Skip to content
Politică

UPDATE Un militar român a murit / Explozie în Afganistan

pixabay.com

UPDATE 16:09

Caporalul Mădălin Stoica a decedat vineri, 15 septembrie, în urma unui atac asupra unei patrule românești care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. Militarul, de 41 de ani, era căsătorit și avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operații și era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.

În același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuați pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar, potrivit unui comunicat de presa al MAE, remis redacției de știri Psnews.ro.

UPDATE 16:00

Militarul aflat în stare gravă a murit în urmă cu puțin timp, transmite Digi24.

————————————————

UPDATE 13:28

„Avem trei răniți. Doi sunt în stare stabilă, al treilea este grav. Este vorba de Batelionul 280 Infanterie-Protecție din Focșani, care au fost răniți în jurul orei 10, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate. Este vorba de regiunea Kandahar. Militarii se aflau într-un vehicul MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) blindat când un vehicul-capcană a intrat în blindatul lor și a explodat. Militarii au fost introduși în teatru de operație din Afganistan în luna august. Toți trei sunt internați în acest moment în spital. Vom reveni cu detalii”, a declarat, la Antena 3, purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării, Florin Jipa.

———————–

Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței din Focșani au fost răniți vineri, 15 septembrie, în Afganistan, în jurul orei 10.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate.

Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fața locului, după care au fost evacuați la cel mai apropiat spital militar. Doi sunt în stare stabilă, al treilea fiind grav rănit.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), în regiunea Kandahar, când un autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device)  a intrat în blindatul lor.

Militarii focșăneni au fost introduși în teatrul de operații din Afganistan în luna august.

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 28 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

Situaţia de securitate în TO Afganistan se menţine instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul şi sudul Afganistanului.

Forţele NATO care asigură securitatea bazelor militare şi a centrelor importante ale ţării rămân ţinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenţilor.

”România continuă să îşi menţină angajamentele în Teatrul de operaţii Afganistan, efortul principal rămâne concentrat pe asigurarea protecţiei forţei în Baza Militară Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea şi asistenţa forţelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord şi Sud”, se arată în comunicatul MAE remis, vineri, redacției de știri Psnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *