Skip to content
Politică

UPDATE Tensiuni în coaliție. Ciolacu a anunțat că ordonanța de urgență pentru compensarea facturilor nu va fi adoptată astăzi/ Cîțu îl contrazice

Inquam Photos / Ilona Andrei

UPDATE 16:26

Ulterior, Ciolacu a fost contrazis de Florin Cîțu, care a declarat că „ordonanța va fi dată azi”.

„Ordonanța va fi dată azi. Eu susțin și pentru ianuarie, și pentru decembrie, și pentru noiembrie. Eu susțin, dacă susține și legislația din România. În funcție de avizul de la ministerul Justiției. Să lăsăm ministerul de justiției să se pronunțe. Din partea noastră nu e niciun fel de problemă, dacă e constituțională, cu siguranță va fi adoptată astăzi în ședință de guvern”, a declarat Florin Cîțu.

————————————–

Sunt tensiuni în coaliția de guvernare pe tema soluțiilor propuse pentru scăderea facturilor la energie. Surse politice au precizat pentru PS News că Florin Cîțu nu ar fi de acord cu propunerile înaintate de Marcel Ciolacu și despre care PS News a scris AICI, motiv pentru care șeful PSD a cerut o întâlnire cu acesta, înaintea ședinței coaliției, programată la 16:00.

Înainte de întâlnirea cu Florin Cîțu, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că proiectul ordonanței de urgență pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale nu va fi discutat în ședința de guvern.

”O să luăm decizia mâine”, a spus Ciolacu când a fost întrebat de ziariști despre ordonanța anunțată de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Cu ce propuneri merge Marcel Ciolacu la ședința coaliției de guvernare:

”La articolul 1 după aliniatul 2 se introduc două noi aliniate 21 și 22 care vor avea următorul cuprins :

(21) Compensanțiile prevăzute la art 1 alin 2 lit a) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale și energie electrică din perioada ianuarie – martie 2022

(22) Pentru facturile deja emise care includ consumuri de gaze naturale și energie electrică aferente lunii ianuarie 2022 valorile finale ale consumurilor lunii ianuarie calculate cu compensanțiile prevăzute la art 1 alin 2 lit a) se vor regulariza prin următoarea factură emisă de către furnizori.

La articolul 6 după aliniatul 3 se introduc două noi aliniate 4 și 5 care vor avea următorul cuprins:

(4) Plafoanele de preț prevăzute la art 6 alin 1 lit a) și b) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale și energie electrică din perioada ianuarie – martie 2022.

(5) Pentru facturile deja emise care includ consumuri de gaze naturale și energie electrică aferente lunii ianuarie 2022 valorile finale ale consumurilor lunii ianuarie calculate cu plafoanele de preț prevăzute la art 6 alin 1 lit a) și b) se vor regulariza prin următoarea factură emisă de către furnizori.

După articolul 6, se introduce un nou articol, articolul 61, cu următorul cuprins:

Art.61 (1) În perioada ianuarie – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează pentru clienții non-casnici, excepție fiind clienții non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum urmează:

a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;

b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.

(2) Plafoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:

a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;

b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

(3) Componenta de preţ al energiei electrice prevăzută la alin. (1) lit. a) şi componenta de preţ al gazelor naturale prevăzută la alin. (1) lit. b) nu includ TVA.”

(4) Plafoanele de preț prevăzute la alin 1 lit a) și b) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale și energie electrică din perioada ianuarie – martie 2022.

(5) Pentru facturile deja emise care includ consumuri de gaze naturale și energie electrică aferente lunii ianuarie 2022 valorile finale ale consumurilor lunii ianuarie calculate cu plafoanele de preț prevăzute la alin 1 lit a) și b) se vor regulariza prin următoarea factură emisă de către furnizori.”.

În urmă cu câteva ore, preşedintele PNL Florin Cîţu declara, la Parlament, legat de anunţul liderului PSD Marcel Ciolacu, privind reglementarea pieţei energiei şi a gazelor naturale, de la 1 aprilie, că nu prea vede sensul de a reglementa după 1 aprilie, când vine vara şi consumul este mult mai mic.

”Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluţie”, a spus Cîţu.

Liderul PNL mai afirma nu e de acord nici cu amenzile care vor fi introduse în Ordonanţă, el precizând că nu amenzile rezolvă problema, ci deschiderea pieţei, liberalizarea ei.

Amintim că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat marți dimineață într-un interviul la DCNews că această compensare ar urma să se aplice începând cu 1 februarie, susținând că legea nu poate să fie aplicată retroactiv, de la 1 ianuarie. PSD în schimb vrea ca măsura să se aplice de la 1 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *