Skip to content
Gorj Știri locale

UPDATE VIDEO Patru bolnavi de la Spitalul Tg. Cărbunești au murit, după ce instalația spitalului a rămas fără oxigen

isu gorj

UPDATE 16:40

Al patrulea pacient a murit. A mai fost înregistrat un deces in rândul pacienților transferați de la Spitalul Târgu Cărbunești. Este vorba despre o femeie în vârstă 62 de ani. A fost adusă în stare gravă la SJU, intubată și cu saturație mică de oxigen. In cursul după amiezii, a suferit un stop cardiac și nu a răspuns la manevrele de resuscitare efectuate de medici.

Update 15.09

O pacientă transferată de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti la Spitalul Judeţean Târgu Jiu a murit, afirmă prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu. El arată că unitatea medicală de la Târgu Cărbuneşti a redevenit funcţională după încărcarea instalaţiei de oxigen, iar unii pacienţi care sunt în stare stabilă şi au fost mutaţi la alte spitale sunt readuşi aici.

Prefectul judeţului Gorj, Marcel Iacobescu, a declarat, pentru News.ro, că a numit o comisie să cerceteze ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Târgu Cărbuneşti.

„Am numit prin ordin de prefect o comisie să cerceteze şi să constate ce s-a întâmplat acolo, să vedem cauzalitatea şi în funcţie de concluziile care vor veni putem discuta concret pe ceea ce s-a întâmplat. Ipotezele sunt că a fost defect stocatorul, că au rămas fără oxigen, iar dacă stocatorul era defect tot rămânea fără oxigen. Sunt ipoteze de lucru, nu vreau să mă antepronunţ”, a afirmat prefectul Marcel Iacobescu.

El a precizat că Spitalul de la Târgu Cărbuneşti este funcţional.

„Spitalul e funcţional, a fost încărcată instalaţia de oxigen. Este asigurat oxigen, sunt rezervele 100%, inclusiv în secţia ATI COVID. A început transportul pacienţilor care au fost mutaţi înapoi în spital, cei cu forme mai uşoare, de la Rovinari şi Novaci şi o parte din cei de la Târgu Jiu pentru că nu vrem să punem viaţa pacienţilor în pericol. Când sunt stabilizaţi, îi ducem din nou în secţia ATI de la spitalul suport COVID din Târgu Cărbuneşti”, a transmis reprezentantul Guvernului în teritoriu.

El a menţionat că, pe lângă cei doi pacienţi decedaţi dimineaţă, a mai murit unul care a fost transferat. Este vorba de o femeie în vârstă de 79 de ani, care era internată în secţia ATI COVID de la Târgu Cărbuneşti, care a fost transferată la Spitalul Judeţean Târgu Jiu şi a decedat la o oră şi jumătate după ce ajunsese aici.

Update 13.00

Un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost întomit după ce trei persoane au decedat la Spitalul Cărbunești, după ce unitatea a rămas fără oxigen.

„La data de 22 octombrie, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj – Serviciul de Investigații Criminale s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, după ce două persoane de sex feminin, de 76 și 55 de ani, ambele din orașul Rovinari, internate în secția ATI a Spitalului Târgu-Carbunești, au decedat.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, care a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbunești, urmând a fi înaintat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova”, au declarat reprezentanții IPJ Gorj.

UPDATE, ora 12.00

Încă un pacient cu COVID care era internat la spitalul din Târgu Cărbunești a decedat, bilanțul ajungând la trei morți, anunță prefectura.

UPDATE, ora 9.00

Prefectul judeţului Gorj, Marcel Iacobescu, a afirmat la Antena 3, că doi pacienţi de la Spitalul din Târg Cărbuneşti au decedat vineri dimineaţa, dar că moartea lor nu poate fi pusă pe seama defecţiunii instalaţiei de oxigen, ei aflându-se într-o stare deosebit de gravă.

UPDATE

Este o defecțiune tehnică la stocatorul de oxigen. Ne așteptăm ca firma să acționeze rapid.

Nu știu motivele defecțiunii. Județul a reacționat foarte bine. Au fost mobilizate resurse foarte bune.

În județ s-au trimis 5 ambulanțe SMURD, patru de la ambulanță și una de multiple victime. Plus au fost trimise butelii de oxigen, care să poată fi folosite temporar, până la remedierea situației. 

Nu avem cum ști că se va defecta stocatorul. Ce să se înlocuiască? Stocatoarele sunt puse recent, nu sunt vechi, sunt pe contracte cu firme. Să vedem de ce s-a defectat. La acest moment au reacționat foarte bine și s-au mobilizat„, a declarat Raed Arafat la Digi24.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Instalația de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbunești s-a stricat, iar pacienții sunt ventilați manual în ambulanțe. Autoritățile au activat codul roșu. Prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu, a declarat la Digi24 că șeful DSU, Raed Arafat, a fost informat de această situație gravă. El a afirmat că cel mai probabil situația a fost provocată de suprasolicitarea instalației.

Prefectul Gorj, Marcel Iacobescu, a declarat la Digi24 că în secția ATI sunt internați 15 pacienți Covid. În tot spitalul sunt 100 de bolnavi.

„Situația a apărut acum o oră.

Firma de mentenanță a dat ca timp de intervenție două ore. În acest moment personalul medical face tot ce e posibil ca viețile oamenilor să nu fie puse în pericol

A clacat instalația, aparatul care produce oxigen, toți bolnavii sunt lipsiți de oxigen. Luăm în calcul să evacuăm o secție de la spitalul Tîrgu Jiu pentru a aduce bolnavii, avem suport de la ambulanțe din zonă.

Planul roșu a fost activat. L-am contactat pe Raed Arafat.

Nu știu acum de ce a căzut instalația de oxigen, dar probabil suprasolicitarea a dus la această situație.

Pacienții au fost trecuți pe tuburi de oxigen în ambulanță„, a declarat prefectul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *