Skip to content
Politică

UPDATE Ungaria își umflă mușchii pe tema autonomiei: ambasadorul român, băgat în ședință

imagebase.net

UPDATE 15:19

Într-un comunicat trimis vineri PSnews.ro, MAE de la București îi pune la punct pe omologii maghiari, reclamând că aceștia agită apele tocmai acum, în anul Centenarului Marii Uniri. Pe de altă parte, în același comunicat, Ministerul Afacerilor Externe îi ia apărarea premierului Mihai Tudose, chiar dacă acesta sugerase că i-ar vrea spânzurați pe ungurii autonomiști din România.

Iată precizările integrale ale ministerului condus de către Teodor Meleșcanu:

„Declaraţiile făcute de Prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil.

Semnalăm, totodată, faptul că dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic, s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a «Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie».

Aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală.

Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale.

MAE dezavuează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România îşi propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora.

MAE îşi exprimă încrederea că relaţiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentaţi de Tratatul politic de bază şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI şi se vor dezvolta în spiritul valorilor europene”.

————————

Ungaria își umflă mușchii la România pe tema autonomiei maghiarilor din țara noastră: ambasadorul român din statul vecin a fost băgat în ședință.

Mai precis, ambasadorul Marius-Gabriel Lazurca a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta, din cauză că autoritățile vecine sunt nemulțumite de poziția românilor față de revendicările autonomiste ale ungurilor din România, informează Digi 24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *