Skip to content
Politică

UPDATE Zamfir: Orban, cel mai rușinos președinte! / Fostul senator liberal s-a alăturat ALDE

evz.ro

UPDATE 12:15

Senatorul Daniel Zamfir, într-o intervenție la postul de televiziune Antena3, a vorbit despre situația din PNL și despre motivele care au stat la baza plecării sale din partid, prilej cu care a ținut să precizeze că Ludovic Orban este „cel mai rușinos președinte” pe care partidul l-a avut.

„Lucrul care m-a determinat să nu mai continui în acest partid e unul extrem de important și de dureros pentru mine. Partidul Național Liberal, sub conducerea lui Ludovic Orban, a pierdut, a renunțat de fapt la bunul cel mai de preț pe care îl avea, la brandul care îl consacrase de peste 140 de ani. PNL a fost întotdeauna apărătorul drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor. Ori, ce vedem astăi, că PNL din apărătorul drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor, s-a tranformat în apărătorul abuzurilor, s-a transformat în partidul care din lipsă de argumente politice face plângeri penale, susține plângeri penale pentru înaltă trădare la adresa primului ministru, închide ochii la protocoale secrete și la fel de dureros, declanșează atacuri fără precedent la adresa Curții Constituționale. Da, așa este, am spus, este poate cea mai neagră și rușinoasă eră a Partidului Național Liberal, cu cel mai rușinos președinte pe care l-a avut vreodată”, a spus Zamfir.

——————

UPDATE 11:53

Fostul senator PNL, Daniel Zamfir s-a alăturat partidului lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE.

Anunțul a fost făcut duminică, de către Tăriceanu, în cadrul unei conferințe de presă, în contextul în care sâmbătă seară, Daniel Zamfir a anunțat că părăsește Partidul Național Liberal, informează News.ro.

——————

Daniel Zamfir părăsește Partidul Național Liberal (PNL). Acesta a trimis o scrisoare deschisă către colegii săi liberali, prin care se declară nemulțumit de faptul că președintele partidului l-a amenințat cu excluderea în urma proiectelor de lege inițiate.

Totodată, Zamfir susține că în partid este promovată o „gândire primitivă”, referindu-se la faptul că s-a luat decizia de anu fi votată nicio lege propusă de grupul PSD-ALDE, în ciuda faptului că unele legi ar putea veni în sprijinul românilor, conform scrisorii deschise remise redacției PSnews.ro.

Puteți citi scrisoarea senatorului mai jos:

„Dragi colegi liberali,

Lucrurile pe care le traim impreuna de o buna bucata de vreme sunt pentru mine de neimaginat. V-o spun cu toată sinceritatea și amăraciunea! Sunt membru al acestui partid de zece ani, am avut onoarea să fiu deputat în perioada 2012-2016, iar acum din 2016 senator. De la bun început am crezut și cred în continuare că rolul parlamentarilor este să facă legi bune și așteptate de oameni. Așa am gândit când am început cu legea dării în plată, așa gândesc și acum când am inițiat Legile împotriva cămătăriei, legi care protejează milioane de români împotriva abuzurilor instituțiilor financiare bancare și nebancare. Nu mică mi-a fost surprinderea când am constatat că președintele partidului meu ia decizia să fiu exclus din partid dacă voi continua cu aceste proiecte de lege.
Eu însă am continuat și ele au fost votate în Senat, cu sprijinul majorității PSD-ALDE și îmi doresc să fie votate cât mai repede și în Camera Deputaților pentru a face dreptate milioanelor de români care sunt victimele abuzurilor sistemului bancar și nebancar. Motivația excluderii mele, cum că sunt deviaționist de la linia partidului, este, din păcate, din vremuri pe care ni le-am fi dorit demult apuse și sunt expresia gândirii primitive a președintelui PNL și a celor din jurul său.
Întotdeauna liberalii au fost campionii modernizării și dezvoltării economice si campionii democratiei. Or, ce vedem astăzi? PNL a fost băgat în tranșee de către Ludovic Orban și un grup restrâns și ilegitim de „prieteni sfătuitori”, un PNL care în loc să apere drepturile și libertățile fundamentale ale omului, s-a transformat în apărătorul abuzurilor.
Tot expresia unei gândiri primitive este și decizia luată de „grupul președintelui”de a nu iniția și vota nicio propunere alături de PSD. Așa se face că la legi importante care vin în sprijinul milioanelor de români, cum sunt Legea plafonării dobânzilor bancare și ale IFN-urilor, Legea retractului litigios, Legea leasingului și a titlului executoriu la creanțele comerciale PNL a votat, din păcate, împotriva milioanelor de români, în interesul Instituțiilor bancare și IFN. La fel de aberant a fost votul împotriva Legii ”Parcul cu Platani” și nesusținerea noii Legi a Curții de Conturi, precum si a Codului Administrativ, legi așteptate de toți primarii și funcționarii publici din România.
Dincolo de atitudinea primitivă, aberantă a ”grupului președintelui” eu așteptam o reacție și din partea celor din conducerea PNL, alții decât cei din „grupul Președintelui”! Este vorba despre direcția greșită în care merge PNL, din punctul meu de vedere politica neo-liberală a anilor ‵90, în care piața trebuia lăsată liberă cu reglementări minimale în domeniul financiar e deja depășită. Astăzi, în toată lumea politica de centru dreapta, e o politică umanist-liberală care are în centrul preocupărilor prosperitatea cetățeanului, apărarea drepturilor lui, înaintea intereselor instituțiilor financiare și ale multinaționalelor. Inclusiv OECD atrage atentia ca libertatea pietelor a dus la crearea de monopoluri si oligopoluri, iar spirala inechitatilor a crescut.
Cel mai rău lucru, însă, care s-a petrecut a fost pierderea brand-lui care consacrase PNL în istoria sa de peste 140 de ani în opinia publică: dintr-un partid apărător al drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor, a ajuns apărătorul fățiș al abuzurilor, și mai grav, epuizându-și argumentele politice, președintele PNL apelează la plângeri penale și atacuri fără precedent la CCR, acțiuni care pun PNL în cea mai rușinoasă postură din istoria sa. Asa am ajuns ca acestea sa fie prioritatile noastre si nu sanatatea si educatia, dupa cum anunta eminenta cenusie a PNL, dl Citu.

Dragi liberali care gândiți cu adevărat în spirit liberal,

Constat cu amărăciune că efortul meu de a-i convinge pe aventurierii libertarieni din jurul președintelui că drumul PNL este unul profund greșit e în zadar! Am asteptat, dupa decizia legata de excluderea mea, o reactie a partidului. Ea n-a venit. Multi dintre voi ma rugati insa in privat sa nu plec, sa lupt! Dar asta doar in privat. Am asteptat sprijin pentru proiectele de lege care fac bine romanilor si nu intereselor care planeaza in jurul gruparii Orban. Dar cel mai mult am asteptat un raspuns la ceea ce e mai important: pentru cine lupta si face politica acest partid? Pe cine apara? Milioane de romani sau pe cei care ii abuzeaza pe romani?

Din acest motiv, am decis să-mi concentrez energiile pentru a duce la bun sfârșit proiectele de lege pe care oamenii le așteaptă.
Fara ipocrizie, va indemn sa dati raspunsuri la cele de mai sus! Drumul meu in PNL se opreste aici. Sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, cu adevărații liberali din PNL ne vom întâlni de aceeasi parte a baricadei, apărând împreună DREPTURILE ȘI LIBERTĂȚILE FUNDAMENTALE ALE OAMENILOR.

Așa sa ne ajute Dumnezeu!!”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *