Skip to content
Politică

UPDATE VIDEO Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă a PSD împotriva lui Cristian Ghinea

Inquam Photos/George Calin

Update 16:39: 

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, luni, la dezbaterea moţiunii e cenzură împotriva sa că a citit documentul care este ”un banc prost”.

„Am citit textul moţiunii. Este un banc prost. Am tot zis la dezbaterile din comisii că ar fi bine să discutăm pe bune, aşezat, serios despre fondurile europene. Nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicaţi pe Facebook textul moţiunii că vă suspendă contul”, a afirmat Cristian Ghinea.

Acesta acuză PSD de mai multe ”minciuni gogonate” şi a detaliat aspectele din moţiune la care se referă.

Ghinea afirmă că au intrat 1.6 miliarde euro din fonduri strcturale în România, ceea ce înseamnă ”10 milioane euro pe zi, înseamnă 440.000 euro pe oră, adică aproape jumătate de milion euro bani intraţi în ţară anul acesta”.

„Şi asta înainte de PNRR. Alte 2,3 miliarde euro aflate în procesare, bani care vor intra în ţară până în decembrie. Cifrele vorbesc şi vă fac de râs. A doua minciună gogonată. Spuneţi că absorbţia curentă e la pământ. Fals. Rata e de 55% în marja curentă a mediei europene de 58%. E chiar mai mare decât a altor state ca Italia, Spania, Danemarca sau Olanda”, a mai afirmat Ghinea.

„Spuneţi că Guvernul nu a alocat bani pentru combaterea epidemiei de COVID. Fals. 2,7 miliarde lei au fost alocaţi în ultimul an pentru dotarea spitalelor din România. Sunt proiecte în curs de implementare. Şi aceste informaţii se gasesc pe site. Puneţi mâna şi citiţi că nu doare”, a mai afirmat Ghinea.

Acesta susţine că PSD fuge de PNRR ca Dracu de tămâie.

Update 16.35

În moțiunea „Cristian Ghinea, de la zero la abis”, social democrații îi reproșează ministrului că blochează absorbția de fonduri pentru autoritățile locale, că „îndatorează” țara cu 15 miliarde de euro prin PNRR și că banii luați prin planul de redresare sunt „doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanță și membrii de partid care vor vota în congresele PNL și USR.”

Înaintea dezbaterii din plen, deputații USR PLUS Iulian Bulai și Cosette Chichirău au venit la Parlament cu mostre de la forarea de pe traseul Autostrăzii Moldova și cu pancarte pe care scrie „Moldova este recunoscătoare. Mulțumim, Cristian”.

—————————————————————————————–

Update 16.05

Camera Deputaţilor dezbate în plenul de luni, de la ora 16.00, moţiunea simplă a PSD la adresa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, iar votul va avea loc marţi.

„Va fi dezbătută luni de la ora 16.00, iar votul va fi marţi, odată cu votul final din plenul de respingeri”, a afirmat Orban, miercuri la Parlament.

„Opoziţia a căutat sistematic să intre în subiectul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi opinia mea este că folosesc acest instrument parlamentar, regulamentar, moţiunea simplă, tocmai pentru a mai exprima puncte de vedere şi critici, după părerea mea în mare parte nefundamentate, cu privire la PNRR”, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

PSD a depus miercuri, la Camera Deputaţilor moţiunea simplă împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Moţiunea este intitulată „Cristian Ghinea, de la zero la abis!”.

„Avem nişte întrebări la domnul ministru Ghinea. De ce avem un program naţional făcut de firme de consultanţă încălcând legile din România? De ce prioritate de sute de milioane de euro au o destinaţie cu dedicaţie? De ce avem zero euro pentru irigaţii? De ce firmele româneşti nu primesc niciun euro prin PNRR la capitolul granturi?”, a declarat marţi Marcel Ciolacu. Dan Barna a afirmat, marţi seară, că moţiunea anunţată de PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea este „un exerciţiu de umflat muşchii”, întrucât social-democraţii sunt cel mai puţin îndreptăţii să exprime nemulţumiri.

„E foarte caraghios că PSD (…) a văzut programul înainte, şi-au exprimat punte de vedere, o parte dintre ele au fost preluate. Sunt cel mai puţin îndreptăţii să exprime nemulţumiri, dar…Opoziţia trebuie să facă exerciţiul acesta al moţiunii simple”, a spus Barna, la TVR 1.

Acesta a precizat că „în mod surprinzător au fost luaţi cumva în principal miniştrii USR PLUS”, la depunerea moţiunilor simple.

„E un exerciţiu de umflat muşchii din partea PSD”, a adăugat el.

Social-democraţii au mai depus moţiuni simple împotriva miniştrilor Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui şi Adrian Oros. toate respinse de Parlament, potrivit news.ro.

———————————————————————————————–

Camera Deputaților dezbate luni moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, moțiune intitulată „Cristian Ghinea, de la zero la abis!”. Votul va fi dat marți, conform anunțului făcut de președintele Camerei, Ludovic Orban.

Moțiunea împotriva lui Cristian Ghinea, dezbătută luni și votată marți de Camera Deputaților

Moțiunea simplă va fi dezbătută luni de la ora 16.00, iar votul va fi marți. (…) Opoziția a căutat sistematic să intre în subiectul Planului Național de Redresare și Reziliență și opinia mea este că folosesc acest intrument parlamentar, moțiunea simplă, pentru a exprima puncte de vedere și critici, după părerea mea, în mare parte nefundamentate, cu privire la PNRR”, declara liderul PNL, miercurea trecută.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, îl critica în termeni duri pe ministrul Cristian Ghinea, în contextul în care Comisia Europeană a formulat o serie de observații cu privire la planul depus de România în 31 mai, scrie b1.ro.

Apostolii incompetenţei de la USR mint cu nerușinare pentru a justifica urecheala Comisiei Europene pe PNRR! În disperarea lor fără margini, «oamenii noi» au ajuns să inventeze știri despre PSD! Ghinea, calmează-te: până și planul tău foarte prost va fi aprobat într-un final! Dar rușinea de a primi observații peste observații de la Comisie pentru că nu ești în stare să faci un document coerent nu ți-o ia nimeni! Stai liniștit, Ghinea… Până și tu vei trece clasa. Dar ca ultimul corigent. La toamnă! Când toate țările deja vor avea planurile aprobate și vor fi primit bani de la UE. Numai tu nu! Ghinea, lasă minciunile! Dă-ți demisia. Ești ZERO!”, afirma social-democratul.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *