Skip to content
Politică

UPDATE Virgil Popescu acuză PSD și ALDE că au lăsat baltă 1,3 miliarde de euro în Mehedinți EXCLUSIV

facebook.com

UPDATE 20:25

Deputatul PNL Virgil Popescu a revenit sâmbătă seară cu o serie de precizări pentru PSnews.ro în legătură cu felul în care Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD-ALDE se arată nepăsători faţă de soarta economiei din Mehedinţi.

„Astăzi după-amiază am fost la comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a susţine amendamentul în momentul în care se discuta bugetul Ministerului Energiei. Am susţinut acelaşi lucru: că este nevoie de cele 15 milioane de lei în vederea înfiinţării unităţii de management a apei grele la Drobeta-Turnu Severin, pentru a nu lăsa în aer stocul de apă grea de 1,3 miliarde de euro. Am primit un răspuns halucinant de la secretarul de stat, care mi-a spus că pentru Ministerul Energiei este prioritate zero înfiinţarea acestei unităţi de management, dar că respinge amendamentul. La fel ministrul de Finanţe, la fel majoritatea PSD-ALDE, plus o abţinere de la un deputat PMP. Evident că parlamentarii PNL au votat, dar din păcate nu am avut majoritate. Ceea ce mă miră pe mine este atitudinea PSD-ului, care spune că e prioritate zero, dar respinge amendamentul. Aşa că mă întreb: oare cum au fost repartizaţi banii Ministerului Energiei, dacă prioritatea zero e lăsată pe mai departe? Oare priorităţile unu, doi, trei sunt finanţate, iar prioritatea zero este lăsată la o parte? Mi-e greu să înţeleg cum toată lumea spune că trebuie făcută această unitate de management, dar, când e vorba să punem bani în buget, nu-i punem”, a relatat Popescu.

Cu toate acestea, preşedintele PNL Mehedinţi dă asigurări că îşi va continua demersurile săptămâna viitoare.

„În continuare, voi susţine amendamentul în plen săptămâna viitoare, voi invita absolut toţi parlamentarii comuni să facă front comun cu mine, să voteze acest amendament şi sper măcar să le dea majorităţii mintea de pe urmă, să voteze acest amendament, pentru că, până la urmă, 15 milioane de lei este o sumă infimă pentru bugetul României, dar este un lucru foarte mare pentru siguranţa stocului de apă grea şi în general pentru Drobeta-Turnu Severin şi Mehedinţi”, a încheiat parlamentarul liberal.

———————–

Deputatul PNL Virgil Popescu a oferit vineri seară o declarație pentru PSnews.ro, acuzând PSD și ALDE că au lăsat baltă 1,3 miliarde de euro în județul Mehedinți.

Parlamentarul (vicepreședinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților) s-a plâns de faptul că majoritatea PSD-ALDE din diverse comisii parlamentare a respins toate amendamentele depuse de către opoziție la proiectul de buget, unul dintre ele vizând suma de 15 milioane de lei pentru înființarea unității de management a apei grele de la Drobeta Turnu Severin, pentru a fi gestionat stocul de apă grea în valoare de 1,3 miliarde de euro, stoc aflat acum în custodia RAAN. Amintim că Regia Autonomă pentru Activități Nucleare se află în faliment încă din iunie 2016.

„La comisiile reunite economice și de industrii din Camera Deputaților și din Senat, s-au respins absolut toate amendamentele pe care le-au depus opoziția și UDMR. În schimb, la comisiile reunite de administrație, învățământ și juridice, s-au admis toate amendamentele. La comisiile de industrii și politici economice, era un amendament cu privire la stocul de apă grea. Era nevoie de 15 milioane de lei pentru înființarea unității de management a apei grele de la Drobeta Turnu Severin, tocmai pentru a avea grijă de stocul de 1,3 miliarde de euro de apă grea, care e în custodia RAAN, întreprindere aflată în faliment. Pe lângă faptul că secretarul de stat care reprezenta ministerul Energiei s-a exprimat că Regia e în insolvență (nici măcar nu știa că e în faliment, că nu mai are personalitate juridică) și pe lângă faptul că în proiectul de buget scria ca prioritate pe termen mediu să se înființeze această unitate de management, că este o necesitate, a refuzat să-și însușească amendamentul, majoritatea PSD-ALDE din cele două comisii a supus la vot, iar parlamentarii au respins amendamentul, deși toți au spus că este o necesitate, o chestie de siguranță națională etc. Doar PNL și USR au fost de acord. A fost un vot pe față, o mângâiere părintească pe cap: «Da, e foarte bine ce vreți voi să faceți, dar nu se poate»”, a relatat Virgil Popescu.

Același Virgil Popescu s-a arătat dezamăgit de faptul că un parlamentar PSD de Mehedinți (Vlad Bontea) a votat împotriva înființării unității de management sus-amintite.

„Dezamăgirea mea este că în Comisia de industrii de la Camera Deputaților se afla un deputat PSD de Mehedinți, Vlad Bontea, care a votat împotrivă. Să fii deputat de Mehedinți și să votezi împotriva a așa ceva mi se pare că nu-ți reprezinți cetățenii. Dar oricum: și cu votul lui, și fără, era majoritate să respingă. Aici e vorba de asumarea unei responsabilități – putea să voteze Bontea măcar simbolic pentru acest amendament”, a punctat Popescu.

În continuare, vicepreședintele PNL a arătat cum își va continua demersurile pentru problema menționată anterior.

„Mâine (sâmbătă – n.r.) seară, la ora 21:45, este programată audierea Ministerului Energiei la Comisia de buget-finanțe. Mă voi duce să susțin, din partea grupurilor PNL (fiindcă eu am reușit ca acest amendament inițiat de mine să fie preluat de întregile grupuri PNL din Cameră și din Senat), mă voi duce să susțin, poate reușesc să determin admiterea amendamentului de către Comisia de buget-finanțe. Dacă nu voi reuși nici mâine seară, atunci în plen, săptămâna viitoare, voi lua cuvântul și voi solicita pe față tuturor parlamentarilor (în special PSD de Mehedinți și ALDE de Mehedinți) să voteze amendamentul, să vadă oamenii dacă-l votează sau nu. Și voi solicita și Guvernului să nu mai invoce faptul că nu au creat unitatea de management, pentru că nu poți să creezi ceva dacă n-ai buget să-l creezi. Ei au zis c-o să fie-n august. Bun, și până-n august ce facem cu stocul de apă grea?” s-a întrebat retoric Popescu.

Nu în ultimul rând, Virgil Popescu a afirmat că ar putea aduce în discuție problema de la RAAN chiar și la moțiunea de cenzură.

„Cred că aș putea să aduc subiectul în discuție și la moțiunea de cenzură – cum Guvernul una spune și alta face. Moțiunea de cenzură este calată pe legile justiției, dar o să cântăresc foarte bine dacă se poate încadra subiectul în tema moțiunii, pentru că, până la urmă, cred că era mai important ca să avem grijă de 1,3 miliarde de euro stoc de apă grea necesar pentru funcționarea Nuclearelectrica decât ca Guvernul să dea noaptea pe șest o ordonanță de urgență modificând Codul Penal”, a mai zis liderul PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *