Skip to content
Politică

UPDATE Dăncilă, întrebată dacă Dragnea a fost bun sau rău: Ne asumăm fiecare lider al PSD

Inquam Photos / George Calin

UPDATE 22:15

Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă, a declarat marţi că pentru ca tinerii din diaspora să se întoarcă în ţară trebuie să le fie create condiţii asemănătoare cu cele din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

„Legat de plecarea tinerilor din ţară. Sunt mulţi care spun: ne pleacă tinerii din ţară, ne pleacă medicii din ţară, pleacă cât mai mulţi români în afara graniţelor ţării. Nu aş vrea să plecăm de la o simplă constatare, şi nici nu vor veni, dacă avem politicieni care le spun ‘veniţi în România’. În primul rând, trebuie să creăm condiţiile asemănătoare cu ale celorlalte state membre pentru a se reîntoarce în ţară. Ce le-aş spune? Că atâta timp cât am fost premierul României am luat măsuri bune pentru această ţară, că am crescut salariile, pentru ca ei să aibă un salariu decent în propria ţară, că am crescut nivelul de trai, că am arătat respect pentru părinţii şi bunicii lor prin creşterea pensiilor”, a spus Dăncilă, întrebată ce le spune tinerilor pentru a-i convinge să se întoarcă în ţară.

Ea a adăugat că trebuie ca şi România să se dezvolte la fel ca alte state membre UE.

„Cred că trebuie să le spun că vor avea un preşedinte care să-i reprezinte cu demnitate, un preşedinte care să fie vocea şi a celor care au plecat din ţară, un preşedinte care va face tot ceea ce este posibil pentru un trai mai bun în propria ţară, un preşedinte care nu va accepta niciodată austeritatea în România. Pentru că austeritatea i-a făcut pe foarte mulţi să plece din România. Un preşedinte care a învăţat să conjuge verbul ‘a construi’ şi nu pe ‘a demola’. Cred că toate aceste lucruri trebuie să le ştie tinerii. Trebuie să ştie că, atâta timp cât am fost premier, am implementat programe speciale pentru tineri. Şi acesta este drumul pe care trebuie să mergem dacă vrem ca tinerii să nu mai plece şi că preşedintele României trebuie să-i facă mândri că sunt români, oriunde s-ar afla”, a menţionat Dăncilă.

 

————————————————————————————————————————————————————

UPDATE 21:30

Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă, a declarat, marţi, că fiul ei a fost angajat la Curtea de Conturi înainte de a deveni ea premier, susţinând că acesta a fost foarte atacat în ultima perioadă.

„Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi. A fost angajat înainte de a deveni eu premier. În acelaşi timp, vreau să vă spun un lucru. Haideţi să nu mai legăm în permanenţă activitatea copiilor neapărat de părinţi. Nu în toate cazurile este valabil. Fiul meu a fost foarte, foarte atacat în ultima perioadă. A avut o vină şi pentru faptul că a fost adoptat. A fost tot vina lui”, a spus Dăncilă la o conferinţă de presă întrebată în legătură cu angajarea fiului ei la Curtea de Conturi.

Ea a spus că fiul ei nu iese în spaţiul public şi nu a jignit pe nimeni.

„Este un copil care nu iese în spaţiu public, nu l-aţi văzut jignind pe nimeni şi niciodată nu s-a raportat la politică. Nu vrea decât să îl las să îşi urmeze cursul vieţii lui. De multe ori, poate o să vi se pară curios ceea ce o să vă spun, de multe ori mi-a spus că pentru el faptul că mama lui este premier nu este un lucru foarte bun, pentru că de multe ori este izolat, de multe ori nu poate face lucruri pe care alţi tineri la vârsta lui şi le permit. Şi cred că nu trebuie să avem această abordare. Ce le spunem tinerilor din România? Că Viorica Dăncilă, preşedintele României, va considera pe toţi tinerii din această ţară ca pe propriii copii şi că va face tot ce este posibil să le fie mai bine în propria ţară”, a subliniat Dăncilă.

Potrivit acesteia, fiul ei a primit locul de muncă într-un moment în care ea nu ştia dacă va fi acceptată ca premier.

„Atunci când a primit acest loc de muncă eu nu eram premier, nu ştiam dacă voi fi acceptată premier, dacă voi fi propusă premier. A fost opţiunea lui şi trebuie să vă mai spun un lucru: oriunde s-a dus, niciodată, niciodată nu mi-a spus dinainte ‘merg într-un anumit loc’, tocmai pentru a se feri de aceste lucruri şi pentru a demonstra că se poate ridica pe propriile picioare”, a mai spus Dăncilă.

 

————————————————————————————————————————————————————

UPDATE 20:00

Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă, a declarat, marţi, că îşi menţine părerea privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, menţionând, însă, că atunci când va ajunge preşedinte va cere din nou opiniile instituţiilor abilitate înainte de a lua o decizie în acest sens.

„Am spus că sunt de acord cu mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim în consens cu legislaţia în vigoare şi cu celelalte forţe politice. Voi face o analiză luând părerea tuturor instituţiilor abilitate legat de această mutare a ambasadei, dar eu cred că – şi reafirm ceea ce am spus că atâta timp – cât partenerul nostru strategic care ne asigură securitatea, SUA, au mutat ambasada, cred că şi noi putem să avem aceeaşi iniţiativă şi să mutăm ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Cred că fiecare stat are această opţiune de a-şi stabili Capitala”, a spus Dăncilă, întrebată dacă va semna memorandumul de mutare a ambasadei la Ierusalim, în calitate de preşedinte.

Ea a adăugat că va cere din nou opiniile instituţiilor abilitate referitor la acest subiect.

„Am avut un memorandum în care am cerut părerea ministerelor, a tuturor instituţiilor. Dar a trecut o perioadă de atunci, nu e normal să avem o situaţie la momentul respectiv? Deci, garantez că nu o să încalc nicio prevedere legală şi o să respect legea şi referitor la această măsură, dar îmi menţin aceeaşi abordare”, a adăugat Dăncilă.

 

————————————————————————————————————————————————————-

UPDATE 19.00

Viorica Dăncilă răspunde întrebărilor adresate de jurnaliști.

Deficitul la 10 luni e aproape de proiecția pe tot anul. Aveți vreo responsabilitate?

Noi ne închideam în limita de deficit până la finalul anului. În 2018 s-au făcut aceleași acuzații și am închis în 2,96%. La fel se întâmpla și acum. Toate aceste lucruri, buget paralel, gaură neagră, au dus la creșterea euro. Nu sunt acolo să se plângă de greaua moștenire, trebuie să găsească soluții. Dacă nu sunt în stare, să-i lase pe alții. Dacă aceste lucruri sunt adevărate, de ce refuză miniștrii o dezbatere cu miniștrii din cabinetul Dăncilă, să vadă oamenii unde sunt problemele. Refuză pentru că știu că dezinformează. 

Ce dosare are Klaus Iohannis?

Am văzut foarte multe dosare, eu știu că a pierdut o casă, acolo se vorbește de uz de fals. Trebuie să explice de ce s-a judecat cu cei doi bătrâni, mie mi-au părut disperați. Sunt foarte multe dosare, nu le acum la îndemnă. 

Ca președinte, aveți un top trei priorități?

Nu e o luptă între PSD și PNL, e o luptă între românii mei și ceilalți români. Iohannis a împărțit România între cei care au în inimă galben și cei care au în inimă tricolorul. Prima prioritate a un referendum pe imunitate, urmată de Schengen și vizele pentru SUA. A patra prioritate e MCV, e o abordare incorectă. Nu sunt de acord să existe state de rang 1 și de rang 2. Vreau o politică externă bazată pe dialog și cooperare cu cât mai multe state, nu doar în interiorul UE, ci și state terțe. Legat de intern, vreau să asigur în continuare o politică bazată pe bunăstarea românilor și creșterea nivelului de trai. Nu am să mă dezic niciodată de PSD și sunt mândră că sunt PSD-ist. Nu am spus că am avut o guvernare perfectă ci eficientă. Am realizat 80 % din măsurile propuse la începutul mandatului. 

————————————————————————————————————————————————————-

UPDATE 18.45

Considerați că Dragnea a fost bun sau rău pentru România?

V-aș întreba eu: care este mai nociv – Băsescu sau Iohannis? Noi ne asumăm istoria partidului și lumăm lucrurile bune de la liderii care au adus plus valoare. Liviu Dragnea a avut și lucruri bune, și rele. Un lucru bun, programul de guvernare.

Ar trebui îmbunătățită relația cu Rusia, în relația cu China ce să se schimbe?

Cu Rusia trebuie o relație corectă, bazată pe dialog și pe principiile internaționale. Investițiile Chinei în România sunt necesare.

Ați semna ca președinte memorandumul de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Israel?

Aș cere din nou o analiză. Eu cred că atâta timp cât partenerul nostru strategic, SUA, a mutat ambasada, puteam și noi să avem aceeași inițiativă și să mutăm ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. A trecut o perioadă de la acea analiză. Voi cere din nou, dar vă garanteză că voi respecta legea. Da, îmi mențin aceeași abordare.

V-ați asuma Unirea României cu R. Moldova?

Se poate realiza prin parcursul european al R Moldova. Trebuie să îi ajutăm să îndeplinească condițiile de adrerare la UE și cred că acest lucru ar duce la unire.

Cum îi convingeți pe tineri să iasă la vot și să vă voteze?

Spun mulți că ne pleacă tinerii din țară. Nu aș vrea să plecăm de la o simplă constatare. În primul rând trebuie să creăm condiții să se întoarcă. Le-aș pune că atâta timp cât am fost premier am luat măsuri bune, am crescut salarii, am crescut nivelul de trai, am alocat multe fonduri pentru comunitățile locala. Le spun că vor avea un președinte care s-i reprezinte cu demnitate, care nu va accepta niciodată austeritatea, un președinte care a învățat să conjunge verbul a construi, și nu a demola. Am implementat programe speciale pentru tineri. Președintele trebbuie să îi facă mândri că sunt români oriunde s-ar afla. Nu au văzut un președinte care să-i reprezinte cu demnitate. Eu cred că am făcut un pas în acest sens – președinția rotativă.

Ce le spuneți tinerilor care nu au avut norocul să aibă o mamă care să îi angajeze la Curtea de Conturi?

Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, era angajat dinainte de a fi eu premier. Fiul meu a fost foarte atacat. A avut o vină și pentru că a fost adoptat. E un copil care nu iese în spațiul public, nu vrea decât să-l las să-și urmeze cursul vieții lui. De multe ori mi-a spus că nu e un lucru bun că mama lui e premier, pentru că a fost izolat. Eu nu eram premier când s-a angajat. A fost opțiunea lui acel loc de muncă, oriunde a fost nu mi-a spus dinainte.

Mai susțineți OUG 13?

Era constituțională. Acum nu cred că mai este oportună, a fost adoptat și un referendum. 

Cum vedeți un partid care a avut în frunte un om care a plecat direct la închisoare?

Justiția a intervenit, nu am ce să comentez. Dar pentru corectitudine, cum vedeți un președinte care are nu știu câte dosare penale, care se judecă cu bătrânii pentru o casă pe care a pierdut-o? Dragnea a plătit pentru ce a făcut, dar cum plătește Iohannis pentru că a jurat pe Constituție și a călcat în picioare legea fundamentală? Avem un președinte care a încălcat Constituția, separarea puterilor în stat, vrea să conducă tot ce e în această țară A încălcat decizia CCR care a spus că de îndată trebuie să numească miniștri interimari. I-a numit? A sfidat Constituția. 

———————————————————————————————————————————————————

UPDATE 18.30

Viorica Dăncilă răspunde întrebărilor jurnaliștilor

Din bilanțul dvs lipsește justiția. Vă asumați asaltul asupra justiției?

Nu îmi asum, nu am făcut niciun asalt asupra justiției, nu am intervenit niciodată în justiție. Această întrebare trebuie să o adresați președintelui Iohannis.

De ce nu ați avut nicio declarație în care să condamnați modificările la Codurile penale și legile Justiției, în calitate de lider PSD?

Trebuie să întrebați Parlamentul, nu pe mine, nu am fost membru al Parlamentului. Sunt convinsă că președintele Camerei va răspunde.

De ce nu s-a aprobat în Guvernul memorandumul cu SUA 5 G, relația cu China?

Trebuie să avem o relație corectă cu China. Nu se putea aproba 5 G fără premierul României. Eu eram la Bruxelles în acel moment. A fost o dezinformare.

Când a fost adoptată prima Constituție a României?

Eu vreau întrebări legate de situația actuală, dar răspund – în 1991, modificată în 2003.

Detaliați tipurile de măsuri pe care UE vrea să le aplice Rusiei

Nu am votat împotriva embargoului. Deci toate deciziile nu se iau de partid, ci de grupul politic din care face parte, unde se stabilește un vot.

——————————————————————————————————————————————————-

UPDATE 18:13

A început dezbaterea organizată de Viorica Dăncilă. Prezidențiabilul PSD și-a început discursul cu o serie de atacuri la adresa lui Klaus Iohannis, pe care îl acuză, printre altele, că este „laş şi arogant”.

„Dacă am avut până acum un preşedinte care i-a împărţit pe români, iată că astăzi avem un preşedinte care crede că o parte din presă merită să participe la o dezbatere, iar altă parte nu merită. Indiferent dacă presa te apreciază sau îţi este ostilă, eu cred că trebuie să ai o abordare corectă faţă de presă. Am tot sperat că vom avea o confruntare, o confruntare care să arate responsabilitatea noastră, care să arate respectul pentru români.

Se pare că Iohannis refuză această o confruntare, că vrea o dezbatere doar cu cei pe care îi agreează, în faţa celor pe care îi acceptă, sfidând astfel românii care l-au votat dar şi pe cei care nu l-au votat pentru că preşedintele trebuie să fie preşedintele tuturor românilor. Văd teama de un dialog autentic, văd teama de întrebări, văd teama de adevăruri incomode pentru Klaus Iohannis.

Am avut parte de multe minciuni la adresa mea din partea lui Klaus Iohannis, cred că o confruntare arăta, de fapt, cum suntem fiecare dintre noi cum suntem pregătiţi pentru funcţia przeidenţială dar mai ales ce am făcut în funcţia pe care am deţinut-o în statul român, Iohannis în cei cinci ani în care a fost preşedinte, iar eu în cei un an şi 9 luni în care am fost prim-ministru. Cred că avem datoria să facem un raport de activitate şi în acelaşi timp, să venim cu propria viziune pentru următorii cinci ani.

Cu toate acestea, cu toate că văd că nu vrea această confruntare, văd un om laş şi arogant, un om care nu poate explica cei cinci ani, eu îmi făc datoria de candidat, fac un bilanţ, o analiză a activităţii mele de premier într-un an şi 9 luni. În domeniul politicii externe, în cei 5 ani, Klaus Iohannis a avut 25 de deplasări externe, nu am văzut nimic concret pentru România. Am văzut că s-a întors din SUA cu o şapcă şi trei poze, nu am văzut nimic despre Schengen, despre MCV, nu am văzut nimic despre români şi România.

Am căutat ca din fiecare vizită să vin cu ceva concret pentru România.

Preşedinţia rotativă a CUE pe care România a deţinut-o în primele şase luni ale acestui an. Am pregătit preşedinţia din umbră, am vorbit cu Iohannis şi i-am spus de faptul că avem dosare pregătite pentru fiecare minister, pentru fiecare dosar aflat pe agenda europeană. A spus că nu suntem pregătiţi pentru preluarea preşedinţie rotative, Finlanda s-a oferit să preia preşedinţia atunci.

La puţin timp, după ce a văzut cum a fost gestionată, când a văzut câte dosare au fost închise şi că toţi au apreciat modul în care am gestionat, preşedintele Iohannis şi-a asumat rezultatele preşedinţiei rotative şi a procedat într-un mod total incorect, a felicitat pe toată lumea, mai puţin pe cei implicaţi şi cei care au muncit în toată această perioadă”, a declarat Dăncilă.

—————————————————————-

Candidata PSD la alegerile prezidențiale,  Viorica Dăncilă, organizează o dezbatere, marți, de la ora 18.00, la Palatul Parlamentului, chiar înaintea dezbaterii organizate de președintele Klaus Iohannis.

Anunțul apare în contextul în care Iohannis a refuzat ferm o confruntare față în față cu Dăncilă, preferând varianta unui dialog cu o serie de jurnaliști și analiști politici, la Biblioteca Centrală Universitară, informează antena3.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *