Skip to content
Politică

UPDATE Tudorel Toader şi Rovana Plumb, noii miniştri de la Justiţie, respectiv IMM-uri / EXCLUSIV SURSE

evz.ro

UPDATE 22:33

Pe lângă fostul judecător CCR Tudorel Toader, redacţia PSnews.ro a obţinut alt nume greu ce are toate şansele să fie numit în guvernul Sorin Grindeanu.

Este vorba despre Rovana Plumb, cea care a ocupat până acum funcţia de ministru al Mediului sau al Muncii în diverse cabinete PSD, de la Adrian Năstase până în prezent. Miercuri, pe lângă numirea lui Tudorel Toader la Justiţie, premierul Sorin Grindeanu va anunţa numele Rovanei Plumb pentru Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM).

Cine este Rovana Plumb

Rovana Plumb (n. 1960) spune in CV-ul postat pe blogul ei in anul 2012, ca este licentiata a Institutului Politehnic Bucuresti – Facultatea „Utilaje si Ingineria Proceselor Chimice”, din anul 1984. În 2015, pe site-ul Guvernului, in versiunea engleza, mai figura si cu studii la ASE Bucuresti – „Cresterea productivitatii muncii in organizarea muncii”. Nu preciza, insa, ce tip de studii au fost acestea, relata atunci Hotnews.

Studiile au adus-o pe Rovana Plumb in atentia presei, cu o controversa in anul 2012, cand a fost numita ministru al Mediului. In CV-ul postat pe site-ul personal, ea si-a strecurat si o diploma in „Management strategic” de la George Washington University. In 2012, Universitatea americana a transmis HotNews ca Plumb, „din cate se pare, nu a obtinut o diploma, ci un certificat pentru absolvirea unui program”.

In cele din urma, ea insasi a marturist ca studiile sale in America au fost un curs de o saptamana sau doua, pe care l-a urmat impreuna cu mai multi romani: „A fost in perioada in care Mircea Geoana era ambasadorul roman la Washington. Cursul a durat o saptamana, doua. Nu imi amintesc exact. Am fost un grup de romani care am participat”. In total, Rovana Plumb se laudă cu 18 cursuri si scoli, dintre care unele in Portugalia, Belgia şi Irlanda.

In plan profesional, Rovana Plumb a intrat in campul muncii in perioada comunista, ca inginer, la fabrica de cosmetice Miraj Bucuresti, in anul 1984. Cariera ei la producatorul de alifii a mers ca unsa si dupa Revolutie, ajungand director comercial in perioada 1992-1994. Apoi, dupa ce fabrica s-a transformat in Gerovital Cosmetice SA, Rovana Plumb a condus-o din pozitia de presedinte, director general. In cele din urma, fabrica avea sa dea faliment, in 2010.

Intre timp, insa, in 1994, pe cand avea 34 de ani, tanara directoare de la fabrica de cosmetice a intrat oficial in politica, devenind membru al PDSR (actualul PSD), pe vremea cand partidul era condus de Oliviu Gherman. In perioada 2001 – 2004, in Guvernul Nastase, Rovana Plumb a fost presedinta Protectiei Consumatorului, cu rang de secretar de stat. Nastase a avut incredere in ea si a luat-o si trezorier al campaniei lui electorale din anul 2004, pentru prezidentiale. In mai 2012, Victor Ponta ajunge premier si o cheama pe Rovana Plumb de la Bruxelles (unde fusese aleasă europarlamentar în 2009), pentru a-i oferi functia de ministru al Mediului. In martie 2014, inainte de campania lui Ponta pentru prezidentiale, Rovana primeste un portofoliu cu greutate electorala mare: Ministerul Muncii.

Cine este Tudorel Toader

Prof.univ.dr. şi rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) din Iaşi, Tudorel Toader a fost judecător al Curţii Constituţionale a României până în 2016. Acesta a devenit cunoscut după ce a refuzat să semneze Erata de la CCR pe referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din 29 iulie 2012 când s-a stabilit cvorumul, aminteşte Antena3.ro.

Potrivit CV-ului, înainte de a ajunge la Curtea Constituţională, Tudorel Toader a profesat ca avocat. Toader este şi coordonator de doctorate, printre lucrările îndrumate de acesta numărându-se şi cea a liderului PNL, Alina Gorghiu. Specializat în Drept penal şi criminologie, Tudorel Toader a fost avocat în Baroul Iaşi în perioada 1991-septembrie 2006, iar pe durata mandatului de judecător constituţional a fost suspendat. Şi-a început activitatea profesională ca procuror la Procuratura locală Panciu, în perioada septembrie 1986- octombrie 1990. Din 2005 este director al Şcolii doctorale din cadrul Facultăţii de Drept.

În declaraţia sa de avere, depusă anul trecut, Tudorel Toader deţine numeroase terenuri agricole şi forestiere în judeţul Vrancea. Cea mai mare suprafaţă este de 2,3 hectare de teren şi a fost cumpărată în 2005. Rectorul mai multe apartamente şi case în Iaşi şi Vrancea. Totodată, acesta are contractate credite de peste 80.000 de euro scadente în 2023. Veniturile declarate la mijlocul lui 2016 ajung la peste 266.500 lei anual, ca profesor la Facultatea de Drept şi peste 207.000 lei anula ca judecător al Curţii Constituţionale. Soţia lui Tudorel Toader este cadru didactic la Universitatea de Medicină „Gr. T. Popa“ şi medic primar la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi.

—————-

Un fost judecător al Curții Constituționale a României (CCR) se află în cărți pentru a prelua conducerea Ministerului Justiției.

Concret, este vorba despre cel care a ocupat funcția de magistrat CCR între 2006 și 2016. L-am numit pe Tudorel Toader, care ar putea fi numit ministru al Justiției în guvernul Sorin Grindeanu, relatează Antena3.ro.

Premierul Grindeanu a declarat luni seară, la „Sinteza zilei”, că a avut discuţii cu mai multe persoane politice şi apolitice, printre care Dana Gârbovan, preşedintele UNJR, cu privire la nominalizarea unui candidat pentru portofoliul Justiţiei, urmând ca dialogul pe această temă să continue şi marţi, pentru ca miercuri să prezinte varianta sa de ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *