Skip to content
Politică

UPDATE/ SUA reacționează/ Coreea de Nord dă fiori lumii întregi: a lansat patru rachete balistice în mare

wsj.com

UPDATE 9:10

Statele Unite au „condamnat ferm” acțiunea Coreei de Nord care a lansat luni patru rachete balistice, afirmând că nu vor ezita să „utilizeze toată gama de mijloace aflate la dispoziţia sa împotriva acestei ameninţări crescânde”, potrivit reuters.com.

„Statele Unite condamnă ferm tirurile cu rachete balistice, efectuate de Coreea de Nord, tiruri care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite ce interzic explicit Phenianului să procedeze la tiruri care utilizează tehnologia rachetelor balistice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, într-un comunicat.

„Rămânem pregătiţi – şi vom continua să luăm măsurile necesare pentru aceasta – să ne apărăm şi să-i apărăm pe aliaţii noştri împotriva unui atac şi suntem pregătiţi să utilizăm toată gama mijloacelor aflate la dispoziţia noastră împotriva acestei ameninţări crescânde”, a continuat purtătorul de cuvânt.

„Invităm Coreea de Nord să-şi înceteze provocările şi retorica inflamată, care ameninţă pacea şi stabilitatea internaţională, să facă alegerea strategică de a-şi îndeplini obligaţiile şi angajamentele internaţionale şi de a reveni la discuţii serioase„ a mai spus Mark.

———————————————————–

Coreea de Nord pune pe jar întreaga lume, după ce a lansat luni mai multe rachete în Marea Japoniei.

Astfel, premierul japonez Shinzo Abe, citat de Reuters, a susţinut că ar fi vorba de patru rachete, dintre care trei au ajuns în zona economică exclusivă a Japoniei. Guvernul de la Tokyo a înaintat un protest către Phenian, a precizat el.

Un purtător de cuvânt al executivului nipon a vorbit de „o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale„, dar a afirmat că potrivit primelor rapoarte nu au fost afectate nave sau avioane din zona respectivă.

Statul Major Interarme al Coreei de Sud a anunţat iniţial, într-un mesaj text către Yonhap, că lansarea unei singure rachete a avut loc la ora locală 7.36. Ulterior, aceeaşi sursă a menţionat mai multe rachete, fără a preciza numărul acestora.

Prima rachetă menţionată, care a traversat Coreea de Nord şi a căzut în Marea Japoniei, ar putea fi de tip balistic intercontinental, a afirmat un oficial militar din ministerul sud-coreean al apărării. Acest tip de rachetă ar putea ajunge până pe teritoriul american.

Potrivit Yonhap, lansarea pare a fi o reacţie la manevrele militare comune ale Coreei de Sud şi Statelor Unite, aflate în curs.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *