Skip to content
Politică

UPDATE Modificările de statut, ADOPTATE / Turcan: Trecem printr-o perioadă dificilă / Zi decisivă pentru PNL

epochtimes-romania.com

UPDATE 16:10

Modificările la Statutul Partidului Național Liberal au fost adoptate sâmbătă de Consiliul Național de Coordonare, cu o largă majoritate, înregistrându-se 14 voturi împotrivă și 15 abțineri.

Secretarul general interimar al PNL, Cristian Bușoi, a prezentat în CNC modificările la statutul formațiunii, scrie Agerpres.

El a precizat că PNL va avea patru paliere de conducere: Convenția Națională, redenumită Congres — forul suprem, Consiliul Național — organismul de dezbatere politică și de decizii, care se reunește ori de câte ori este nevoie, Biroul Politic Național — for în care se iau toate deciziile majore și din care fac parte aleșii la congres, liderii județeni, foștii președinți ai PNL, liderii grupurilor parlamentare și ai organizațiilor speciale și Biroul Executiv — pentru problemele curente.

Potrivit lui Bușoi, Biroul Executiv va fi format din președinte, un secretar general, patru prim-vicepreședinți pe domenii, aleși uninominal de CNC, opt vicepreședinți pe domenii, care vor coordona comisiile de specialitate, aleși direct în CNC și care sunt incompatibili cu orice altă funcție în partid, opt președinți regionali, aleși de delegați doar din regiunea respectivă, 16 membri aleși de CNC care pot fi președinți de filiale, aleși pe listă.

El a mai spus că structurile la nivel județean rămân aceleași și că președinții de organizații speciale vor avea drept de vot în organizațiile județene.

 

UPDATE 13:24

Raluca Turcan a fost validată sâmbătă, de Consiliul Naţional de Coordonare, în funcţia de preşedinte interimar al PNL.

Ea a fost validată în funcţia de preşedinte interimar al PNL cu 4 voturi „împotrivă” şi o „abţinere”.

Şefa PNL a afirmat că „PNL trece printr-o perioadă dificilă, complicată”.

„Însă, dacă mă uit la imaginile din campanie, sunt încrezătoare că vom regăsi în PNL o echipă, că vom regăsi forţă, credibilitate şi prietenie, că vom regăsi respectul reciproc, lucrurile pe care se pare că unii dintre noi le-au mai pierdut în ultima perioadă”, a adăugat liderul PNL, citat de Agerpres.

UPDATE 12:20

Surse din conducerea PNL au declarat sâmbătă pentru news.ro că liderii liberali doresc să modifice Statutul partidului astfel încât persoanele cu funcţii publice să îşi piardă sprijinul politic doar în cazul unei condamnări definitive, şi nu în momentul în care se începe urmărirea penală, aşa cum prevede în prezent Statutul.

——-

Consiliul Naţional de Coordonare al PNL se întâlneşte azi la ora 12:00, pentru a pune la punct calendarul alegerilor interne şi modificările la statutul partidului. Toate propunerile făcute ieri de către liderii interni vor fi validate azi într-o şedinţă a CNC.

Precedenta întâlnire a a forului de conduceere a PNL a avut loc la 8 octombrie 2016, când s-a decis validarea Alinei Gorghiu pentru funcţia de preşedinte unic a partidului.

Preşedintele interimar Raluca Turcan a precizat că: Din punctul meu de vedere, dacă ar fi să facem lucrurile temeinic, undeva în lunile mai-iunie, potrivit Agerpres.ro.

Astfel, liberalii preconizează finalizarea alegerilor la nivelul judeţelor până la 2 mai 2017, iar pentru alegerile interne din partid la 17 iunie.

Raluca Turcan a devenit preşedinte înterimar al PNL la 13 decembrie 2016, în urma demisiei Alinei Gorghiu. Până în octombrie 2016, când s-a hotărât ca PNL-ul să aibă un preşedinte unic, partidul avea doi copreşedinţi: Alina Gorghiu (fostul PNL) şi Vasile Blaga (fostul PDL).

Conform statutului PNL, Consiliul Naţional reprezintă organismul de conducere şi decizie politică al partidului în perioada dintre Convenţiile Naţionale. Astfel, Consiliul Naţional poate adopta orice decizie de competenţa Convenţiei, cu excepţia adoptării de noi moţiuni sau a unui nou statut.

Consiliul adoptă decizii în prezenţa majorităţii membrilor, cu majoritatea voturilor exprimate.

Consiliul Naţional are în componenţa sa membrii Colegiului Director Naţional(CDN), eventuali miniştri ai PNL, parlamentari şi europarlamentari ai PNL, preşedinţi de consilii judeţene, primari sau preşedinţi ai organizaţiilor judeţene de partid.

Candidaturile pentru funcţia de preşedinte al partidului se depun ca urmare a prezentării unui proiect de moţiune, iar orice membru al partidului poate să candideze dacă îndeplineşte anumite condiţii, precum să aibă o vechime în partid de cel puţin 5 ani, să depună un proiect de moţiune şi  să formeze un grup de promovare format din 35 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *