Skip to content
Politică

UPDATE Soarta lui Sorin Cîmpeanu, tranșată la Cotroceni/ Prima remaniere în guvernul condus de Nicolae Ciucă: cine sunt cei 3 miniștri care ar putea pleca din Executiv

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 16:47

Și soarta ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, ar urma să fie tranșată la Cotroceni, au precizat surse politice pentru PS News. „Solicitarea” a venit după ce mai mulți liberali s-au plâns de faptul că o filială liberală, PNL Sector 1, are doi miniștri în Guvernul Ciucă: Sorin Cîmpeanu și Sebastian Burduja.

————-

Premierul Nicolae Ciucă pregătește schimbarea a 3 miniștri. Surse politice susțin că în următoarele zile va avea loc prima remaniere a Executivului Ciucă, astfel că un ministru de la PSD, unul de la PNL și unul de la UDMR ar urma să fie schimbați. Pe listă s-ar regăsi ministrul Sporturilor, Eduard Novak (UDMR), ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD) și ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu (PNL).

Amintim că PS News a scris în urmă cu o lună că ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, ar urma să își anunțe plecarea din Guvern, după ce acesta ar fi pierdut susținerea celui care l-a promovat în această poziție, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava și prim-vicepreședinte PNL.

„Cadariu este în contre cu Gheorghe Flutur și a pierdut deja susținerea lui. Asta ar fi singura schimbare la care ne așteptăm în perioada aceasta. Sigur că nu va fi demis, ci mai degrabă își va anunța demisia. O altă schimbare va fi la Ministerul Agriculturii, dar aici e treaba PSD”, au precizat surse liberale pentru PS News.

Senator PNL de Suceava, Constantin – Daniel Cadariu (54 de ani) a fost propunerea PNL pentru ministerul economiei, antreprenoriatului și turismului. Absolvent al Facultății de Mecanică, Secția Mașini Termice, Institutul Politehnic Iași, inginerul Cadariu nu pare să se fi angajat înainte de 29 de ani, potrivit CV-ului oficial. Primul job a fost de contabil la SC Danadi Prod COM SRL Gura Humorului. Între 2005 și 2008, Constantin – Daniel Cădariu a lucrat la Ministerul Internelor și Reformei Administrative ca expert în cadrul Corpului de control al ministrului (sub Vasile Blaga și Cristian David).

Înainte de a ajunge senator, Cădariu a fost și consilier local în Gura Humorului, iar apoi consilier județean.

Ministrul deține, potrivit declarației de avere, patru terenuri intravilane în Gura Humorului și Păltinoasa, un apartament și o casă. Anul trecut a câștigat 130.000 de lei ca senator, iar soția sa circa 20.000 de lei de la firma pe care o administrează. Potrivit declarației de interese, acesta deține firma Alidan Motto com, firmă suspendată temporar, aflată în dizolvare.

DETALII AICI: Un ministru liberal ar putea pleca din Guvern, deși premierul a anunțat că nu face remanieri: „A pierdut deja susținerea lui!”

Social-democrații susțin că actualul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, „este prea independent”

De altfel, o mutare interesantă ar putea avea loc în Guvernul condus de Nicolae Ciucă. La vârful Partidului Social Democrat (PSD) sunt discuții privind o mutare a Ministerului Apărării de la PSD la PNL și preluarea de către social-democrați a Ministerului Energiei, portofoliu deținut în prezent de liberalul Virgil Popescu.

Social-democrații susțin că actualul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, „este prea independent”, acesta fiind și motivul pentru care și-ar dori schimbarea portofoliului. De altfel, sursele citate susțin că fostul premier al României, Mihai Tudose, și-ar dori postul de ministru al Energiei. De cealaltă parte, prin această mutare, Ministerul Apărării ar putea fi condus de un liberal apropiat de Nicolae Ciucă.

Vasile Dîncu este și senator PSD ales în 2020 și cunoscut pentru activitatea sa de sociolog, numele lui fiind asociat cu IRES. În Senat, Dîncu face parte din comisiile pentru învățământ și pentru cultură. A fost președintele Institutului Român pentru Evaluare și Strategie și ulterior, până în ianuarie 2021, directorul departamentului Cercetare Dezvoltare în cadrul IRES. În vârstă de 61 de ani, Dîncu este licențiat în Filozofie la Universitatea Babeș Bolyai (1989) și doctor în Sociologie, diplomă obținută în 1998 tot la UBB, în cadrul Facultății de Istorie și Filozofie.

În guvernul condus de Adrian Năstase a ocupat functia de ministru al Informațiilor Publice (2000-2003) – minister care nu a existat pana la cabinetul Nastase si nici dupa el, iar în 2005-2007 a fost europarlamentar. Vasile Dîncu a fost ministru al Dezvoltării Regionale și vicepremier în guvernul „tehnocrat” condus de Dacian Cioloș în 2016,

Eduard Novak va fi remaniat din Guvernul României

Eduard Novak va fi înlocuit de la Ministerul Sportului. Se pare că Novak nu a ieşit prea bine la evaluare, din cauza mai multor scandaluri în care a fost implicat în cele şase luni de mandat. Reamintim că, într-o emisiune televizată, ministrul ori nu a vrut ori nu a știut imnul României. Practic, acesta a refuzat să recite versurile. Un al doilea moment controversat a fost cel de după Campionatul de Natație de la Budapesta, atunci când, la întoarcerea în țară, Robert Glință nu a fost menționat de ministrul Sportului, deși era prezent la aeroport. Gafa a determinat-o pe mama sportivului să dea un mesaj extrem de dur la adresa lui Eduard Novak.

Eduard Novak este primul ministru român care a câștigat o medalie la Jocurile Paralimpice, iar până în 2016 a deținut singurele trei medalii paralimpice din țară. El s-a născut în 1976, la Miercurea Ciuc, iar înainte de a devenit ciclist paralimpic a fost un patinator de viteză timp de zece ani, câștigând 11 titluri naționale și stabilind 30 de recorduri românești la juniori.

Novak este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti și fondatorul unei companii care fabrică dispozitive protetice. A înființat echipa de ciclism Tusnad Cycling Team, numită Team Novak din 2018. În 2017 a înființat Academia de Ciclism Novak, pentru tinerii cicliști.

Din 2013 până în 2020 a fost președintele Federației Române de Ciclism, și vicepreședinte al Uniunii Cicliste Balcanice și membru al Uniunii Cicliste Internaționale (UCI).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *