Skip to content
Politică

UPDATE Ultima variantă de comisar european discutată în PSD: ce nume se află pe masa premierului Viorica Dăncilă

www.myploiesti.ro

UPDATE 17:58

Premierul Viorica Dăncilă ia în calcul să îl nominalizeze pe Mihai Fifor, în prezent secretar general al PSD, pentru postul de comisar european în locul Rovanei Plumb, respinsă luni definitiv în comisia juridică din Parlamentul European, potrivit unor surse politice.

—————————————————–

Mai multe variante sunt luate în calcul în PSD, după ce Rovana Plumb a primit un vot negativ în Comisia JURI a Parlamentului European și a fost declarată nepotrivită pentru această funcție.

5 nume sunt luate în calcul pentru funcția de comisar european

O primă variantă pentru funcția de comisar european este Luminița Odobescu, actualul şef al Reprezentanţei României la Uniunea Europeană. Însă, deși este o variantă foarte des vehiculată în PSD, Viorica Dăncilă nu poate trece peste faptul că Luminița Odobescu ar fi votat „pro Kovesi”.

DETALII AICI: Cum a votat ambasadorul României la UE în cazul Kovesi? Surse diplomatice: raportul a ajuns la Dăncilă. Ce ascunde premierul

Și numele lui Victor Negrescu se regăsește pe lista social-democraților, datorită relațiilor excelente pe care acesta le are în cadrul grupurilor politice de la Bruxelles. Recent, pe lista pe lista concurenților a intrat ministrul de Externe, Ramona Mănescu, și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care deși a susținut public că nu și-ar dori o funcție în afara țării, numele lui a fost vehiculat intens înainte de nominalizarea Rovanei Plumb.

Europarlamentarul Dan Nica se regăsește și el printre variantele de înlocuitori. Nica a fost pe lista trimisă la CE ca posibil candidat, dar noul șef al Comisiei Europene a preferat o femeie pentru postul de comisar rezervat României pentru portofoliul Transporturilor.

În ciuda faptului că Rovana Plumb a trimis, luni dimineață, o scrisoare în care anunța că și-a achitat datoria de 800.000 de lei către o persoană fizică, membrii Comisiei JURI nu au fost convinși pe deplin.

În urma ședinței extraordinare, 13 dintre cei 20 de membri ai comisiei au votat că Rovana Plumb nu este potrivită pentru a ocupa poziția de comisar european.

Decizia finală a Comisiei Juridice a Parlamentului European este că Rovana Plumb și candidatul maghiar, Laszlo Trocsanyi nu pot fi comisari europeni. Decizia în cazul Rovanei Plumb s-a luat cu 13 voturi pentru și 7 voturi împotrivă. JURI va trimite o scrisoare președintelui Parlamentului European prin care informează că cei doi nu pot deveni membri ai Comisiei Europene.

Fără avizul pozitiv al Comisiei Juridice nici măcar audierea în Comisia de specialitate nu poate avea loc. România trebuie să facă o nouă nominalizare. Avem nevoie de un comisar al României, nu de un comisar al PSD și al Vioricăi Dăncilă”, a scris europarlamentarul Siegfried Mureșan pe contul său de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *