Skip to content
Politică

UPDATE Verdict dur al CCR / Pensiile speciale ale aleșilor, la mâna judecătorilor

" "

Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât miercuri că este neconstituțională legea referitoare la pensiile speciale pentru aleșii locali, după ce a admis sesizarea Guvernului.

Sesizarea Executivului se referea la obiecția de neconstituționalitate a actului normativ de modificare și completare a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, transmite Agerpres.

" "
" "

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate miercuri pentru a doua oară proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale aleşilor locali, la sesizarea Guvernului, după ce prima formă a fost reîntoarsă în Parlament de judecătorii constituţionali, dar Executivul a considerat că legea trebuie respinsă cu totul, nu doar modificată, potrivit romaniatv.net.

În decembrie 2015, Parlamentul a adoptat propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, însă a fost imediat contestată la Curtea Constituţională de către Guvern.

Pensia ar fi urmat să se acorde în limita a trei mandate de ales local, reprezentând 0,55 din indemnizaţia brută lunară, înmulţită cu numărul de luni de mandat. Pentru a fi eligibili, aleşii locali trebuiau să aibă minimum un mandat îndeplinit complet. Pensiile ar fi variat între 2000 şi 5500 de lei lunar, în funcţie de salariul alesului local, care variază la rândul lui în funcţie de mărimea localităţii.

Curtea Constituţională a decis însă că legea nu este constituţională pentru că este atât neclară, cât şi discriminatorie şi nu stabileşte sursele de finanţare.

Curtea constată că legea supusă controlului de constituţionalitate încalcă art.1 alin.(5) din Constituţie, întrucât normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate cu privire la natura juridică a indemnizaţiei pentru limita de vârstă, al sferei beneficiarilor săi şi al modului de stabilire şi calcul al indemnizaţiei. De asemenea, legea este contrară prevederilor constituţionale cuprinse în art.16 alin.(1) şi art.138 alin.(5), întrucât, pe de o parte, creează o inegalitate nepermisă de tratament juridic între aleşii locali, iar, pe de altă parte, stabileşte cheltuieli bugetare fără stabilirea unei surse de finanţare reale, contrar cerinţelor de certitudine şi previzibilitate bugetară inerente conţinutului normativ al textului constituţional„, se arată în motivarea primei decizii CCR.

Întoarsă în Parlament, senatorii şi deputaţii au adus mai multe modificări, încercând să pună proiectul în acord cu criticile aduse de CCR.

Şi această a doua formă a legii a fost însă contestată de către Guvern.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *