UPDATE, ORA 11.07
Mijloacele de transport în comun din Bucureşti sunt blocate sau staţionate pe unele artere din cauza ”dâmburilor de zăpadă”, anunţă, sâmbătă STB, precizând că spre zonele respective au fost direcţionate utilaje de intervenţie. Operatorii de salubritate au intervenit prioritar pentru curăţarea arterelor principale, a podurilor şi pasajelor şi vor interveni şi pe durata zilei. Poliţiştii locali au identificat şapte persoane fără adăpost care au fost ridicate de pe străzi.
”Din cauza dâmburilor de zăpadă formate pe mai multe artere ale Capitalei, vehiculele STB înregistrează blocîri si stationari. Au fost dirijate mijloace de interventie pentru reluarea circulatiei in cel mai scurt timp”, a transmis, sâmbătă, STB, într-un mesaj pe reţeaua de socializare X, fostă Twitter.
Poliţiştii locali din Bucureşti au verificat modul în care operatorii de salubritate respectă obligaţiile care le revin privind deszăpezirea la nivelul municipiului Bucureşti şi pentru depistarea zonelor în care exista posibilitatea depunerii de polei.
”În urma activităţilor desfăşurate şi a monitorizării video, s-a constatat faptul că operatorii de salubritate au verificat străzile din Urgenţa 1 şi 2, cu precădere în zona podurilor, pantelor, rampelor, pasajelor şi au acţionat prin pluguire şi împrăştiere de material antiderapant, acolo unde au fost solicitaţi să intervină. Totodată, în urma monitorizării video, a informaţiilor furnizate din teren de către poliţiştii locali din cadrul D.G.P.L.C.M.B., B.P.R. şi poliţiile locale de sector, urmare a avertizării meteo de lapoviţă şi ninsori, au fost transmise către Apa Nova 7 locaţii (b-dul Aerogării/str. Biharia, b-dul Aerogării/b-dul Ficusului, b-dul Timişoara/str. Braşov, pod Grant – breteaua către Crângaşi, pod Ciurel, şos. Virtuţii, b-dul Ghncea nr. 32), unde a fost semnalată prezenţa acumulărilor de apă în carosabil şi s-a intervenit pentru degajare”, a transmis Poliţia Locală Bucureşti.
De asemenea, poliţiştii locali au acţionat pentru identificarea persoanelor fără adăpost expuse temperaturilor scăzute.
”În urma activităţilor desfăşurate, au fost depistate 7 persoane fără adăpost, acestea refuzând instituţionalizarea într-un centru social, motiv pentru care locaţiile acestora au fost transmise lucrătorilor din cadrul D.G.A.S.M.B., în vederea monitorizării”, a mai transmis sursa citată.
Operatorii de salubritate au comunicat faptul că sunt pregătiţi să intervină pe timpul zilei prin împrăştiere de material antiderapant şi pluguire, astfel:
– Sector 1 – Romprest: 40 utilaje şi 170 operatori;
– Sector 2 – Supercom: 41 utilaje, 50 operatori şi 5 coordonatori;
– Sector 3 – Direcţia de Salubritate: 30 utilaje şi 150 operatori;
– Sector 4 – Rosal: 54 utilaje şi 30 operatori;
– Sector 5 – Salubritate Fapte: 38 utilaje, 140 operatori şi 20 coordonatori;
– Sector 6 – Urban: 24 utilaje, 265 operatori şi 16 coordonatori.
”La această oră traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă”, a mai transmis Poliţia Locală Bucureşti.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Stratul de zăpadă măsoară 10-15 centimetri în Bucureşti, iar meteorologii anunţă că va mai ninge, cel puţin până sâmbătă după-amiază. Poliţiştii recomandă şoferilor şi pietonilor prudenţă sporită.
Primăria Capitalei a anunţat, sâmbătă, că se lucrează pe arterele din Bucureşti cu 209 utilaje, cele mai multe, respectiv 52, în Sectorul 4.
”La ora 8 stratul de zăpadă era cuprins între 10 şi 15 cm. Va continua să ningă slab, astfel că până la sfârşitul intervalului (ora 17.00 – n.r) grosimea stratului de zăpadă va fi de 15…17 cm”, anunţă, sâmbătă, ANM, referindu-se la prognoza pentru municipiul Bucureşti.
Potrivit meteorologilor, vântul va sufla moderat, cu viteze de până la 35…40 km/h.
Temperatura maximă va fi de 1…2 grade.
Având în vedere condiţiile de trafic din Capitală, Brigada Rutieră a transmis o serie de recomandări conducătorilor auto:
– să sporească atenţia şi concentrarea la volan;
– să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo-rutiere şi să nu bruscheze comenzile volanului şi să folosească frâna de motor pentru a încetini;
– să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de vehiculul din faţă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă;
– să nu oprească sau să staţioneze în locurile în care pot împiedica desfăşurarea normală a traficului;
– să evite pe cât posibil frânarea, schimbarea bruscă a direcţiei de mers şi depăşirile repetate, riscul de a derapa în condiţiile unui carosabil alunecos creşte;
– să asigure o bună vizibilitate prin curăţarea parbrizului, oglinzilor, a geamurilor laterale şi a lunetei;
– să verifice dacă funcţionează în parametrii optimi sistemul de iluminare şi semnalizare, instalaţia de climatizare şi stergătoarele;
– să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;
– să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru deplasare;
– să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic pentru siguranţa circulaţiei rutiere;
– pentru siguranţa lor şi a pasagerilor pe care-i transportă, purtarea centurilor de siguranţă este obligatorie.
”Pietonilor le recomandăm să se deplaseze doar pe trotuare, traversarea străzii să o realizeze doar prin locurile marcate şi semnalizate corespunzător, la culoarea verde a semaforului electric, numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către conducătorii auto”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.
Sursa citată a precizat că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
”În cazul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, există obligaţia echipării cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune ori montării pe aceste roţi a lanţurilor/echipamentelor antiderapante certificate”, a mai transmis sursa citată.
Anterior, Primăria Capitalei a anunţat că operatorii de salubritate din toate sectoarele Bucureştiului au raportat că sunt pregătiţi să acţioneze cu 293 de utilaje, 2.088 operatori, stocurile de materiale antiderapante însumând 18.108 tone.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, autorităţile din Bucureşti nu au raportat stadiul intervenţiei pentru deszăpezire.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News