Skip to content
Politică

UPDATE Turcia, lovitură de stat eșuată. Bilanțul morților este înfiorător. Premierul turc: „Orice țară care…”

" "

UPDATE 16:00

Autorităţile turce au înlocuit din funcţie nu mai puţin de 2.745 de judecători, după lovitura de stat eșuată. De asemenea, au mai fost schimbați și cinci membri ai Curții Supreme, echivalentul Curții Constituționale din România.

" "
" "

Autoritățile de la Ankara au cerut guvernului de la Atena să-i predea pe cei opt militari turci care au fugit în Grecia cu un elicopter militar turc, a anunțat pe Twitter șeful diplomației de la Ankara, Mevlut Cavusoglu.

Mai mult, Premierul turc spune că Guvernul ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea, ca să descurajeze astfel puciuri. Şi mai spune ceva Binali Yildirim: „ORICE ŢARĂ CARE-L SPRIJINĂ ŞI-L ADĂPOSTEŞTE PE CLERICUL MUSULMAN FETHULLAH GULEN VA FI ÎN RĂZBOI CU TURCIA” a afirmat Binali Yildirim. Cel considerat de autorităţi ca fiind responsabil de tentativa de puci trăieşte, de ani buni, în Statele Unite.

UPDATE 13:30

Haos în Turcia, unde azi-noapte a avut loc o tentativă de lovitură de stat, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan se afla în concediu în străinătate. Premierul turc a anunţat că o facţiune militară a încercat să preia puterea.

Numărul persoanelor decedate: 265 de morți. Este vorba de 161 de civili, soldați, polițiști și 104 puciști, informează Digi 24

Preşedintele turc le cere susţinătorilor săi să rămână pe străzi, ca să preîntâmpine alte eventuale lovituri de stat. În plus, guvernul turc analizează posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru autorii loviturii militare de azi noapte, anunţă vicepreşedintele partidului de guvernământ. Premierul îi îndeamnă pe turci să iasă în număr cât mai mare în pieţe şi pe străzi şi anunţă că situaţia este complet sub control.

———————

UPDATE 11:20

Ultimul bilanţ, potrivit Romania TV, indică 194 de morţi.

UPDATE 10:00

Ultimul bilanţ indică 90 morţi, 1.154 răniţi şi 1.563 arestări din cadrul personalului militar, potrivit Romania TV.

———————————

Citiți și: UPDATE Ce soartă are Erdogan. Şeful Statului Major, luat ostatic. Armata a preluat conducerea / Lovitură de stat în Turcia!

Ore bune nu s-a ştiut cine deţine controlul, iar situaţia a devenit şi mai tensionată dupa ce mii de oameni au ieşit în stradă la îndemnul lui Erdogan. Parchetul din Ankara a anunţat că cel puţin 60 de oameni au fost ucişi în capitala ţării. Nu se ştie, însă, dacă printre victime sunt şi civili.

Confruntările armate între facţiunea care a vrut să răstoarne regimul şi forţele guvernamentale au fost puternice. Armata a doborât un elicopter al puciştilor, clădirea Parlamentului a fost bombardată, explozii au zguduit atât Ankara cât şi Istanbulul, iar tancurile au blocat străzile principale.

Premierul turc a ordonat închiderea spaţiului aerian al Ankarei şi a ameninţat că orice aeronava care va încălca dispoziţia va fi doborâtă, potrivit Realitatea TV.

Puţin după ora 1 noaptea, preşedintele Erdogan a intrat în direct la CNN Turk, cu ajutorul unei aplicaţii pe telefon, şi a declarat că tentativa de lovitură de stat din Turcia este o acţiune încurajată de o „structură paralelă”. El a ameninţat că această acţiune va primi „răspunsul necesar” şi a îndemnat poporul turc să iasă în stradă.

Ulterior, au existat informaţii că Erdogan a încercat să revină în Turcia, însă i s-a refuzat aterizarea la Istanbul. S-a spus, de asemenea, că preşedintele Turciei s-a îndreptat spre Germania, pentru a cere azil, dar că şi această ţară i-a refuzat solicitarea de a ateriza.

În acest timp, susţinătorii preşedintelui Erdogan i-au ascultat îndemnul şi au ieşit în stradă. Însă armata a încercat să-i disperseze, folosind inclusiv armele. Mai multe rafale au fost auzite în Piaţa Taksim. Puţin mai târziu, protestatarii s-au strâns şi în faţa Parlamentului, care a fost încercuit de tancuri.

Puţin înainte de ora 3, reprezentantul Serviciilor de Informaţii de la Ankara a declarat că tentativa de lovitură de stat ar fi eşuat, însă haosul a continuat. Ulterior, premierul turc Binali Yildirim a declarat că „situaţia este în mare măsură sub control”.

După ora 4 au apărut informaţii că zeci de militari turci implicaţi în tentativa de lovitură de stat şi-ar fi predat armele poliţiei, în Piaţa Taksim din centrul Istanbulului. Ei ar fi luat această decizie imediat după ce în apropiere s-au auzit două explozii puternice. Trei avioane de luptă au fost văzute survolând zona, la altitudine joasă.

Tot în jurul orei 4, o mulţtime impresionantă de susţinători l-a întâmpinat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, pe aeroportul Ataturk din Istanbul. Erdogan a declarat că cei responsabili pentru tentativa de lovitură de stat vor primi „răspunsul necesar”.

„Nicio putere nu este deasupra voinţei nationale”, a adăugat el. „Drapelul e onoarea mea, ţara e onoarea mea şi de aceea am venit aici să mor. Sunt pregătit să mor! Voi sta alături de poporul meu şi nu voi preda ţara forţelor de ocupaţie”, a încheiat Erdogan.

La rândul său, într-o declaraţie pentru agenţia Anadolu, premierul Yildirim i-a îndemnat pe oameni să rămână pe străzi şi a avertizat că dacă mai există elicoptere pilotate de cei implicaţi în tentativa de lovitura de stat, acestea vor fi doborâte.

Cel puțin 700 de militari au fost arestați și peste 60 de persoane și-au pierdut viața într-o noapte dominată de haos și de schimbări de situație.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *