PSnews

Recent

UPDATE Ziua Z pentru Guvern. Dragnea, primele declarații în ședința CEx

lugojinfo.ro

 

UPDATE

Premierul Mihai Tudose a susținut, joi, în CEx-ul PSD, că el demisionează, dacă nu se acceptă remanierea, potrivit informațiilor Antena 3.

”Demisionez imediat, dacă nu e remaniere”, ar fi spus premierul în CEx-ul PSD.

UPDATE 18:30

Liviu Dragnea a început ședința CeX spunând că s-a ajuns la o situație tensionată din cauza mai multor persoane, dar și din cauza sa.

”Am ajuns într-o situație tensionată din cauza mai multor oameni, dar și din cauza mea. A fost o comunicare gestionată prost atât din partea mea, cât și din partea Guvernului. S-a intrat pe o spirală de suspiciune și neîncredere care l-a pus pe Mihai într-o stare de tensiune maximă. La Mihai am ținut și țin în continuare. Îmi asum starea de supărare și tensiune în care a ajuns premierul Tudose. Miniștrilor eu v-am primit cu drag pe fiecare în parte. Dar unii veneau la mineși discutau ceva, apoi mergeau la Mihai și spuneau să nu se facă. Guvernarea trebuie gestionată de Guvern. Eu a treia oară la Iohannis nu mă mai duc.”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit Antena 3.

UPDATE 17:26

Liviu Dragnea si Mihai Tudose au ajuns impreuna la sediul PSD, cu masina liderului PSD, informează postul de televiziune Digi 24.

Intrebat de ziaristi daca mai are de gand sa isi dea demisia, Tudose a raspuns: „Oricand imi cere partidul demisionez”.

UPDATE 17:14

La sediu au venit mare parte din ministrii si din liderii PSD, sunt asteptati Liviu Dragnea si Mihai Tudose.

Rovana Plumb, pe care premierul Tudose o doreste remaniata, daca pornim de la declaratia acestuia privind ministrii cu „probleme penale” care ar trebui sa plece din guvern, a declarat la sosire ca este „un om de partid” si ca functia de ministru i-a fost „incredintata de partid in forul statutar”.

„Pozitia mea va fi exprimata azi in Comitetul Executiv al partidului”, a spus ea.

Intrebata daca va demisiona, Plumb a repetat acest raspuns.

Rovana Plumb a precizat ca nu are cunostinta de probleme care ar fi aparut la Bruxelles din cauza ministrilor vizati de DNA.

„Toate demersurile facute la Bruxelles au avut succes”, a sustinut ea.

Si Mihai Fifor, ministrul Apararii, a precizat ca este un „om de partid” si va respecta deciziile care vor fi luate.

Fifor a mai spus ca el nu crede in chestiunea ministrilor cu probleme penale si ca „atata timp cat exista prezumptie de nivinovatie, aceasta trebuie aplicata”. „Un om, pana cand nu are o sentinta judecatoreasca irevocabila, este nevinovat”.

„Nu doreste nimeni o criza” de guvernare, a mai spus acesta.

La randul sau, Gabriela Firea, unul dintre primii lideri veniti la sediu, a declarat ca nu este o abordare corecta ca atunci cand un membru al formatiunii are ceva de spus sa o faca la televizor, si nu in interiorul partidului, referindu-se la premier.

„Refuz sa raspund unor speculatii”, a spus Gabriela Firea, joi, la sediul central al PSD, intrebata cum comenteaza eventualitatea unei demisii a premierului, potrivit Agerpres.

„Suntem intr-un punct critic, cred ca nu este corect si nu este o abordare onesta ca unul dintre colegii nostri sa anunte la televizor ceea ce intentioneaza sa faca. Vorbesc acum despre niste principii, nu despre votul meu in CExN. Mi-as dori din partea noastra, a tuturor mai multa responsabilitate, o concentrare mult mai adecvata fata de nevoile romanilor si toate aceste nemultumiri, posibile frustrari trebuie sa fie intai anuntate in forurile de conducere, si nu in spatiul public pentru ca pana la urma nu fac altceva decat sa intareasca pozitia, sa dea apa la moara criticilor nostri si sa slabeasca partidul ceea ce noi nu ne dorim. Pentru ca am ajuns la guvernare cu un program foarte bun, pe care romanii doresc sa-si vada pus in aplicare. Cum am putea noi sa ne ocupam de programul de guvernare, daca suntem mai atenti la sondajele de opinie si la alte aspecte pe care eu le consider derizorii?”, a continuat edilul Capitalei.

———————–

Joi se anunță Ziua Z pentru Guvern: Comitetul Executiv Național (CExN) al Partidului Social Democrat (PSD) ar putea picta ținte pe mai mulți miniștri.

Mai preciz, CEx-ul PSD va discuta despre situația remanierii guvernamentale, amintește Agerpres.

În cadrul ședinței se vor tranșa și raporturile Guvern — partid, după cum a anunțat marți premierul Mihai Tudose, la finalul unei întâlniri-maraton cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

„S-a hotărât și sunt de acord ca decizia finală să fie luată în forul statutar, de exemplu CExN. Joi după-amiază îl facem (…) pe următoarele direcții clare: raporturile dintre Guvern și partid, plecând de la premisa că Guvernul este un Guvern politic, dar, la nivelul de implicare al anumitor structuri din partid în activitatea guvernamentală, lucrurile trebuie clarificate. Am stabilit împreună zona de remanieri-remaniabili”, a explicat șeful Executivului.

Liviu Dragnea a calificat discuțiile cu Mihai Tudose de la sediul central al PSD ca fiind unele lămuritoare. „Am avut o discuție destul de lămuritoare cu domnul prim-ministru. Ne-a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme în ceea ce înseamnă programul de guvernare și ceea ce înseamnă aplicarea programului de guvernare. Bineînțeles că asta a fost o discuție nestatutară. Vom discuta aceste lucruri în CExN. (…) De asemenea, am discutat și despre proiectul de buget și despre celelalte măsuri financiare. Punctul meu de vedere este că bugetul pe anul viitor cuprinzând toate măsurile din program este un buget bun, echilibrat și cu prevederi mai mari în zonele unde ne interesează”, a anunțat atunci președintele PSD.

Cele mai vehiculate nume pentru remaniere sunt cele ale vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, și Viorel Ilie, ministru din partea ALDE pentru relația cu Parlamentul.

Miercuri, Sevil Shhaideh a fost la DNA, la ieșire precizând decizia sa este deja luată și va fi comunicată în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD. „Eu cred că sunt același om, am respectat întotdeauna partidul și cel care m-a pus în funcție (…) e CExN. Decizia mea, care e luată, va fi comunicată mâine în CExN”, a spus Shhaideh.

Tot miercuri premierul Mihai Tudose s-a aflat la Parlament, unde a discutat cu președintele Camerei Deputaților. Amândoi au negat că s-ar fi discutat despre demisiile lui Shhaideh și Plumb.

Tudose a spus că există două percepții referitor la miniștrii cu probleme în Justiție — una legată de realitate, respectiv de prezumția de nevinovăție, dar și una de la Bruxelles, „care este cu totul alta decât realitatea de aici”, de unde apare și problema legată de vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

„Așa cum și la justițiabili cine greșește plătește, da, trebuie să existe și o răspundere a magistraților. În ceea ce privește partea guvernamentală a problemei, nu pot să nu fiu alături de colegii mei din Guvern, care sunt astăzi într-un anumit tip de stres pe această problemă. Trebuie să înțeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfășoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un element important în acest program este atragerea de fonduri europene. Și cele două colege — știți foarte bine, avem o realitate și o percepție. Realitatea este că este prezumția de nevinovăție, au fost o mulțime de cazuri în care cei care au fost puși sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-a dovedit a fi nevinovați, cu viețile distruse sau oricum schimbate total, dar avem și o percepție și percepția la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici. Dar fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relație cu Bruxelles-ul, de aici apare problema. Deci am o părere personală pe care v-am spus-o și o impunere ca șef al Guvernului. Asta este tot”, a afirmat prim-ministrul.

Ministrul pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, a precizat miercuri că o decizie în privința demisiei sale va fi luată când se va întoarce în țară președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, menționând că el este dispus să renunțe la mandat.

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi