Skip to content
Externe

UPDATE VIDEO A 34-a zi de război. Rusia a anunțat că reduce semnificativ acțiunile militare în direcția Kiev și Cernihiv. SUA a cerut Rusiei să pună capăt imediat războiului în Ucraina

Twitter

UPDATE 22.40

Locuitorii din regiunea rusă Belgorod au auzit marți seara explozii puternice. Potrivit primelor informații, un depozit de armament aflat la mai puțin de 20 de km de granița cu Ucraina este în flăcări, transmite agenția Nexta.

Ulterior, publicația rusă Ria Novosti a anunțat că o explozie a avut loc în apropierea satului Krasny Oktyabr din regiunea Belgorod, citându-l pe guvernatorul Vyacheslav Gladkov. Nu există victime sau răniți printre locuitori, a mai anunțat guvernatorul.

UPDATE 22.10

Republica Populară Doneţk nu exclude posibilitatea aderării la Rusia. Cu toate acestea, această problemă va fi luată în considerare după „eliberarea completă a teritoriului RDP de naționaliști și Forțele Armate ale Ucrainei”, a declarat guvernatorul autoproclamatei republicii, Denis Pușilin. „DPR va decide problema aderării la Rusia după eliberarea întregii republici”, a spus Pușilin.

Liderii republicilor Donbass LPR și DPR au cerut Rusiei, în februarie a acestui an, să le recunoască independența. Pe 22 februarie, Rusia a recunoscut Republicile Populare Donețk și Lugansk în limitele specificate în constituțiile lor.

UPDATE 21.35

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei avertizează că, pe măsură ce rușii acumulează un arsenal important în zona centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, orice incendiu în pădurile în zonă are toate șansele să se transforme într-un incendiu de amploare cu consecințe catastrofale.

Oficialul ucrainean menționează că salvatorii Serviciului de Stat de Urgență sunt nevoiți să elimine zilnic sute de incendii în spații deschise și în ecosistemele naturale.  Astfel de arderi necontrolată reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei, care este în război, precizează oficialul.

Serviciul de Stat de Urgență a remarcat că se apropie o perioadă cu pericol de incendiu, crescând semnificativ riscul de răspândire a incendiului în zonele forestiere. Iar stingerea lor necesită resurse importante – atât umane, cât și materiale.

UPDATE 20.45

Preşedintele rus Vladimir Putin cere forţelor ucrainene care apără portul strategic Mariupol, asediat de săptămâni de zile de către trupele Moscovei, să capituleze pentru a permite ajutarea civililor din oraş, relatează AFP.

”Pentru a găsi o soluţie la situaţia umanitară dificilă din acest oraş, combatanţii naţionalişti trebuie să înceteze să opună rezistenţă şi să depună armele”, cere Vladimir Putin, anunţă Kremlinul într-un comunicat în care rezumă o discuţie la telefon cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Potrivit News.ro, Putin l-a informat pe Macron cu privire la ”măsuri luate de către armata rusă în vederea furnizării unui ajutor umanitar de urgenţă şi asigurării unei evacuări securizate a civililor” în Ucraina.

UPDATE 20.10

Marea Britanie va organiza joi o conferinţă a donatorilor pentru a mobiliza mai multe arme letale pentru Ucraina în faţa invaziei ruse, a anunţat marţi Ministerul britanic al Apărării, informează AFP. „Conferinţa va avea loc joi şi va fi convocată de ministrul Apărării”, Ben Wallace, a precizat ministerul.

Wallace a transmis marţi într-o vizită în Norvegia că această conferinţă va permite „să vedem ce putem reuni din întreaga lume pentru a ne asigura că Rusia nu este încoronată de succes în ocuparea ilegală şi în invazia sa asupra unei ţări suverane”.

UPDATE 19.30

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut Rusiei să pună capăt imediat războiului în Ucraina, să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean şi să treacă la negocieri. „Nimic nu indică faptul că Rusia ar dori să pună imediat capăt războiului”, a subliniat Blinken, elogiind vitejia şi curajul ucrainenilor, care, în pofida ostilităţilor din teren, desfăşoară concomitent negocieri cu partea rusă.

Referitor la negocierile propriu-zise, SUA ţin cont de ”ceea ce face Rusia şi nu de ceea ce spune Rusia referitor la Ucraina’, a afirmat Antony Blinken într-o conferinţă de presă la Rabat, în Maroc, unde se află într-o vizită de lucru.

SUA încă se mai îndoiesc cu privire ‘seriozitatea reală’ a Rusiei în negocierile cu Ucraina, a lăsat să se înţeleagă Blinken, citat de AFP, potrivit Agerpres. „Nu am văzut nimic care să poată sugera că există o mişcare reală pentru că nu am văzut niciun semn de seriozitate reală din partea Rusiei”, a menţionat secretarul de stat american. „Agresiunea Rusiei a provocat strămutarea a jumătate dintre copiii ucraineni. Trebuie să pună imediat capăt acestei agresiuni şi să înceapă negocieri reale”, a afirmat el.

UPDATE 18.10

Belgia a decis să expulzeze 21 de persoane care lucrează la Ambasada şi Consulatul Rusiei, suspectate de implicare ”în operaţiuni de spionaj şi de influenţare care ameninţă securitatea naţonală” belgiană, anunţă marţi şefa diplomaţiei belgiene Sophie Wilmès, relatează AFP.

Sophie Wilmès face acest anunţ într-un mesaj postat pe Twitter, în urma unei declaraţii în acest sens în Parlamentul belgian. Ea precizează că persoanele vizate au un termen de 15 zile să părăsească Belgia.

UPDATE 16.00

Consilierul președintelui Volodimir Zelenski, Mykhailo Podoliak, a declarat după negocierile cu partea rusă că au fost discutate garanții de securitate pentru Ucraina. Acestea ar cuprinde un acord după modelul articolului 5 din Tratatul NATO, prin care state precum SUA, Marea Britanie, Turcia, Franța, Germania etc. se angajează că „se vor implica activ în protejarea Ucrainei împotriva oricărei agresiuni”. Implementarea garanțiilor se va face prin referendum, urmând apoi să fie validate și de parlamentele fiecărui stat care asigură garanțiile de securitate, a mai spus Podoliak.

UPDATE 15.30

Negocierile de la Istanbul s-au încheiat. Rusia a anunțat că reduce semnificativ acțiunile militare în direcția Kiev și Cernihiv. Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin.

El a spus că decizia a fost luată pentru a „crește încrederea reciprocă pentru negocierile viitoare, pentru a conveni și a semna un acord de pace cu Ucraina”.

Ucraina a propus adoptarea unui statut de neutralitate în schimbul garanțiilor de securitate, ceea ce înseamnă că nu se va alătura alianțelor militare și nu va găzdui baze militare, au declarat negociatorii ucraineni reporterilor.

Propunerile ar include, de asemenea, o perioadă de consultare de 15 ani privind statutul Crimeei anexate de Rusia și ar putea intra în vigoare doar în cazul unei încetări complete a focului, potrivit Reuters.

UPDATE 15.00

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a avut o apariție televizată pentru prima oară după mai bine de două săptămâni. El a susținut că Rusia se poate concentra acum asupra obiectivului său cheie, eliberarea Donbasului, deoarece principalele scopuri ale primei faze a războiului au fost îndeplinite, iar forțele ruse au „redus semnificativ” puterea de luptă a armatei ucrainene.

UPDATE 13.30

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, i-a sfătuit pe negociatorii delegaţiei ucrainene care merg să discute cu reprezentanţii Federaţiei Ruse, înainte de începerea negocierilor ruso-ucrainene, marţi, la Istanbul, ”să nu mănânce sau să bea nimic şi, de preferinţă, să evite să atingă orice suprafaţă”, potrivit BBC.

El a vorbit în timpul unui interviu acordat canalului de ştiri ucrainean Ukrayina 24 şi le-a transmis negociatorilor ucraineni ”să nu mănânce sau să bea nimic şi, de preferinţă, să evite să atingă orice suprafaţă”

Avertismentul a venit după presupusa otrăvire a miliardarului rus Roman Abramovici şi a unor negociatori ucraineni la începutul lunii martie, în cadrul negocierilor de pace desfăşurate la graniţa dintre Ucraina şi Belarus.

Există un oarecare scepticism cu privire la presupusa otrăvire şi un oficial american care a vorbit sub condiţia anonimatului pentru Reuters a spus că informaţiile sugerează că simptomele persoanelor în cauză se datorau unor factori ”de mediu”, nu otrăvirii.

Roman Abramovici a fost zărit în sala negocierilor dintre Rusia şi Ucraina, marţi, la Istanbul, potrivit unor imagini publicate de presa turcă.

UPDATE, ORA 11.03

Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei, au ajuns, marţi, la Palatul Dolmabahce, biroul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, din Istanbul, pentru o nouă rundă de negocieri. Liderul turc s-a adresat participanţilor, susţinând că atât preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât şi preşedintele rus Vladimir Putin sunt ”prieteni valoroşi”, dar a subliniat că se aşteaptă la ”rezultate solide” de la negocieri, iar încetarea imediată a focului şi pacea ar aduce beneficii tuturor, conform BBC şi CNN.

Negociatorii au fost aşezaţi la o masă lungă, faţă în faţă. Liderul turc li s-a adresat.

”Într-un moment atât de critic, suntem încântaţi să vă urăm bun0venit şi să contribuim la eforturile dumneavoastră de a stabili pacea. Îmi doresc ca întâlnirile şi negocierile noastre să se dovedească a fi de bun augur pentru ţările voastre, regiunea noastră şi întreaga omenire”, a precizat Erdogan în discursul de întâmpinare a delegaţiilor ruso-ucrainene, informează news.ro.

Rusya – Ukrayna Müzakere Heyetleri Toplantısı https://t.co/9YJ222RWlw

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) March 29, 2022


UPDATE, ORA 09.31

Trupele ruse şi persoane înarmate au luat parte recent la un videoclip de propagandă postat pe canalul de ştiri pro-rus Telegram. În videoclip, participanţii scriu pe un drapel ucrainean că Melitopol nu mai face parte din Ucraina şi se afirmă că a fost trimis ulterior lui Volodimir Zelenski, relatează CNN.

Videoclipul a fost publicat canalul de ”ştiri” pro-rus Telegram special pentru Melitopol, un oraş situat în partea de sud a Ucrainei şi ocupat de forţele ruse încă din primele zile ale invaziei.

Trupele şi indivizii înarmaţi sunt înfăţişaţi în videoclip, în timp ce scriu pe drapelul ucrainean din piaţa centrală din Melitopol: ”De la Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse… Garda Naţională Rusă… miliţia populară… cazacii”. Steagul este apoi dus la oficiul poştal şi se afirmă că a fost trimis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, informează news.ro.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, luni noaptea, într-un mesaj, că Irpin a fost eliberat, dar că trupele ruse controlează nordul Kievului. El mai afirmă că în regiunile Cernihiv, Sumi, Harkov, Donbas, sudul Ucrainei, situaţia rămâne peste tot tensionată, foarte dificilă, iar până astăzi, se ştie că 143 de copii au murit, Mariupol rămâne blocat, mai afirmă preşedintele Zelenski. Preşedintele ucrainean anunţă că începând din această săptămână, va crea un grup de experţi la Preşedinţie – ucraineni şi internaţionali, care vor analiza constant sancţiunile împotriva Rusiei, pentru că este important pentru el ca pachetele de sancţiuni să fie suficient de eficiente şi de substanţiale.

Astăzi avem veşti bune. Apărătorii noştri avansează în regiunea Kiev, recâştigând controlul asupra teritoriului ucrainean. Irpin a fost eliberat. Sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru acest rezultat. Ocupanţii sunt împinşi departe de Irpin. Alungaţi din Kiev. Cu toate acestea, este prea devreme să vorbim despre securitate în această parte a regiunii noastre. Lupta continuă”, a transmis preşedintele Zelenski.

El mai precizează că ”trupele ruse controlează nordul Kievului, şi că au resursele şi forţa de muncă”.

Ei încearcă să îşi refacă unităţile distruse. Nivelul pierderilor lor, chiar şi la 90%, nu este un argument pentru ca ei să se oprească. Sute şi sute de unităţi de echipamente inamice arse şi abandonate nu îi convin că asta se va întâmpla tuturor. Regiunile Cernihiv, Sumi, Harkov, Donbas, sudul Ucrainei – situaţia rămâne peste tot tensionată, foarte dificilă. Acesta este un război nemilos împotriva naţiunii noastre, împotriva poporului nostru, împotriva copiilor noştri”, a spus Zelenski.

Guvernatorul regiunii Rivne, Vitaliy Koval, a raportat atacul la ora 21:17. Acesta este al treilea depozit de petrol lovit de Rusia în ultimele zile în vestul Ucraina, potrivit presei ucrainene.

Un atac cu rachete a lovit luni seara un depozit de petrol din vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional al oraşului Rivne.

Este al doilea atac asupra instalaţiilor petroliere din regiune şi cel mai recent dintr-o serie de astfel de atacuri din ultimele zile.

Guvernatorul regiunii, Vitali Koval a anunţat pe Telegram că apărarea civilă s-a deplasat la faţa locului şi că cetăţenii trebuie să rămână în adăposturile lor.

Primarul din Mariupol a declarat că aproximativ 160.000 de oameni se află astăzi în oraşul asediat Mariupol, unde este imposibil să locuieşti pentru că nu există apă, electricitate, căldură, transmite CNN. Acesta a arătat că coridoarele de evacuare au intrat în mare parte sub controlul forţelor ruse, după ce săptămâni de bombardamente au lăsat oraşul în bucăţi şi au ucis un număr necunoscut de civili, forţând milioane de mii de locuitori să plece din casele lor.

Forţele ucrainene „continuă să menţină apărarea circulară” în oraşul ucrainean asediat Mariupol, a declarat marţi dimineaţa un general ucrainean, chiar dacă forţele ruse au consolidat controlul în jurul oraşului-port din sud-est, scrie news.ro.

CNN arată că luni, primarul din Mariupol a declarat că coridoarele de evacuare au intrat în mare parte sub controlul forţelor ruse, după ce săptămâni de bombardamente au lăsat oraşul în bucăţi, au ucis un număr necunoscut de civili şi au forţat milioane de mii de locuitori să plece din casele lor.

„Nu totul este în puterea noastră”, a spus primarul Vadym Boichenko, într-un interviu în direct la televiziune. „Din păcate, suntem astăzi în mâinile ocupanţilor”. Boicenko a cerut o evacuare completă a populaţiei rămase din Mariupol, care găzduia peste 400.000 de oameni înainte ca Rusia să lanseze invadarea Ucrainei, pe 24 februarie.

Conform estimărilor noastre, aproximativ 160.000 de oameni se află astăzi în oraşul asediat Mariupol, unde este imposibil să locuieşti pentru că nu există apă, electricitate, căldură”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *