Skip to content
Politică

UPDATE. VIDEO. Consiliul Naţional al PNL a ales conducerea interimară: Gheorghe Flutur – preşedinte, Lucian Bode – secretar general. Congresul extraordinar al PNL, pe 10 aprilie

Inquam Photos/George Calin

UPDATE 14.10

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat, duminică, la Consiliul Naţional, că “a fost speriat” de faptul că în Partidul Naţional Liberal ar putea fi din nou un festival al democraţiei, cum s-a întâmplat la alegerile din toamna anului trecut, precizând că acest lucru ar fi pus partidul pe spate. El a afirmat că se bucură că Florin Cîţu a luat o decizie înţeleaptă şi a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL.

Prim-vicepreşedintele liberal Rareş Bogdan a afirmat că îşi doreşte ca, în anul 2024, Partidul Naţional Liberal să înglobeze „integral” dreapta românească, din care să facă parte inclusiv cei plecaţi „pentru moment” din partid.

„Eu visez ca în 2024 PNL să înglobeze integral dreapta românească, inclusiv pe cei plecaţi pentru moment din PNL: deputaţi, senatori. Pentru mine ar fi extrem de important ca în acel an, cu patru rânduri de alegeri, să pornim în forţă întreaga dreaptă românească, sub sceptrul liberal. Ar fi un lucru frumos, ar fi un lucru ce ţine de familia liberală, care ne-ar realiza o şi mai mare unitate şi o şansă de a ne bate cu adevărat în anul dificil care ne aşteaptă în 2024”, a declarat europarlamentarul.

UPDATE 13.40

Prim-vicepreședintele PNL, Iulian Dumitrescu, a afirmat, duminică, la Consiliul Național al partidului, că în 2021, la congres, liberalii au fost „ într-un fel de poveste Iliescu-Vadim”: „Între două rele am ales răul cel mai mic”.

„La congresul de anul trecut am fost, din păcate, într-un fel de poveste Iliescu-Vadim, pe care sper să nu mai trăim vreodată în Partidul Național Liberal – între două rele am ales răul cel mai mic, iar în campania internă lungă și dură s-au provocat destule răni care au rămas și au rămas destule resentimente”, a spus Iulian Dumitrescu.

UPDATE 13.35

Întrebat duminică la Parlament dacă îşi va depune candidatura pentru şefia PNL, premierul Nicolae Ciucă a declarat că, până în prezent, nu a luat o decizie în acest sens şi încă analizează această posibilitate.

„Atunci când voi lua o decizie în acest sens, o voi face. Eu până în acest moment nu am luat o decizie. Doar ce s-au finalizat lucrările Consiliului Naţional”, a afirmat Nicolae Ciucă, chestionat dacă va candida pentru funcţia de preşedinte al PNL.

Acesta a mai spus că a participat la BPN şi Consiliul Naţional, fiind o ocazie să prezinte şi măsurile guvernamentale luate recent. „Am avut posibilitatea să prezint tuturor membrilor modul în care se desfăşoară activitatea Executivului şi care sunt preocupările şi măsurile care au fost luate, astfel încât să luăm măsurile necesare pentru asigurarea tuturor celor necesare, astfel încât să depăşim criza preţurilor la energie, la gaze şi, desigur, să facem faţă provocărilor crizei de securitate generate de invazia forţelor ruse în Ucraina. Şi, de asemenea, tot ceea ce am reuşit să realizăm până în acest moment, astfel încât să putem să îndeplinim jaloanele şi ţintele din PNRR. De asemenea, să analizăm posibilităţile noastre, astfel încât să putem să beneficiem de flexibilizarea oferită de Comisie în ceea ce priveşte folosirea fondurilor europene pentru celelalte măsuri pe care Guvernul trebuie să le ia”, a completat Ciucă.

Chestionat dacă concret îşi va depune candidatura, Ciucă a răspuns scurt: „Analizez”.

UPDATE 13.25

Secretarul general interimar al PNL Lucian Bode crede că este nevoie de un lider puternic care „înţelege complexitatea situaţiei care acţionează strategic şi care este obişnuit să gestioneze lupte dure”. El a precizat că este nevoie de moderaţie şi echilibru, nu de pariuri şi jocuri riscante la nivelul conducerii PNL.

Potrivit News.ro, Bode a declarat, duminică, la Consiliul Naţional al partidului, că cea mai mare greşeală a unui om politic care are responsabilităţi de conducere este să lase pe planul doi munca de partid.

„Cred că cea mai mare greşeală a unui om politic cu responsabilităţi de conducere este să lase în planul doi munca de partid, să uite de baza partidului, să neglijeze problemele şi propunerile venite de jos în sus. Trebuie să fim conştienţi că avem două joburi care de multe ori se întrepătrund, fie că vorbim în plan local, fie că vorbim de guvernare în plan central, este obligatoriu să nu neglijăm activitatea şi nevoile partidului.”, a afirmat Bode, care a adăugat că nu mai trebuie să existe rupturi între liniile partidului.

UPDATE 13.00

Noul lider interimar al PNL, Gheorghe Flutur, şi-a îndemnat colegii prezenţi la Consiliul Naţional al PNL, să vadă partea bună a lucrurilor şi anume că partidul are capacitatea să corecteze şi să îmbunătăţească ceea ce nu merge. „Trebuie să ne uităm atent ce nu a mers, să putem îndrepta. Altfel putem persista în aceste greşeli, iar PNL este într-adevăr un partid viu, dinamic şi care trage de mânecă”, a adăugat el.

„După 6 luni, PNL convoacă proceduri pentru un Congres extraordinar. Şi eu vă îndemn să vedeţi partea bună a lucrurilor – capacitatea partidului de a corecta şi de a îmbunătăţi ce nu merge. Noi nu putem să ne ascundem şi să spunem că a mers foarte bine. O spun eu care am primit un vot pentru interimatul până duminica viitoare. Trebuie să ne uităm atent ce nu a mers, să putem îndrepta. Altfel putem persista în aceste greşeli, iar PNL este într-adevăr un partid viu, dinamic şi care trage de mânecă. Şi acesta este un lucru bun, pentru că mai sunt doi ani până la alegerile din 2024 şi dacă ne gândim sunt foarte multe lucruri de făcut”, a afirmat Gheorghe Flutur, duminică la Consiliul Naţional.

UPDATE 12.30

Gheorghe Flutur a anunţat că propunerea pe care ar urma să o valideze Consiliul Naţional duminică este ca Congresul extraordinar să aibă loc pe 10 aprilie, de la ora 11.00 la Palatul Parlamentului, cu 1.300 de delegaţi, termenul depunerii moţiunilor pentru candidaturile la şefia PNL fiind 6 aprilie, ora 18.00, iar dezbaterile în organizaţiile judeţene să aibă loc până pe 8 aprilie, ora 22.00.

 

„Şedinţă care a ţinut cont de evenimentul de ieri, demisia domnului Florin Cîţu şi conform statutului PNL, atribuţiunile trebuie luate de un prim-vicepreşedinte. Astăzi colegii m-au desemnat pe mine să preiau atribuţiunile interimar până la Congres. A fost un vot în unanimitate. De asemenea, am propus preluarea interimară a funcţie de secretar general de către Lucian Bode. Şi domnia sa a avut unanimitate la vot. În Consiliul Naţional va fi vorba de convocarea Congresului extraordinar al PNL doar pentru alegerea preşedintelui PNL. Propunerea va fi duminica viitoare, ora 11.00, la Palatul Parlamerntului. 1.300 de delegaţi propunem să fie prezenţi. S-a propus Comisia de organizare a Congresului formată din 9 oameni. De fapt o vom propune în CN. De asemenea, mergem spre Consiliul Naţional cu termene de depunere a moţiunilor, miercuri 6 aprilie, ora 18.00 şi apoi dezbaterile în judeţe până vineri seara, ora 22.00”, a afirmat Gheorghe Flutur, duminică la Parlament.

El a mai spus că pentru el responsabilitatea este să fie organizat statutar Congresul PNL. „Pentru mine cel puţin responsabilitatea pentru mine este să organizăm cum se cuvine Congresul extraordinar al PNL şi sigur gestionarea treburilor pe care le avem în partid, în coaliţie. PNL propune aceste evenimente într-o succesiune destul de rapidă pentru că avem un context national şi international deosebit”, a completat Flutur.

Întrebat dacă va fi candidat unic pentru funcţia de preşedinte al PNL, Flutur a precizat că este libertatea oricărui coleg din partid să candideze.

UPDATE 11.45

Gheorghe Flutur a fost ales ca președinte interimar al PNL, în ședința BEX de duminică, 3 aprilie, după ce Florin Cîțu și-a dat demisia din această funcție. Flutur a făcut precizări și cu privire la modul în care va fi organizat Congresul PNL din data de 10 aprilie, atunci când va fi ales un președinte al Partidului Național Liberal.

„În conformitate cu statutul PNL, atribuțiunile trebuie să fie preluate de un prim-vicepreședinte, la propunerea BEX a PNL. Astăzi, colegii m-au propus pe mine să preiau atribuțiunile PNL interimar, până la congres. A fost un vot în unanimitate.

Pentru că tot ieri a intervenit demisia secretarului general al partidului așa că am deciz preluarea atribuțiunilor de către Lucian Bode”, a declarat Gheorghe Flutur, după ședința BEX a Partidului Național Liberal.

Gheorghe Flutur a anunțat că Congresul Partidului Național Liberal, acolo unde va fi votat un nou președinte al formațiunii politice, va avea loc în data de 10 aprilie. „Trebuie să vă spun câteva lucruri pe care le vom discuta în Consiliul Național, este vorba de convocarea Congresului Extraordinar al PNL, pentru alegerea președintelui partidului. Propunerea va fi duminica viitoare, 10 aprilie, ora 11:00, Palatul Parlamentului.

Cum se va organiza Congresul Extraordinar al PNL

Numărul de delegați pe care îl propunem, 1.300. 617 delegați de drept, iar diferența, 683 delegați aleși. S-a propus comisia de organizare a Congresului, formată din nouă oameni (…) Mergem spre Consiliul Național cu termene de depunere a moțiunilor în partid, acesta fi miercuri, 6 aprilie, ora 18:00 și apoi dezbaterile care vor trebui să aibă loc în județe până vineri seara la ora 22:00.

Rămânem cu aceeași cutumă, minim 10 hotărâri de comitete județe care să aprobe o moțiune, moțiunea să poată fi validă, iar candidatul respectiv să intre în congres”, a declarat Gheorghe Flutur.

______________________________________________________________________________

Ştire iniţială

Consiliul Naţional al PNL se reuneşte, duminică, după demisia lui Florin Cîţu de la conducerea partidului. Prim-vicepreşedintele liberal Lucian Bode a anunţat că pe ordinea de zi se va afla un singur punct, convocarea Congresului extraordinar pe 10 aprilie.

Consiliul Naţional, care va avea loc începând cu ora 12,00, va fi precedat de şedinţa Biroului Politic Naţional, la ora 10,00, unde, potrivit lui Bode, va fi numit un preşedinte interimar al partidului, până la Congres. Decizia convocării Consiliului Naţional al PNL a fost luată, vineri, într-o şedinţă a Biroului Executiv care s-a desfăşurat în sistem de videoconferinţă, au declarat, pentru Agerpres, surse liberale. Conform surselor citate, decizia în BEx a fost luată cu 45 de voturi din 45 de membri prezenţi.

Florin Cîțu a demisionat de la șefia PNL

Sâmbătă, Florin Cîțu a demisionat de la șefia Partidului Național Liberal, într-o altă ședință a Biroului Executiv pe care o convocase. „Voiam să discutăm puțin despre acțiunile mele care au fost criticate, referitoare la acest compromis cu PSD (…)Nu am avut șansa să discut cu colegii mei, nu au vrut să vină la ședință (…) Suntem un partid la guvernare.

Lângă România este război. Ceea ce facem în acest moment tocmai stabilitate nu arată (…) Aș fi vrut să îmi prezint demisia în fața colegilor mei, nu s-a putut, nu au fost acolo, așa că doar am înregistrat-o la partid. Din acest moment am demisionat din funcția de președinte al PNL”, a declarat Florin Cîțu, sâmbătă, după ce și-a depus demisia la sediul partidului.

Şi secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, şi-a anunţat demisia, precizând că intenţionează să renunţe şi la funcţia de ministru al Investiţiilor. „În zilele următoare, când voi avea posibilitatea să am o discuţie cu domnul Nicolae Ciucă, aş vrea, în urma acestei discuţii, să-mi înaintez demisia şi din funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene având în vedere faptul că am plecat într-o echipă care, (…) ca orice echipă, se baza şi pe încredere (…). Sunt convins că, la momentul ăsta, nu mai putem vorbi de acest gen de încredere şi de coeziune de care e nevoie într-o echipă guvernamentală, aşa că voi avea o discuţie cu domnul prim-ministru şi voi face acest gest”, a afirmat Vîlceanu, la sediul PNL.

2 comentarii la “UPDATE. VIDEO. Consiliul Naţional al PNL a ales conducerea interimară: Gheorghe Flutur – preşedinte, Lucian Bode – secretar general. Congresul extraordinar al PNL, pe 10 aprilie

  1. & După PSD cu, Nicolicea , Iordache, Cătălin Rădulescu, Codrin Ștefănescu, Bădălău, era firesc să îi propună și PNL pe, Bode, Flutur ,Ciucă, Bușoi, Falcă, ?

  2. & Deci, probabil, așa cum spunea și domnul Iohannis, ,,PSD e de vină, !”, că dacă nu îi promova în politică pe, Iordache, Nicolicea, Codrin Ștefănescu, Bădălău, Rădulescu, PNL nu ar fi fost nevoiți să propună actual lideri ca Flutur, Bode, Ciucă, Bușoi, Falcă, etc., ci alți politiceni probabil mai valoroși, mai talentați, cu calități de lideri mai evidente, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *