Skip to content
Externe

UPDATE VIDEO Atentatul de la Istanbul a fost comis de o femeie. Sunt 6 morţi şi 81 de răniţi. Mesajul preşedintelui Iohannis

Twitter

UPDATE, ORA 21.38

Atentatul terorist cu bombă comis duminică după-amiază pe artera comercială Istiklal din centrul metropolei turce Istanbul a fost executat de o femeie, a declarat la o conferinţă de presă vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, relatează agenţiile AFP şi EFE.

”Conform primelor informaţii, atacatorul ar fi o femeie”, a spus vicepreşedintele turc la o conferinţă de presă, fără a preciza dacă este vorba despre o femeie kamikaze, el menţionând doar că aceasta a detonat bomba, notează Agerpres.

”Avem până în prezent în total şase morţi, dintre care patru au decedat pe loc. Sunt 81 de răniţi, dintre care doi în stare gravă”, a mai spus Oktay, după ce bilanţul comunicat anterior de preşedintele Recep Tayyip Erdogan era de şase morţi şi 53 de răniţi.

UPDATE, ORA 20.41

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis duminică, pe Twitter, condoleanţe tuturor celor care au pierdut persoane dragi în această tragedie şi însănătoşire grabnică celor răniţi, după explozia care a avut loc în Istanbul, şeful statului afirmând că România este alături de poporul turc, în aceste momente dificile.

Suntem profund întristaţi de veştile îngrozitoare care vin din Istanbul. Condoleanţe tuturor celor care au pierdut persoane dragi în această tragedie şi însănătoşire grabnică celor răniţi”, a scris preşedintele în mesaj.

România este alături de poporul turc, în aceste momente dificile”, mai afirmă şeful statului pe Twitter.

UPDATE, ORA 18.35

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Istanbul, s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în mass-media locale cu privire la explozia produsã în zona pietonalã Istiklal din Istanbul şi a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la cetăţenia, identitatea şi situaţia persoanelor afectate, precum şi circumstanţele producerii incidentului. Autorităţile locale au transmis reprezentanţilor consulari că nu au fost identificaţi cetăţeni români printre victime, spune ministerul. MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul +90 212 3583541, +90 212 3580516, +90 212 3583537.

MAE menţionează că, până la acest moment, autorităţile locale au transmis reprezentanţilor consulari că nu au fost identificaţi cetăţeni români printre victime, iar la nivelul Consulatului General nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest incident, notează news.ro.

Reprezentanţii Consulatului General al României la Istanbul continuă dialogul cu autorităţile locale, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune, conform competenţelor legale şi în funcţie de solicitări.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul +90 212 3583541,  +90 212 3580516, +90 212 3583537 , apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al oficiului consular: +90 533 5420695.

UPDATE, ORA 17.28

Ali Yerlikaya a anunţat că bilanţul exploziei a crescut: şase morţi, 53 de răniţi.

UPDATE, ORA 16.53

Guvernatorul Ali Yerlikaya a anunţat că în urma exploziei au murit patru oameni şi au fost răniţi 38, conform primelor date.

ŞTIREA INIŢIALĂ

O explozie puternică a avut loc, duminică, pe celebrul bulevard pietonal Istiklal din Istanbul.

Guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a precizat că explozia a avut loc aproximativ la ora locală 16.20 şi că s-a soldat cu morţi şi răniţi, fără să precizeze numărul acestora.

În social media au apărut imagini cu momentul exploziei şi cu reacţia de după deflagraţie.

CNN Turk a anunţat că 11 persoane au fost rănite. În social media a apărut informaţia că au murit cel puţin patru oameni, notează news.ro.

Bulevardul Istiklal, pe care se află magazine şi restaurante, este un loc popular din Istanbul şi de obicei este plin de localnici şi turişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *