UPDATE – Trump este obligat să plătească daune de 83,3 milioane de dolari jurnalistei şi scriitoarei E. Jean Carroll

Donald Trump
Sursă foto: X

Juraţii au decis vineri că fostul preşedinte Donald Trump trebuie să îi plătească scriitoarei E Jean Carroll 18,3 milioane de dolari drept compensaţii şi 65 de milioane de dolari ca daune punitive, în total 83,3 milioane de dolari, anunţă BBC.

În momentul anunţării verdictului, Trump, nu se mai afla în instanţă. Fusese mai devreme, dar plecase furios.

Ulteriror, fostul preşedinte a criticat verdictul la care a ajuns juriul federal şi a declarat că va face apel la această decizie.”Absolut ridicol! Sunt în total dezacord cu ambele verdicte şi voi face apel la toată această vânătoare de vrăjitoare dirijată de Biden, concentrată asupra mea şi a Partidului Republican. Sistemul nostru juridic a scăpat de sub control şi este folosit ca o armă politică. Ei au luat toate drepturile primului amendament. ACEASTA NU ESTE AMERICA!” – a scris Trump pe reţeaua sa socială, Truth Social.

În ceea ce o priveşte, după ce verdictul a fost citit vineri, E. Jean Carroll şi avocaţii ei, Shawn Crowley şi Roberta Kaplan, s-au îmbrăţişat bucuroşi şi emoţionaţi, scrie CNN.

Juraţii tribunalului federal din Manhattan – şapte bărbaţi şi două femei – au deliberat timp de aproape trei ore, trebuind să ajungă la un verdict unanim.

UN REGIM PENTRU JURAŢI DE PROCES CU MAFIOŢI

Din cauza interesului enorm stârnit de acest proces, juraţii au rămas anonimi şi au fost chiar îndemnaţi să folosească nume false atunci când vorbesc între ei. De asemenea, ei au fost aduşi cu mijloace sigure din locaţii nedezvăluite la tribunal, ceea ce se întâmplă de obicei numai în cazurile în care este vorba despre clanuri mafiote.

E. Jean Carroll l-a acuzat pe fostul preşedinte american că i-a distrus reputaţia de jurnalistă de încredere, negând că a violat-o în urmă cu aproape trei decenii.

Suma despăgubitilor decisă de juriul federal a depăşit cu mult suma minimă de 10 milioane de dolari pe care o ceruse Carroll.

E. Jean Carroll, în vârstă de 80 de ani, l-a dat în judecată pe Trump în noiembrie 2019 din cauza faptului că acesta negase, cu cinci luni înainte, că a violat-o la mijlocul anilor ’90 într-o cabină de probă a magazinului Bergdorf Goodman din Manhattan.

Trump, în vârstă de 77 de ani, a susţinut că nu a auzit niciodată de Carroll şi că aceasta a inventat povestea pentru a stimula vânzările cărţii sale de memorii. Avocaţii săi au declarat că Carroll era dornică de faimă şi că s-a bucurat de atenţie pentru că a vorbit împotriva duşmanului ei.

În mai anul trecut, un alt juriu l-a obligat pe Trump să-i plătească lui Carroll 5 milioane de dolari pentru o dezminţire similară din octombrie 2022, constatând că acesta a defăimat-o şi a abuzat-o sexual pe Carroll. Trump a făcut apel la această decizie.

În procesul actual, Carroll a declarat că Trump i-a „distrus” reputaţia de jurnalist respectat, care a spus adevărul. De asemenea, ea a spus că daunele punitive s-ar justifica, în parte, pentru a-l împiedica pe Trump să îşi repete negaţiile.

Judecătorul districtual american Lewis Kaplan, care a supravegheat ambele procese, a declarat că verdictul anterior este obligatoriu pentru cel de-al doilea proces, ceea ce înseamnă că singura problemă pentru juraţi era să stabilească suma pe care ar trebui să o plătească Trump.

PROBLEMELE DIN JUSTIŢIE, O TRAMBULINĂ ELECTORALĂ PENTRU TRUMP

Fostul preşedinte republican s-a folosit însă de procesele intentate de Carroll şi de alte probleme juridice pe care le are pentru a-şi susţine campania de recucerire a Casei Albe la alegerile din noiembrie, într-o probabilă confruntare cu democratul Joe Biden, care l-a învins în 2020.

Trump are 91 de capete de acuzare în patru dosare penale, inclusiv două dosare în care este acuzat că a încercat să anuleze în mod ilegal pierderea alegerilor din 2020. El a pledat nevinovat în toate cazurile şi s-a prezentat ca fiind victima unor minciuni motivate politic şi a unui sistem judiciar scăpat de sub control.

În timpul procesului Carroll, Trump a fost auzit murmurând în instanţă că acest caz este o „escrocherie” şi o „vânătoare de vrăjitoare” şi că încă nu ştie cine este Carroll, ceea ce l-a determinat pe judecător să îl avertizeze de două ori să tacă. Trump a ieşit din sala de judecată în timpul pledoariei finale de vineri a avocatei lui Carroll, Roberta Kaplan, dar a revenit pentru pledoaria propriului său avocat.

Un expert în daune de la Northwestern University, care a depus mărturie în numele lui Carroll, estimase că prejudiciul reputaţional cauzat de declaraţiile lui Trump este de 7,3 milioane de dolari până la 12,1 milioane de dolari.

Joi, Trump a petrecut doar patru minute pentru a se apăra în boxa martorilor, după ce judecătorul Kaplan i-a interzis lui şi avocaţilor săi să revină asupra unor chestiuni pe care primul proces le stabilise. Lui Trump i s-a permis să confirme mărturia sa din depoziţia din octombrie 2022, care le-a fost arătată juraţilor, în care a calificat afirmaţiile lui Carroll drept o „farsă” şi a spus că aceasta era „bolnavă mintal”.

Carroll a scris rubrica „Ask E. Jean” pentru Elle din 1993 până în 2019 şi a apărut adesea în emisiuni precum „Today” de la NBC şi „Good Morning America” de la ABC. Ea a spus că aceste apariţii au încetat din cauza lui Trump.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: