Skip to content
Politică

UPDATE Viorica Dăncilă, VALIDATĂ și în CEX candidatul de sacrificiu al PSD la alegerile prezidențiale

Inquam Photos / George Calin

UPDATE 17:06

Viorica Dăncilă a fost validată, marți, de Comitetul Executiv al PSD, candidat al partidului la alegerile prezidențiale din toamnă, au afirmat surse social-democrate.

UPDATE 12:40

Premierul Viorica Dăncilă a fost aleasă de Biroul Naţional Permanent candidatul PSD pentru alegerile prezidenţiale. Doar două două voturi au fost împotrivă. Urmează să fie dat votul şi în Comitetul Executiv al PSD.

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidat aproape în unanimitate. Singurii care au votat împotrivă au fost Paul Stănescu (vicepreşedinte naţional şi lider PSD Olt) şi Dumitru Buzatul (liderul PSD Vaslui).

UPDATE 11:47

Potrivit ultimelor informații din ședința Biroului Politic Național (BPN) al PSD, Gabriela Firea și-a anunțat retragerea, după un schimb dur de replici cu premierul Viorica Dăncilă.

————————————————————————————————————————————-

Zi tensionată pentru social-democrații. PSD-iștii și vor alege marți, în Biroul Politic Național (BPN), candidatul care va intra în bătălia pentru Cotroceni. Rămân în cursă Liviu Pleşoianu, care a atacat-o constant pe Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae și primarul general, Gabriela Firea, şi aceasta nemulţumită de direcţia în care se îndreaptă partidul în desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale.

Viorica Dăncilă intră în lupta pentru Cotroceni

Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că Viorica Dăncilă ar urma să fie propusă astăzi candidatul PSD la alegerile prezidențiale din toamnă.

Astfel, 70% dintre filialele sunt de partea Vioricăi Dăncilă, pe motiv că preşedintele partidului e obligat să candideze la prezidenţiale, singurul care se opune fiind Paul Stănescu, liderul PSD Olt, adversar declarat al Vioricăi Dăncilă și apropiat al primarului Gabriela Firea.

Totodată, surse din apropierea premierului ne-au declarat că Viorica Dăncilă nu ar vrea să candideze, însă e silită de funcţie. Premierul a mizat pe faptul că Eugen Teodorovici, unul dintre oamenii săi de încredere, se va impune în sondajele de opinie comandate de partid, astfel încât să devină o variantă viabilă pentru Cotroceni, însă procentajul sub aşteptări obţinut de Teodorovici a lăsat PSD fără un prezidenţiabil agreat de Dăncilă.

Totodată, Dăncilă este conștientă că va trebui să renunțe la funcția de premier dacă PSD nu va reuși să intre în turul 2 al prezidențialelor, după cum chiar ea a spus săptămâna trecută, la finalul ședinței Comitetului Executiv al partidului.

Da, se impune demisia mea dacă PSD nu intră în turul doi”, a fost replica Vioricăi Dăncilă, întrebată dacă va demisona în cazul în care PSD pierde alegerile.

Gabriela Firea pierde bătălia cu Dăncilă

De cealaltă parte, Gabriela Firea, rivala premierului Viorica Dăncilă, încearcă să găsească susținere în partid pentru o candidatură la prezidențiale, însă norocul nu prea este de partea ei de această dată.

Mai mulți social-democrați au declarat pentru PSnews.ro că, dacă Gabriela Firea va alege să candideze independent, cu siguranță se va cere excluderea ei din partid, însă dacă va respecta votul din BPN, Firea ar putea fi susţinută de partid pentru un nou mandat de primar al Capitalei la alegerile locale de anul viitor. Mai sunt şi alţi lideri de filiale care sunt ostili Vioricăi Dăncilă, cum ar fi Radu Moldovan (Bistriţa), Lia Olguta Vasilescu (Dolj) şi Dumitru Buzatu (Vaslui), dar care nu o acceptă nici pe Firea.

Alegerile prezidențiale 2019 vor avea loc pe 10 noiembrie, primul tur de scrutin, și pe 24 noiembrie, al doilea tur.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *