Skip to content
Puterea Știrilor Video

Următoarele alegeri vor ”reseta și vor defini scena politică pentru următorul deceniu”: Ce șanse ar avea un partid înființat în 2022-2023 să câștige în 2024

Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile din 2024 vor reseta și vor defini scena politică pentru următorul deceniu, susține politologul Remus Ștefureac, director INSCOP Research. Invitat în studioul Puterea Știrilor, politologul a admis faptul că „opoziția din România este mult mai slabă acum față ce cum eram obișnuiți până acum, cu o opoziție puternică”, însă a precizat că senzația de acum este că „ciclul de guvernare nu a început în ianuarie 2021, ci în ianuarie 2022”. „Anul 2021, cu pandemie, cu aceste conflicte în coaliție, a rămas undeva suspendat. Îl ascundem cumva”, a declarat Remus Ștefureac.

„Senzația mea e următoarea: noi am avut alegeri în 2020, a urmat un an confuz, guvern PNL-USR, multe conflicte, tensiuni, n-a durat foarte mult și apoi s-a reformat o mare coaliție stânga-dreapta, cu 70% reprezentare în Parlament, iar senzația mea este că ciclul de guvernare nu a început în ianuarie 2021, ci în ianuarie 2022.

Anul 2021, cu pandemie, cu aceste conflicte în coaliție, a rămas undeva suspendat. Îl ascundem cumva. În cadrul unui ciclu de guvernare, dacă considerăm că începe din ianuarie 2022, opoziția mai stagnează, că nu are resurse. Rămâne de văzut, și putem relua această discuție la mijlocul anului 2022, când va mai fi rămas un și jumătate până la cele patru alegeri, prezidențiale, europarlamentare, parlamentare, locale, care vor reseta și vor defini scena politică pentru următorul deceniu”, a declarat Remus Ștefureac.

Cât despre apariția unui alt partid cu șanse reale să câștige alegerile din 2024, directorul INSCOP Research a precizat:

„Cred că societatea românească este puțin mai monotonă și mai sceptică față de partide care explodează așa brusc. Da, pot fi partide noi, care iau 10% – vezi USR, AUR, însă un partid nou, așa cum a fost mișcarea En Marche în Franța, la primul mandat al domnului Macron, care să vină și să câștige alegerile în România nu există așa ceva. Partide vechi care își schimbă numele, se rebranduiesc, de ex nu se mai cheamă PSD, ci altfel, asta e altă poveste. Însă, un partid nou în România, care să câștige alegeri, nu cred”.

Amintim că fostul președinte al USR Dacian Cioloș a decis, marți, să demisioneze din partid, alături de alți europarlamentari apropiați de acesta. Cioloș spune că nu a găsit „înțelegere” în interiorul partidului și că despărțirea de USR îi lasă „un gust amar”. „Am demisionat când am înțeles că șansele de a reforma un partid de care societatea are nevoie sunt inexistente, iar eu nu pot să mint sau să disimulez că este totul perfect doar pentru a ocupa o funcție trecătoare”, a scris europarlamentarul într-un mesaj publicat pe Facebook.

Europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș au renunțat marți la calitatea de membri ai partidului Uniunea Salvați România, se arată într-un comunicat de presă. Aceștia au anunțat înființarea unui nou partid, partidul REPER.

DETALII AICI: Inevitabilul s-a produs: Cioloș a anunțat că pleacă din USR. El și alți 4 europarlamentari înființează un nou partid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *