi şapte cetăţeni irakieni (5 bărbaţi, o femeie şi un minor) au abandonat autoturismul când au văzut autorităţile şi au încercat să fugă, însă au fost reţinuţi de către poliţişti. Oamenii legii au stabilit că întregul grup de migranţi, format din 19 cetăţeni irakieni, a traversat Dunărea cu barca şi a fost preluat de către cei trei cetăţeni bulgari, cu intenţia de a ajunge într-un stat din spaţiul Schengen, plătind pentru această „călătorie” suma de 19.000 de euro.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat, respectiv pentru complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, cetăţenii bulgari şi irakieni fiind predaţi Poliţiei de Frontieră Bulgare conform protocolului româno-bulgar, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun. Cele două autoturisme au fost indisponibilizate la sediul STPF Dolj.

————————————-

A fost alertă duminică dimineață în municipiul Timișoara după ce zeci de migranți au fost dați jos din tren în principala gară a orașului.

Aproximativ 30 de persoane au fost date jos în Gara de Nord din trenul cu care călătoreau de la București spre Budapesta, scrie Pressalert.ro. Este vorba despre migranți din Siria și Irak, bărbați, femei și copii cu vârste între 3 și 64 de ani, care au fost așteptați în gara timișoreană de către mai multe echipaje de poliție și de angajați ai unei firme de pază. Unii dintre migranți au încercat să scape de autorități, furișându-se prin pasajul pietonal subteran din gară, iar alții spuneau că au venit aici în vizită la rude. Toți au fost preluați și duși la Poliția Transporturi Feroviare pentru verificări.

Vedeți AICI întreaga galerie foto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *