DNA: Vlad Voiculescu, oficial sub urmărire penală. Abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu/INQUAM Photos/George Calin

UPDATE 13:00

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este urmărit penal de către procurorii DNA, în dosarul vaccinurilor din pandemie. El este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii DNA anunţă, vineri, că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul

VOICULESCU VLAD VASILE, la data faptelor având funcţia de ministru al Sănătăţii, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

– abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave (două fapte),

– complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

„La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre”, a transmis DNA, într-un comunicat de presă.

Potrrivit documentului citat, ”statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”.

„În contextul menţionat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane şi că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, arată DNA.

Potrivit procurorilor, ”suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîţu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacţionarea şi ordonanţarea la plată a achiziţiei, în plus, a unei cantităţii de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer”.

„Precizăm că acest memorandum ar fi fost susţinut spre aprobare în şedinţa Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuţii delegate de ministru al Sănătăţii”, a mai transmis DNA.

Procurorii anunţă că suspectului Voiculescu Vlad Vasile i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

UPDATE ORA 10:10

Foştii miniştri ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă dau astăzu declaraţii la DNA în dosarul achiziţiei de vaccinuri anti Covid.

Vlad Voiculescu a ajuns la sediul DNA cu mai multe documente despre achiziţia de vaccinuri.

„Vedeți un grafic cu verde vedeți media europeană, cu roșu câte a comandat România pentru 2021. România este sub media europeană. Toate țările au cumpărat pentru 2021, cu excepția Poloniei, e singura țară care a comandat mai puține doze decât România. Avem aici raportul de vaccinare. Vă amintiți cine era la televizor în fiecare zi? Pe prima pagină din raport: recunoașteți personajul? (a spus fostul ministru indicând poza lui Klaus Iohannis) A doua pagină – domnul Ciucă, pe a treia pagină domnul Ghiorghiță, pe a patra pagină domnul Baciu. Și aici se cam termină. Nu e semnătura mea pe contract, nu era atribuția ministrului Sănătății. Puteți să vă întrebați de ce ministrul Sănătății a fost scos din schema, am reproșat asta încă din 2021. Sunt deciziile lui Cîțu care mereu se consulta cu Iohannis”, a spus Vlad Voiculescu.

 

UPDATE ORA 09:40

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţă că va merge astăzi la 10:00 la DNA pentru a auzi pentru prima dată cum se justifică deformarea realităţii şi lansarea unor acuzaţii defăimătoare, pe surse, el precizând ă dosarul în sine este o “premieră europeană”: un malpraxis vecin cu nebunia”.

”Tot ce am reuşit în ultimii 10 ani a fost prin încrederea oamenilor. Prin încrederea voastră. Nu am dus niciodată în ultimii 7 ani lipsă de atacuri, care mai de care mai abramburistice. S-au făcut ieri însă două săptămâni de când acuzaţiile la adresa mea au întrecut orice formă a ridicolului, fiind lansate de data asta tocmai de un procuror al unei instituţii respectabile: DNA. Voi merge astăzi la 10:00 la DNA pentru a auzi pentru prima dată cum se justifică deformarea realităţii şi lansarea unor acuzaţii defăimătoare (pe surse) de către o instituţie a statului român”, scrie Vlad Voiculescu pe Facebook, vineri, înainte de audiere.

Fostul ministru arată că ”dincolo de acuzaţiile absurde care i se aduc lui, afectându-i familia, munca, timpul (într-un fel pe care nu îl doreşte niciunui om cinstit doar pentru că şi-a asumat o funcţie publică şi a deranjat), dosarul în sine este o “premieră europeană”: un malpraxis vecin cu nebunia”.

”Acuzaţia este contractarea unei cantităţi prea mare de vaccinuri. Vaccinurile au salvat vieţi şi datorită unui mecanism european, Romania a fost printre ţările care s-au bucurat de posibilitatea de a avea vaccin la timp şi suficient. Mult înaintea a miliarde de oameni din lumea asta mare. Ceea ce spun nu e un aruncat al responsabilităţii, ci adevărul faptic: ca ministru al Sănătăţii nu am avut un cuvânt de spus în privinţa vaccinării şi am spus asta şi atunci. In 3 luni am făcut alături de echipa mea tot ce am putut mai mult şi mai bine – m-am luptat pentru acces egal al românilor la vaccinuri, am deschis spitale pentru bolnavii cronici, am găsit o soluţie pentru înmormântări decente, am conceput PNRR pe sănătate şi altele. Cine a luat acele decizii legate de achiziţia vaccinurilor? Aceiaşi pe care îi vedeaţi la televizor în fiecare zi a anului 2021 vorbind despre vaccinare. Acum toţi şi-au înghiţit limbile”, afirmă Voiculescu.

El mai afirmă că ”dincolo de persoanele cărora li se repartizează acum vina, “vina” în sine este de ordinul ridicolului”.

”Fără să existe absolut niciun indiciu sau măcar vreo suspiciune de corupţie, acuzaţia este că cineva din România ar fi cumpărat (nu ştim de ce) prea multe vaccinuri. În fapt, oricât de antipatic mi-ar fi mie domnul Cîţu – cel care lua deciziile, la iniţiativa domnului Gheorghiţă şi în acord cu domnul Iohannis – România a făcut atunci ceea ce a făcut cam fiecare ţară europeană! România a cumpărat de altfel pentru anul 2021 mai puţine doze raportat la populaţie decât toate ţările mari din UE (cu excepţia Poloniei). România a cumpărat, raportat la populaţie, un număr mai mic de vaccinuri decât media UE! Şi atunci, despre ce poate fi acest dosar dacă nici corupţie nu avem, nici un comportament aberant al României? Sper să aflu astăzi un răspuns”, arată liderul USR Bucureşti.

”Se spune că viaţa îţi este mai simplă dacă nu vorbeşti despre dosar şi dacă nu îl superi pe procuror, ţinând capul în pământ şi lucrând în linişte cu avocaţii (pe care trebuie să îi plăteşti singur) ca să demontezi în 6-12-18-36-48 luni acuzaţiile din dosar. Adevărul este că nu îmi pot nici permite luxul acesta şi nici în fire nu îmi stă. M-am luptat peste tot unde am avut un cuvânt de spus cu corupţii, de câteva ori cu rezultate concrete. Nu am căutat niciodată funcţii de dragul funcţiilor ci doar acolo unde am crezut că pot face un bine mai mare. Am acţionat mereu cu bună credinţă şi am făcut alături de mulţi oameni faini cât de mult bine am putut. Nu o să permit nimănui să mă sau să ne calce în picioare”, spune Vlad Voiculescu în finalul postării.

Ştire iniţială

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu este aşteptat vineri la DNA, în contextul anchetei privind achiziţiile de vaccinuri anti-COVID din pandemie, în care mai sunt vizaţi fostul premer Florin Cîţu şi fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă.

Cîţu a fost deja la DNA şi i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, acestea fiind de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. ”Aştept să-mi spună ei (procurorii DNA – n.r.). mie ceva, şi anume de ce sunt acuzat şi cum fundamentează lucrurile acestea. Le voi spune, dacă mă întreabă, de asemenea, cum au stat lucrurile. Ministerul Sănătăţii şi eu personal, ca ministru al Sănătăţii, nu eram nici în circuitul informaţional, nici în cel decizional cu privire la vaccinuri”, a declarat Vlad Voiculescu, la Antena 3.

”Eu n-am fost în cercul de comandă. Nu trebuie să-mi probez nicio nevinovăţie”, a adăugat el.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL