Skip to content
Politică

UPDATE/ VIDEO Mărirea și decăderea imperiului agricol al lui Adrian Porumboiu. Partea III: Păpușarul își continuă manevrele

gsp.ro

UPDATE

Vă prezentăm mai jos reacția lui Adrian Porumboiu:

  1. „Vânzarea afacerii nu a reprezentat decât primul pas din ceea ce se dovedește a fi un plan bine gândit, regizat și pus în aplicare de fostul mare (…) Etapa următoare a planului a fost îndepărtarea de la conducerea firmelor aflate în colaps a investitorului strategic vorbitor de limbă rusă. (…) În acest mod, întregul proces de insolvență al societăților este controlat de Adrian Porumboiu care preia aproape gratis și ultimele active funcționale.”

Aceste afirmații nu doar că sunt false dar nu au nici măcar vreo logică umană. De ce mi-aș fi distrus propriile afaceri pentru a putea să le dau pe mâna unor alți investitori, care să le bage în insolvență, pentru ca eu să preiau aceleași active pe care le aveam anterior, adică să mai plătesc o dată ce era deja al meu? E stupid și denotă fie o proastă pregătire jurnalistică fie o încercare de dezinformare voită a publicului. Dacă aș fi dorit să preiau activele în procedura de insolvență, puteam să cer eu deschiderea insolvenței, numind astfel administratorul special și având o putere mai mare de negociere cu creditorii și administratorul judiciar.

În realitate, date fiind dificultățile financiare prin care treceau firmele, în anul 2014 am vândut grupul RACOVA, condiția principală fiind efectuarea unui transfer de business si obligatia noului proprietar de a achita toate datoriile firmelor. Este adevărat că, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat și consecințele nerespectării prevederilor contractuale de către Transoil au fost resimțite serios de mine. Faptul că am acceptat cu bună credință să garantez personal îndeplinirea obligațiilor, spre deosebire de oricare alt nou proprietar care a venit după mine, arată că aveam încredere în faptul că aceste societăți pot fi salvate. Este complet fals să se afirme că eu am controlat Transoil (care este controlat de Vladimir Plahotniuc) și că eu controlez insolvența, în condițiile în care în prezent sunt persoana care probabil a avut cel mai mult de pierdut din faptul că restructurarea societăților nu a fost făcută conform înțelegerii de la data vânzării societăților.

  1. „Porumboiu fentează prin manevrele sale, executarea silită solicitată de Exim Bank, prin care banca încearcă recuperarea unei datorii de 78.000.000 de lei, adică 780 de miliarde de lei vechi din averea personală a acestuia.”

Vorbim de sume apocaliptice, care nu au nicio legătura cu realitatea iar executările silite inițiate de către Eximbank împotriva mea nu au fost „fentate”, ci anulate în urma unor procese în instanță care au durat mai bine de 6 ani. Dacă ați fi avut măcar o fărâmă de profesionalism, la o simplă căutare pe portalul instanțelor ați fi observat că subsemnatul am formulat mai multe contestații la executare împotriva executărilor silite inițiate de Eximbank încă din anul 2016.

  1. „Simultan, folosindu-se de conexiunile sale din bănci, PORUMBOIU ia mai multe credite de la CEC, EXIMBANK, BCR și Banca Transilvania, pentru care garantează cu stocuri de cereale fictive, estimate a fi obținute de firmele sale. Aceşti bani nu s-au regăsit în investiții ale firmelor din grupul RACOVA, a căror situaţie financiară a continuat să se înrăutăţească.

În primul rând, creditele obținute de societățile pe care le-am controlat s-au bazat exclusiv pe performanțele financiare și garanțiile constituite, nu pe conexiunile mele. Având în vedere faptul că afirmați contrarul, vă rog să furnizați dovezile care atestă că aceste credite au fost luate în baza „conexiunilor mele”. Această afirmație este cu atât mai ridicolă cu cât eu sunt cel care am acceptat să garantez cu averea personală aceste credite și am fost executat silit de băncile creditoare pentru sume care s-au folosit exclusiv de către societăți.

În ceea ce privește afirmația foarte gravă ca stocurile folosite ca garanții ar fi fost fictive, vă învederez nu doar că această afirmație este falsă, dar că aceste acuzații au făcut obiectul unui dosar penal (dosar de urmărire penală 3601/P/2017, dosar de instanță 11570/333/2019) care s- a soluționat definitiv la 26.03.2020. În acest dosar penal s-a stabilit nu doar că stocurile existau, dar și că ele au fost vândute cu acordul creditorilor (în speță Eximbank si CEC).

  1. „Tot în 2015, PORUMBOIU simulează înstrăinarea afaceri sale din domeniul agricol către o rețea de off-shore-uri din Elveția și alte paradisuri fiscale (Insulele Virgine Britanice, Emiratele Arabe Unite).”

Vânzarea afacerii mele, făcută în 2014, a fost către societatea elvețiană Delta Commodity and Financial Services S.A. care este controlată integral de Vladimir Plahotniuc prin holdingul Transoil. Dacă această înstrăinare ar fi fost simulată, cum pretindeți în această preluare a unei postări anonime de pe facebook dar pe care v-ați asumat-o integral, înțeleg că îl controlez și pe Vladimir Plahotniuc. În realitate, astfel cum am arătat mai sus, vânzarea s-a făcut de bună credință și fără nicio simulare, în speranța că noul proprietar va respecta obligațiile contractuale și va redresa societățile, ceea ce în mod regretabil nu s-a întâmplat. De la data de 08.08.2015, când s-a finalizat procedura de vânzare, nu am mai avut niciun control, direct sau indirect, asupra niciunei societăți din fostul grup Racova.

  1. „Investițiile de peste 25 de milioane de euro cu care Porumboiu se mândrea la RACOVA, în toată mass-media, în perioada 2007 – 2008, revin acum sub controlul său, fără licitație și fără ca vreo unul dintre creditori să se opună.”
  2. Afirmațiile repetate referitoare la neplata arendei către proprietarii terenurilor Referitor la terenurile agricole și plata arendei, se proferează aceleași afirmații bizare, care nu au nicio tangență cu realitatea. Se poate verifica foarte ușor că, timp de 17 ani, cât am controlat firmele de agricultură, am plătit cu regularitate arenda. Până în anul 2015 absolut toți proprietarii de terenuri și-au primit drepturile cuvenite conform contractelor.

——————————-

Deși începutul lui 2021 a adus cu sine o rază de speranță în lupta cu virusul ucigaș, prin vaccinurile dezvoltate în timp record, nu același lucru se poate spune despre proprietarii de teren din județul Vaslui pentru care încă nu a fost găsit acel vaccin care să îi facă imuni la nedreptățile regizate și puse în scenă de producătorul Adrian Porumboiu și actorii principali, Gîlea și Retevoiu.

Porumboiu continuă manevrele

Filmul regizat și pus în practică de cei trei își vede cursul bine stabilit, putând concura chiar la marile concursuri de specialitate. Mulți dintre proprietarii păgubiți, ajunși la vârste la care ar trebui să se îngrijească de propria sănătate, s-au văzut nevoiți să ia calea justiției, pentru a-și redobândi singura lor avuție, pământul. Despre bruma de bani care li se cuvine de pe urma folosirii terenurilor de Porumboiu nici nu poate fi vorba. Investițiile de peste 25 de milioane de euro cu care Porumboiu se mândrea la RACOVA, în toată mass-media, în perioada 2007 – 2008, revin acum sub controlul său, fără licitație și fără ca vreo unul dintre creditori să se opună. Deși societățile sunt în insolvență, iar arendatorii nu-și pot rezilia contractele restante, același investitor abia venit în Vaslui, MOPAN Suceava, a cumpărat recent fabrica de pâine de la Bârlad, aparținând Agro Complex Bârlad, printr-o negociere directă, la prețul stabilit de administratorul păpușat, Retevoiu. La MOPAN Suceava, Porumboiu a decis să nu se mai ascundă și s-a gândit să își înlocuiască sora din acționariat cu fiul și nora sa.

În mai puțin de 15 ani a păcălit din nou statul și arendatorii, fluturând 600.000 de euro pentru fabrica de pâine Bârlad, o investiție în care tot el se lăuda că a băgat milioane de euro. Ne întrebăm de ce Retevoiu și Gîlea, buni finanțiști și fermi când vine vorba de plata arendelor datorate oamenilor, nu pot aprecia adevărata valoare a bunurilor atunci când trebuie să negocieze cu Adrian Porumboiu. Am fi naivi să credem că după ce a pompat zeci de milioane de euro din fondurile EFA, CEC și Exim Bank fără să se vadă îmbunătățiri la firme, marele arbitru nu și-a rezervat bani și din restul activelor Agro Complex, cumpărat de oameni cu bună credință cu prețuri bune în iarna anului trecut. Prin Farmesca, Gîlea și Retevoiu nu se ocupă doar de cumpăratul îngășămintelor și semințelor, ci primesc cele mai mari sume din vânzarea acestor active, iar restul creditorilor – ANAF, CEC, Exim Bank – nu spun nimic. Nici o surpriză până aici pentru că aceeași creditori, care ar trebui să reprezinte statul, nu s-au opus cu nimic la cumpărarea semănătorii Condor de la Farmesca, la prețuri mai ridicate ca piața, deși firma înființată de Retevoiu și Gîlea nu a avut niciodată nici sumele pentru semănătoare, nici nu vinde utilaje agricole. Aceeași creditori nu s-au opus nici când Farmesca și Heron l-au adus pe consilierul agricol James Richmond, pe care îl plimbă Gîlea prin județ ca să încaseze banii din consultanță și care le traduce lucrările agricole din miriște firmelor în insolvență.

Nu putem să nu ne întrebăm ce planuri are profesorul de business, Porumboiu în continuare. Oare fabrica de ulei de la Vaslui în care s-au investit peste 18 milioane de euro cu cât va fi valorificată? Dar ferma de la Târzii în care au intrat aproape 4 milioane de euro? Pentru acestea nu se găsesc cumpărători sau poate durează mai mult până vin banii din Singapore? În acest timp, oamenii și statul rămân cu speranța că vor mai recupera ceva din milioanele de euro pe care fostul grup RACOVA le datorează, în timp ce Adrian Porumboiu își numără tot atâtea pariuri pe care aparent le-a câștigat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *