Skip to content
Politică

UPDATE Trump și Putin REACȚIONEAZĂ/ Începe războiul? SUA, atac cu rachete în Siria

UPDATE 10:40

Bilanțul morților în urma atacului la baza aeriana siriana a ajuns la 6, informația fiind făcută publică de forțele siriene, arată The Guardian. Forțele siriene au mai comunicat că există și „pierderi materiale majore”.

 

UPDATE 10.19

Prima reacție a  liderului SUA Donald Trump:

Marți, dictatorul sirian Bashar al-Assad a lansat un oribil atac chimic asupra unor copii nevinovați. Cu o neurotoxină mortală, Assad a luat viața unor bărbați, femei și copii nevinovați. A fost o moarte lentă și brutală pentru mulți. Chiar și copii au fost uciși cu cruzime în acest atac barbar. Niciun copil al lui Dumnezeu nu ar trebui să treacă prin așa ceva vreodată.

Am ordonat un atac militar asupra aeroportului de unde a fost lansat atacul chimic. Este interesul vital de securitate naţională a Statelor Unite de a preveni şi descuraja folosirea armelor chimice. Nimeni nu poate contesta faptul că Siria a folosit arme chimice interzise. Încercările anterioare de a-i schimba comportamentul lui Assad au eșuat dramatic. În consecință, criza refugiaților se adâncește și regiune este tot mai instabilă, fiind o amenințare la adresa SUA și a aliaților săi.

Fac un apel la țările civilizate să punem capăt masacrului și vărsării de sânge din Siria, și să punem capăt terorismului de toate tipurile. Îi cerem lui Dumnezeu înțelpciune să ne confruntăm cu aceste provocări. Ne rugăm pentru cei răniți și cei morți. Și sperăm că atât timp cât America este sinonimă cu justiția, pacea și armonia vor domina, la final”, a spus Donald Trump.

 

UPDATE 9:53

Cinci sirieni (3 militari si 2 civili) morti in urma atacului, anunta guvernatorul regiunii siriene Homs, citat de Reuters. In atac nu ar fi murit nici un soldat rus, anunta Tass.

 

UPDATE 9:30

„Rusia a fost notificată că se pregăteşte o operaţiune de război în Siria. Toate consecinţele vor fi suportate de cei care au declanşat acest atac”, a declarat Vladimir Safronkov, reprezentantul Rusiei la ONU.

Și Israelul a reacționat după ce SUA au lansat 59 de rachete Tomahawk asupra bazei care a lansat atacul chimic de anul trecut.

„Statul Israel susţine complet decizia preşedintelui Trump şi speră că acest mesaj hotărât faţă de faptele regimului Bashar al Assad va fi auzit nu doar la Damasc, dar şi la Teheran, Phenian şi în alte părţi. Prin vorbele şi faptele sale, preşedintele Trump a transmis un mesaj foarte clar: nu vom mai tolera folosirea şi propagarea armelor chimice”, se arată într-un comunicat al Guvernului israelian.

 

UPDATE 9:29

Vicepremierul Turciei, Numan Kurtulmus a declarat că ”Atacul cu rachete al SUA este un lucru pozitiv”.

 

UPDATE 9:01

„Aceste atacuri ale SUA în Siria sunt o agresiune contra unui stat suveran”, este prima declarație a președintelui rus, Vladimir Putin, potrivit postului de televiziune Digi 24.

 

UPDATE 9:00

Kremlinul sustine ca regimul sirian nu detine arme chimice si considera atacul SUA „o agresiune impotriva unei natiuni suverane”.

Mai mult, Marea Britanie sprijina „pe deplin” actiunea SUA, afirma un purtator de cuvant al Guvernului de la Londra.

 

UPDATE 8:58

Guvernatorul provinciei Homs a anunțat că bilanțul atacului este de cinci morți și șapte răniți.

 

UPDATE 8:40

Atacurile SUA la baza aeriană siriană sunt „acțiuni necugetate și iresponsabile“, care risca să destabilizeze și mai mult situația din Orientul Mijlociu și să conducă la apariția unor noi conflicte militare și extinderea celor existente deja, a spus Andrey Krasnov.

„Statele Unite ale Americii vrea să stârnească un război imens în Orientul Mijlociu prin lansarea a 59 rachete de croazieră tactice“, a adăugat el, citat de RIA Novosti.

 

UPDATE 8:30

Cel puțin patru oameni au murit în urma atacului, anunță Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

 

UPDATE 8:27

Televiziunea siriană de stat a catalogat drept agresiune atacurile americane asupra unei baze aeriene a regimului, informează AFP.

”Agresiune americană vizând ţinte militare siriene cu mai multe rachete”, a anunțat postul imediat după atac.

În același timp, surse militare au susținut că loviturile au provocat pierderi.

”Una dintre bazele noastre aeriene din centrul ţării a fost vizată în zori de o rachetă trasă de Statele Unite, provocând pierderi”, a transmis o sursă militară.

 

UPDATE 8:14

Atacul american asupra Siriei este „un act de agresiune împotriva unui membru ONU”, a declarat președintele Comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației, Camera superioară a Parlamentului rus, Viktor Ozerov, potrivit Digi24.ro

Mai mult, acesta a declarat că Moscova va cere o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta această situație. Este prima reacție a unui oficial rus, după atacul american din noaptea de joi spre vineri.

La rândul său, adjunctul președintelui comisiei de apărare din Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a Parlamentului rus, este citat de agenția RIA Novosti spunând că relațiile dintre Moscova și Washington se vor deteriora, în urma atacului de joi noapte.

Totodată, potrivit agenției Reuters, prețul petrolului a crescut deja cu două procente, în urma acestui atac,

Ministerul rus de Externe este așteptat să dea o declarație despre atacul american din Siria.

 

———————————————————————————————————————

Începe războiul? Statele Unite au lansat, joi noapte, rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, potrivit datelor oferite de oficiali americani.

Această acțiune a avut loc ca urmare a atacului chimic care a avut loc marți, prin care SUA consideră responsabile de această tragedia forțele președintelui Siriei.

Astfel, peste 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoarele marinei americane din Mediterană, informează Reuters, citat de Agerpres.

SUA nu sunt singurele care consideră responsabil regimul președintelui Assad, ci și alte state importante ca Franța, Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *