Skip to content
Politică

UPDATE Teodor Meleșcanu este noul președinte al Senatului

Inquam Photos / George Călin

UPDATE 18:04

Teodor Meleșcanu este noul președinte al Senatului. El a obținut 73 de voturi, iar Alina Gorghiu, 59 de voturi. Au fost, de asemenea, două voturi nule.

UPDATE 17:55

Votul la turul II s-a încheiat.

UPDATE 17:49

ALDE a anunțat că o susține pe Alina Gorghiu de la PNL.

UPDATE 17:25

Senatorul Teodor Meleșcanu a obținut marți cele mai multe voturi – 67 – pentru funcția de președinte al Senatului.

Alina Gorghiu a obținut 49, urmând să se organizeze un tur doi. Propunerea ALDE, Ion Popa, a primit 13 voturi. De asemenea, au mai fost 5 voturi nule.

La un simplu calcul matematic, dacă toate voturile lui Ion Popa și cele nule vor merge la Alina Gorghiu, votul se va termina cu o egalitate perfectă la 67.

UPDATE 16:50

Candidatura lui Teodor Meleşcanu la preşedinţia Senatului din partea PSD este contestată de ALDE şi PNL în plen, care susţin că se încalcă regulamentul acestui for legislativ, care prevede că fiecare grup are dreptul la o singură nominalizare, iar ALDE are propria propunere.

„Grupul ALDE îşi exercită dreptul de a avea propria propunere. Nu pot exista două propuneri din partea aceluiaşi grup. Dl senator Meleşcanu poate să fie candidatul dvs cu condiţia să nu facă parte din grupul ALDE, pentru că altfel se încalcă prevederea că fiecare grup poate face o propunere”, a spus Călin Popescu Tăriceanu de la tribuna Senatului, după ce PSD a anunţat că îl propune pe Teodor Meleşcanu.

Şi Florin Cîţu şi Iuliana Scântei de la PNL au susţinut că PSD nu poate face o propunere din grupul ALDE.

Cîţu a anunţat totodată că PNL o propune pe Alina Gorghiu.

USR a anunţat că nu are candidat.

UDMR a anunţat că o susţine pe Alina Gorghiu.

ALDE a precizat că are propriul candidat, senatorul Ion Popa.

———————————————-

Noul preşedinte al Senatului va fi ales marţi, după ce săptămâna trecută fostul preşedinte al forului, Călin Popescu-Tăriceanu, a demisionat ca urmare a retragerii ALDE de la guvernare, scrie agerpres.ro.

Pentru funcţia de preşedinte al Senatului au fost anunţaţi până în prezent trei candidaţi: Teodor Meleşcanu, susţinut de PSD, Ion Popa, de la ALDE, şi Alina Gorghiu – propusă de PNL.

Potrivit regulamentului Senatului, preşedintele este ales prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Preşedintele Senatului convoacă sesiuni ordinare şi extraordinare, conduce lucrările camerei şi asigură respectarea ordinii de zi, acordă cuvântul, moderează discuţiile, sintetizează problemele supuse dezbaterii, stabileşte ordinea votării, explică şi anunţă rezultatul votului, convoacă şi conduce lucrările Biroului permanent.

De asemenea, preşedintele reprezintă Senatul în relaţiile cu preşedintele României, Camera Deputaţilor, Guvernul, Curtea Constituţională, precum şi cu alte autorităţi şi instituţii interne sau internaţionale.

Un alt atribut important al preşedintelui Senatului este sesizarea Curţii Constituţionale înainte de promulgarea legilor cu privire la constituţionalitatea tratatelor, la constituţionalitatea regulamentelor Parlamentului sau la conflictele juridice de natură constituţională între autorităţile publice.

Nu în ultimul rând, preşedintele acestei camere asigură interimatul funcţiei de preşedinte al României, dacă această funcţie devine vacantă, dacă preşedintele este suspendat sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile (art. 38 din Regulament).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *