Skip to content
Politică

UPDATE Sorina Pintea nu scapă de greva sindicaliștilor din Sănătate

mediafax.ro
" "

UPDATE 15:27

Sindicatele din Sănătate își mențin decizia de a declanșa grevă generală pe data de 11 mai.

" "
" "

Președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat după ieșirea de la întâlnirea cu Sorina Pintea că programul privind grevele rămâne valabil, informează Agerpres.

„Deocamdată rămânem pe ceea ce am stabilit împreună în Consiliul Naţional. O să chemăm totuşi colegii spre sfârşitul săptămânii, poate mai avem încă o discuţie cu doamna ministru după ce se întâlneşte cu cei abilitaţi din Guvern, cu doamna premier, să ne spună punctul de vedere. Deocamdată la acest moment programul rămâne acelaşi pe care l-am stabilit”,  a spus Bărăscu.

Pe de altă parte, Sorina Pintea a anunțat că va prezenta premierului propunerile celor din Sănătate.

„Este vorba despre nişte propuneri pe care sindicatele le-au făcut pentru a rezolva problemele salarizării din acest an, propuneri pe care o să le prezint doamnei prim-ministru în cursul zilei de astăzi. Propunerile sunt aproximativ aceleaşi care au fost făcute după mitingul din Piaţa Victoriei, (…) propuneri pe care le analizăm, o să le propun doamnei prim-ministru”, a spus Pintea.

În ceea ce privește aceste propuneri, Pintea a declarat că în mare parte ceea ce solicită sindicaliștii coincide cu ceea ce au propus autoritățile, mai adaugă sursa citată.

„Sunt şi aceste propuneri, sunt făcute, sunt transmise doamnei prim-ministru. În mare parte, pot să vă spun că sunt aproximativ aceleaşi cu cele făcute de sindicate, dar va trebui să le analizăm, să mai facem nişte simulări astfel încât scopul modificărilor pe care le vom face ulterior să fie atins, adică nimeni să nu piardă din veniturile obţinute deja, să nu existe aceste probleme care există în acest moment”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

Referitor la greva anunțată, Pintea susține că aceasta nu este în regulă pentru pacienții care trebuie îngrijiți. Ministerul va încerca să rezolve problema, demararea negocierilor privind contractul colectiv de muncă fiind „ca și rezolvată”. Președintele Sanitas declara că deja s-au strâns 35.000 de semnături pentru susținerea grevei.

„Pe noi ne interesează să rezolvăm problema, nu să avem grevă în sistem, pacientul trebuie îngrijit. Cred că o grevă în acest moment nu este de bun augur. Pe de altă parte, una dintre solicitările sindicatelor referitoare la demararea negocierilor privind contractul colectiv de muncă este ca şi rezolvată, în sensul că vom demara aceste negocieri”, a susținut Pintea.

 

 

——–

Miercuri este o zi importantă pentru sistemul de sănătate din România: întâlnirea ce va avea loc între ministrul Sorina Pintea și liderii SANITAS ar putea să fie decisivă.

Este a 29-a oară în ultimele luni când membrul Cabinetului Vioricăi Dăncilă are astfel de întrevedere cu sindicaliștii. Se încearcă ajungerea la un consens, cu toate că greva generală – programată pentru data de 11 mai – pare a fi inevitabilă, conform Realitatea.net.

„Miercuri, 2 mai, mă întâlnesc cu sindicatele. Prim-ministrul a format acel grup de lucru, alcătuit din manageri ai diverselor instituţii din subordinea comunităţilor locale sau a Ministerului Sănătăţii, care au prezentat un set de propuneri – nu vreau să le spun acum – şi care vor putea rezolva parţial, prin lege, partea de suplimentare a celor care au pierdut în urma aplicării legii. În toată această perioadă, am discutat cu foarte mulţi manageri. Da, există această constrângere din lege. Dar unii au găsit soluţii, alţii vor aplica soluţiile pe care le-am propus inclusiv eu, în calitate de ministru. Nu dorim să fie scăderi salariale”, a afirmat ministrul, după ce a vizitat Spitalul din Pucioasa.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *