Skip to content
Politică

UPDATE SURSE: 239 de parlamentari vor vota Guvernul Ludovic Orban

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 16:15

Surse politice au declarat pentru PSnews.ro că Ludovic Orban a reușit să convingă 239 de parlamentari să voteze Guvernul.

UPDATE 16:10

Și Emanoil Savin (fost PSD, în prezent la neafiliați) a votat pentru guvernul Orban

UPDATE 16:05

A început votul. Un senator PSD, Eugen Gioancă, a votat pentru guvernul Orban

UPDATE 14:49

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, luni, în debutul ședinței de învestitură din plenul reunit al Parlamentului, că PNL și partidele ce vor sprijini noul cabinet trebuie să readucă România pe „un drum al refacerii unității”, „al reluării dialogului interinstituțional”, care să reașeze țara pe „traiectoria euroatlantică.

„Deputați și senatori, dați-mi voie să încep prin a vă felicita și a vă mulțumi că sunteți, astăzi, prezenți la o procedură atât de importantă, cum este procedura de învestire a unui Guvern, care are loc după succesul unei moțiuni de cenzură. Vă felicit și apreciez această prezență, cu atât mai mult cu cât vă mărturisesc că nu îmi aduc aminte, în ultimii 30 de ani, să se fi întâmplat așa ceva, și anume ședința de învestire a unui Guvern să fie boicotată efectiv de două partide politice, care în acest fel arată clar lipsa totală de înțelegere față de nevoile României, lipsa totală de respect față de cetățenii români și care arată că nu îi interesează decât socotelile electorale și toate prostiile pe care le fac, cei care încă exercită puterea, după moțiunea de cenzură, fiind părtași la toate nenorocirile care se întâmplă astăzi în toate ministerele și la Palatul Victoria”.

După ce a condamnat atitudinea PSD și Pro România, liderul PNL le-a mulțumit „în mod special” parlamentarilor care au decis să se delimiteze de linia partidului și să sprijine învestitura Guvernului Orban, arătându-și totodată aprecierea față de USR, PMP, ALDE UDMR, care au ales, la rândul lor, să susțină instalarea noului cabinet.

(…) Venim după o moțiune de cenzură, care a pus capăt unei guvernări, care din păcate a făcut mult rău României. Trebuie să trecem de acest moment și să începem un drum nou, un drum al construcției, un drum al refacerii unității în societatea românească, un drum al reluării dialogului interinstituțional și între puterile statului, un drum care cu adevărat să reașeze România pe traiectoria euroatlantică și care să pună bazele unei dezvoltări economice României, pe baze solide și pe termen lung”, a declarat Ludovic Orban, în debutul ședinței de învestitură din plenul reunit al Parlamentului.

UPDATE 14:35

Surse politice susțin că 6 parlamentari PRO România sunt prezenți în sală și vor vota pentru noul guvern: Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Mircea Banias, Georgian Pop, Emilia Meiroșu și Damian Florea.

În același timp, din partea PSD ar urma să voteze Marius Bota, Mihăiță Găină, Ioan-Iustin Talpoş și Emanoil Savin.

UPDATE 14:25

Mai mulți parlamentari au probleme cu cartela de vot, printre ei și liderul UDMR, Kelemen Hunor. Florin Roman anunță că este vorba de 11 parlamentari care au probleme cu cartelele.

Printre aceștia se numără: Călin Popescu Tăriceanu, Alexandru Băișanu, Ruse Mihai, Simionca Ioan, Carmen Hărău, Kelemen Hunor, Lavinia Cosma.

UPDATE 14:14

În ședința de plen reunit a Senatului și Camerei Deputaților s-a atins cvorumul de ședință. Sunt prezenți 241 de parlamentari.

——————————————————

Plenul Parlamentului se reuneşte, luni, pentru votul de învestire a Guvernului Orban. Executivul propus de premierul desemnat este compus din trei femei şi 13 bărbaţi, mulţi dintre ei fiind parlamentari. Orban propune 15 miniştri şi un vicepremier – Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al PNL. Guvernul Orban este format din profesori, economişti, ingineri, jurişti şi medici. Ludovic Orban a cooptat în echipa sa un diplomat de carieră – Bogdan Aurescu, care lucrează în MAE din 1996, dar şi un militar de carieră, generalul Nicolae Ciucă, unul dintre cei mai succes ofiţeri ai Armatei române.

Trei dintre persoanele propuse au fost avizate negativ – Florin Cîţu – Finanţe, Violeta Alexandru – Muncă şi Ion Ştefan – Dezvoltare. Ludovic Orban a refuzat, însă, să schimbe nominalizările pentru aceste ministere, scrie News.ro.

Şedinţa plenului Parlamentului este programată să înceapă la ora 14.00.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, va prezenta Programul de Guvernare şi lista cu persoanele propuse pentru a face parte din Guvern.

Orban propune un Guvern cu 15 miniştri şi un vicepremier – prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan. Trei dintre propuneri sunt femei, restul membrilor Cabinetului fiind bărbaţi.

Cei mai mulţi dintre candidaţii propuşi sunt parlamentari, unii dintre ei aflaţi la primul mandat. Unii au mai fost miniştri în diferite cabinete, iar Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiţiei, a fost pentru o foarte scurtă perioadă prim-ministru interimar.

Guvernul Orban este format din profesori, economişti, ingineri, jurişti, medici, un diplomat de carieră – Bogdan Aurescu şi un militar de carieră, generalul Nicolae Ciucă, ofiţer cu mai multe misiuni în străinătate.

1 comentariu la “UPDATE SURSE: 239 de parlamentari vor vota Guvernul Ludovic Orban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *