Skip to content
Politică

UPDATE Sorina Pintea, față-n față cu protestele. Oferta ministrului Sănătății

Radio Cluj

UPDATE 18:38

Vedeți în cele ce urmează ce a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ca reacție la protestele pregătite de către sindicatele din domeniu.

„Chiar mâine (marți – n.r.) vom avea o nouă întâlnire cu SANITAS. Eu cred că acțiunile de protest anunțate nu se justifică în condițiile în care salariile medicilor au crescut de la 1 martie a.c., la fel si veniturile nete. Ca ministru al Sănătății pot să vă asigur că sunt conștientă că avem nevoie de medici în țară pentru a putea asigura un act medical de calitate. Știu că există discuții și nemulțumiri legate de modul de aplicare a sporurilor. Am avut discuții cu ministrul Finanțelor pe acest subiect și trebuie totuși să înțelegem că statul român poate oferi astăzi un nivel de 30% al sporurilor în sănătate, la nivel de ordonatori principali de credite”, a afirmat guvernantul în conferința de presă de luni, potrivit unui comunicat trimis PSnews.ro.

Sorina Pintea a adăugat că spitalele pot acorda sporuri mai mari din veniturile proprii pe care le pot realiza în urma unui management performant.

În aceeași conferință de presă de luni, ministrul Sănătății a anunțat că pentru cei 415 tineri medici care au promovat concursul de Rezidențiat fără loc sau post, Ministerul Sănătății a găsit o soluție. Astfel, pentru cei peste 400 de tineri medici, în urma unui Memorandum încheiat cu Ministerul Finantelor, va fi suplimentat numărul de posturi pentru medicina de familie.

Totodată, Sorina Pintea a subliniat importanța realizării unei reforme în sănătate, în condițiile în care, în aceeași zi, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) îi transmiseseră un mesaj că doresc să sprijine acțiunile de reformă în Sănătate. Mai mult: a fost admisă cererea de acordare a unor granturi în valoare de 650.000 euro (POCA) pentru armonizarea legilor care guvernează sistemul de sănătate.

——————–

Sindicaliștii din domeniul sănătății sunt furioși! Vor să declanșeze grevă generală în sistemul medical, nemulțumiți de salariile primite.

Mai precis, conform unor surse ale televiziunii Digi24, cel mai mare sindicat din medicină, SANITAS, a decis în unanimitate, în cadrul unei ședințe, să declanșeze greva. Nemulțumirile sindicaliștilor se referă la salarii, care deși au crescut, nu sunt pe măsura speranţelor medicilor şi asistenţilor medicali.

Conform procedurilor, protestul va începe cu patru zile de pichetări, care vor avea loc pe 22, 24, 27 și 29 martie la sediile ministerelor Sănătății, Muncii, Finanțelor, dar și la sediul PSD. Totodată, conform sursei citate, în aprilie va avea loc un miting la care ar participa în jur de 20.000 de angajați din sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *