Skip to content
Politică

UPDATE Votul s-a încheiat. Guvernul Orban 2 a obținut 286 de voturi favorabile

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 17.10

Guuvernul Orban 2 a primit sâmbătă votul de învestitură din partea Parlamentului, înregistrând un număr uriaș de 286 voturi favorabile. Urmează ca premierul Ludovic Orban și miniștrii Cabinetului său să depună, în cursul zilei de astăzi, jurământul la Palatul Cotroceni.

UPDATE

16.15. În jur de 300 de parlamentari au votat până acum. Cele mai multe voturi au fost pentru Executivul Orban, susțin surse politice pentru Adevărul. Doar câţiva aleşi de la ALDE şi ProRomânia au votat împotrivă, însă Guvernul Orban are în acest moment peste 233 de voturi, deci este învestit. Premierul şi miniştrii vor depune jurământul online.

15.23 – până la această oră au votat 297 de parlamentari, dintre care doar 42 de la PNL.

14.32 – au votat până la această oră 271 de parlamentari din totalul de 465.

13.50 Până la această oră au votat 255 de senatori și deputați. Situația la Camera Deputaților: PSD – 112, PNL – 24, USR – 14, PMP – 6. La Senat votul s-a încheiat la ora 13:00 și s-au prezentat 86 din cei 136 de senatori.

13.10 – situația votului la Camera Deputaților: PSD – 92, PNL – 12, USR – 10, UDMR – 1, Pro România – 1, PMP – 4, Minorități – 1, Neafiliați – 1. Votul se încheie la ora 17.00.

13.05 S-a încheiat votul de la Senat. Situația prezenței: PSD – 59, PNL – 4, USR – 11, UDMR – 4, Neafiliați – 8

12.30 Au votat până la această oră aproximativ 180 de parlamentari, dintre care 135 de la PSD (55 de senatori și 80 de deputați). Liberalii sunt în continuare aproape absenți. Votul pentru Senat se închide la ora 13:00.

11.00 A început votul în Parlament. Grupurile parlamentare intră, pe rând, în sala de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Aleșii poartă, de asemenea, măști și mănuși de protecție.

Liberalii au venit în număr extrem de mic la votul pentru învestirea guvernului din cauză că senatorii și liderii partidului sunt izolați la domiciliu după ce au intrat în contact direct cu Vergil Chițac, infectat cu coronavirus.

UPDATE audieri miniștri:

10.45: Audierile s-au încheiat.

10.44: Ministrul propus al finanțelor Florin Cîțu a primit aviz negativ.

10.35: Ministrul propus al lucrărilor publice Ion Ștefan a primit aviz negativ.

10.25: Ministrul propus al Justiției, Cătălin Predoiu, s-a prezentat și el fizic la audieri. A primit aviz negativ.

10.22: Costel Alexe a fost avizat negativ.

10.18: Ministrul propus al Agriculturii, Adrian Oros, a primit aviz pozitiv.

10:08: Victor Costache, ministrul propus al Sănătății, a primit aviz negativ.

10.07: Lucian Bode, ministrul propus al Transporturilor, a primit aviz favorabil.

10.00: Nicolae Ciucă, ministrul propus la Apărare, a fost avizat pozitiv.

9.50: Nu s-a putut stabili legatura telefonică cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, așa că s-a dat aviz negativ prin neprezentare.

9.45: Marcel Boloș, propus ca ministru al Fondurilor Europene, avizat pozitiv.

9.40: Ministrul propus al Educației, Monica Anisie, a primit aviz negativ.

9.30: Ministrul propus al Culturii, Bogdan Gheorghiu, Ministrul propus al Economiei, Virgil Popescu, Ministrul propus al Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, au primit avize pozitive.

——————————————————————————————————————————–

Miniştrii propuşi în Guvernul Orban vor fi audiaţi sâmbătă şi imediat după aceea urmează să aibă loc votul. În contextul răspândirii coronavirusului, parlamentarii vor vota pe grupuri, toată procedura urmând să dureze şase ore. Ulterior, parlamentarii vor vota modificarea regulamentului, astfel încât şedinţele să poată fi ţinute prin mijloace electronice.

Audierea candidaţilor propuşi pentru funcţia de ministru este programată între orele 9.00 şi 11.00, urmând ca apoi să aibă loc şedinţa plenului reunit, în care se va vota învestirea Guvernului Orban, relatează News.ro.

Înainte de a putea intra în plen, parlamentarii trebuie să meargă într-o sală unde sunt testaţi de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică pentru a se stabili dacă sunt sau nu infectaţi cu coronavirus. De asemenea, ei vor primi mănuşi şi măşti.

Votul cu bile se va desfăşura după o procedură specială, pe grupuri parlamentare, în ordinea descrescătoare a acestora. Astfel, se vor organiza grupuri de aproximativ 20 de persoane care vor vota în decurs de 15 minute. Pentru prevenirea şi limitarea răspândirii coronavirusului, accesul în sala de vot se va face individual. În sala de vot vor fi prezenţi permanent chestorii care înmânează bilele şi secretarul care consemnează prezenţa parlamentarilor la vot.

La Senat, primii vor vota parlamentarii PSD (între orele 11.00-12.00), urmaţi de PNL (12.00-12.20), USR (12.20-12.35), UDMR (12.35-12.45) şi de cei neafiliaţi (12.45-13.00).

La Camera Deputaţilor, PSD va vota între orele 13:00-14:30, PNL între 14:30-15:15, USR între 15:15-15:45, PRO Europa între 15:45-16:00, UDMR între 16:00-16:15, minorităţile între 16:15-16:30, PMP între 16:30-16:45 şi cei neafiliaţi între 16:45-17:00.

„Parlamentarii care au avut contact direct cu o persoană depistată pozitiv cu Coronavirus sunt rugaţi să nu se prezinte la această procedură, întrucât trebuie să se afle în autoizolare”, au transmis reprezentanţii Camerei Deputaţilor.

Ulterior, parlamentarii urmează să voteze un proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, afirma că au fost acceptate propunerile sale de modificare a regulamentului în aşa fel încât şedinţele birourilor permanente, comitetelor liderilor de grup, comisiilor permantele şi plenurilor fiecăreia dintre camere, precum şi a plenului camerelor reunite să poată fi ţinute prin mijloace electronice. El spunea că aceste modificări urmează să fie votate sâmbătă.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirma, vineri, că orice joc politic trebuie să înceteze în situaţia de criză în care se află România şi că PSD înţelege miza acestui moment. „Suntem un partid responsabil şi i-am invitat pe toţi colegii mei să înţeleagă criza prin care trecem”, spunea el.

Ciolacu susţine că a avut de luat o decizie grea: de a vota un guvern care nu merită să fie votat sau de a prelungi criza politică. „Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, alături de colegii mei, voi face toate eforturile ca mâine să avem un guvern funcţional”, spunea Ciolacu.

„(…) îi rog pe colegii mei din PSD să înţeleagă această situaţie excepţională şi să ne facem datoria. Am luat măsuri pentru ca totul să se desfăşoare în condiţii de maximă suiguranţă. PSD va fi în continuare singura forţă politică responsabilă şi partidul care poate asigura stabilitate şi siguranţă pemtru români”, mai spunea Ciolacu.

USR a anunţat că va vota învestirea guvernului, dată fiind situaţia actuală. Liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă, a afirmat că ”în acest moment este nevoie urgentă de stabilitate şi de un guvern care poate legifera la necesitate”.

Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, vineri, că parlamentarii formaţiunii susţin demersul preşedintelui care doreşte învestirea rapidă a unui guvern. ”Avem nevoie de un guvern care să acţioneze cu deplină autoritate pentru a încetini extinderea epidemiei”, a declarat Kelemen Hunor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *