Skip to content
Politică

Urmările Colectiv. Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii antifumat: Autoritățile mai au mult de muncă! EXCLUSIV

" "

Amintim că fostul deputat de Cluj (care a inițiat actuala Lege antifumat, act normativ ce i-a atras o antipatie masivă din partea PSD) a demisionat din Partidul Social Democrat la începutul anului 2017, poziționându-se împotriva Ordonanței de Urgență (OUG) 13. Între timp, Aurelia Cristea, precum şi fostul său consilier Gabriel Oniga, exclus din partidul PSD, s-au alăturat partidului Pro România, al cărui președinte este Victor Ponta.

Cred că trebuie să facem o evaluare pe mai multe planuri. Evident că din punct de vedere al atitudinii, a reacției societății civile, a modului în care ne-am activat cumva la nivelul societății spiritul civic, cred că este foarte clar că am evoluat. Ne interesează mai mult ce se întâmplă, oamenii se implică mai mult, sunt mai atenți și cu siguranță acesta este un lucru bun. Sper să continue în acest sens și oamenii care într-adevăr au ceva de spus din perspectiva profesională și a unei cunoașteri bune într-un anumit domeniu, să se implice mai mult. Din perspectiva autorităților, încă mai este mult loc pentru a rezolva lucrurile și pentru a preîntâmpina practic astfel de tragedii. În continuare, din punct de vedere al tratamentului și al modului în care sunt funcționale în acest moment secțiile pentru arși, e clar că există o deficiență mare și nu am făcut pași în sensul care astăzi să avem niște soluții clare și niște scenarii de lucru pe care putem să ne bazăm. Iar din perspectiva intervenției pentru astfel de situații probabil că lucrurile s-au îmbunătățit, nu pot să evaluez concret. Ceea ce pot să evaluez însă, este faptul că este inadmisibil să permiți ca autoritate publica ca în continuare să fie unități de acest tip sau de oricare tip care sunt deschise publicului, să nu aibă autorizație de incendiu, să nu fie cu toate reglementările respectate.”, a spus inițiatoarea legii anitfumat.

Privitor la o posibilă legătură între legea antifumat și incendiul ce a avut loc la Colectiv, Aurelia Cristea a declarat faptul că „Legea a fost dezbătută și inițiată mult înaintea acestei tragedii care s-a întâmplat la Colectiv. Într-o oarecare măsură aș putea să spun că a avut o contribuție pozitivă în adoptarea legii, pentru că această tragedie ne-a marcat pe toți ca și societate și atunci probabil mai mulți am simțit acest lucru, mai mulți am raliat acestei susțineri de interzicere a fumatului în spațiile publice închise. Datorită faptului că toți acei senzori de avertizare la incendiu nu puteau fi folosiți dacă se fuma în interior și atunci oricum era un risc mai mare, acolo unde erau folosiți acei senzori, pentru că încă avem astfel de unități care nu folosesc și care au încă azi, după o asemenea tragedie, un afiș că această unitate nu are autorizație în caz de incendiu și intrați pe răspunderea dumneavoastră. Foarte grav. Este inadmisibil să permiți așa ceva!”, a continuat aceasta.

În ultima perioadă s-a speculat faptul că ar exista diverse propuneri pentru modificarea legii nr.15/2016 privind modificarea și completarea legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Chestionată dacă are la cunoștință despre aceste demersuri, fostul ministru pentru Dialog Social ne-a spus că „Există niște propuneri acum. De când s-a votat legea există în continuu propuneri de modificare în sensul în care să fie ori mai relaxată, ori dimpotrivă, unele propuneri de extindere a legii și la alte produse din tutun. Cred că cel mai important lucru pe care îl putem face acum pentru generațiile tinere este să le oferim o educație bună, un mediu sănătos și o conduită în ceea ce privește sănătatea lor, cât mai preventivă.”, a mai spus ea.

Aurelia Cristea a încheiat declarația printr-un mesaj către cei care au fost afectați de tragicul incident ce a avut loc la Colectiv.

Tuturor celor care au fost afectați: Dumnezeu să îi odihnească și părinților lor să le dea putere în continuare. Trist moment și tragic.”, a conchis pentru PSnews.ro, fostul ministru pentru Dialog Social.

 

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *