Skip to content
Politică

Urmează dezastrul politic pentru PSD? EXCLUSIV Ce acțiune de proporții pregătește PNL (DOCUMENT)

" "

 O decizie luată de Tribunalul Gorj dă fiori partidelor din coaliția de guvernământ.

Citește și: Decizia instanței care ar putea anunță un cutremur politic în PSD și UNPR

" "
" "

PSD, UNPR și PLR ar putea primi o puternică lovitură în perioada următoare, după ce o instanță a luat  prima decizie prin care beneficiarii de pe urma OUG-ului 55 și-au pierdut mandatele, după o acțiune juridică dispusă de partidul pe lista cărora au fost aleși.

Numărul de aleși locali care au decis să își schimbe formațiunea politică pe lista cărora au fost aleși în cele 45 de zile, așa cum era stipulat în ”ordonanța Dragnea”, este unul extrem de consistent.

Potrivit unui studiu al celor de la Expert Forum, numărul de traseiști ne arată următoarea situație:

Total Au migrat Adică
Primari 3.180 552 17.4%
Consilieri locali 40.022 4.607 13.8%
Consilieri judeţeni 1.338 184 11.5%

 

sursa statistică: expertforum.ro

După cum știm bine, principalul câştigător de pe urma migraţiei politice a fost PSD: beneficiul a fost masiv, PSD racolând 79% din primarii care au migrat, adică 436 dintre ei.

Partidul Liberal Reformat este al doilea beneficiar al OUG 55, din punct de vedere statistic, având în vedere că 34 de primari au decis să se alăture formațiunii lui Călin Popescu Tăriceanu.

UNPR condus de Gabriel Obrea a reușit să ”racoleze” un număr de 17 primari.

De asemenea, potrivit statisticilor realizare de cei de la Expert Forum, un număr 100 de primari au decis să își asume statutul de independenți.

PNL, chiar dacă s-a opus cu vehemență adoptării ordonanței care legifera traaseismul , este și el pe lista ”beneficiarilor”, având în vedere că un număr de 6 primari au decis să devină liberali în cele 45 de zile prevăzute în OUG 55.

PNL și PDL sunt cele mai ”văduvite” partide de pe urma traseismului politic din perioada septembrie- octombrie 2014, așa cum reiese și din statistica de mai jos:

 

plecari-sosiri-primari-traseisti-600x492

Cum arată situația pe județe:

Migraţia politică nu a fost uniform distribuită în teritoriu: sunt judeţe unde au migrat mai mult de jumătate din aleşii locali şi judeţe unde nu s-a migrat aproape deloc. Sunt judeţe de top unde au migrat 37 de primari (Neamţ); sau 36, dar reprezentând 73% din primarii din judeţ (Giurgiu); şi alte judeţe cu peste 25 de primari migratori (Buzău, Dolj, Dâmboviţa, Iaşi), se arată în studiul expertforum.ro.

top-partide-traseisti-600x365

 

 

 

Consilierii locali au urmat în genere acelaşi trend de re-afiliere ca şi primarii. În proporție covârșitoare, consilierii județeni și locali de la nivel național au trecut în barca PSD. 

De exemplu, la Vrancea, ”recolta” de aleși locali a însemnat 7 primari şi peste 150 de consilieri.

La Vaslui 20 de primari, 9 viceprimari şi 155 de consilieri au trecut trecut în tabăra social-democrată.

PSD Maramureş şi-a îmbogăţit rândurile cu 10 primari, 7 viceprimari, 31 de consilieri locali şi un consilier judeţean.

În Giurgiu, ăeste 80% dintre primarii din judeţul Giurgiu au semnat adeziuni la PSD. 44 de primari şi 460 de consilieri locali din judeţ au trecut în rândurile PSD.

În Dâmbovița, PSD şi-a întârit rândurile cu 23 de primari şi 185 de consilieri de la PDL şi PNL.

În Alba, un județ controlat de PNL și PDL, aproximativ 70 de aleşi locali şi-au schimbat opţiunea politică în cele 45 de zile. Beneficiarul principal al migrărilor este PSD, care a atras peste 40 de primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni.

În exclusivitate pentru PSnews.ro, unul din vicepreședinții PNL ne-a dezvăluit ce acțiune pregătesc liberalii împotriva traseiștilor politici, beneficiari ai OUG 55.

Acesta ne-a explicat că deja există o circulară în partid către filialele județene prin care liberalii sunt învați ce să facă pentru ca primarii și consilierii locali traseiști să își piardă mandatul.

Totuși, speranțele nu sunt prea mari că în următoarea perioadă s-ar putea întâmpla lucruri spectaculoase.

”Noi vom acționa în contecios administrativ și vom solicita ca în termen de 30 de zile, atât cât prevede și legea, să se ia act de încetarea mandatelor celor care au beneficiat de pe urma OUG 55.

Dacă în aceste 30 de zile nu se întâmplă nimic, ceea ce e puțin probabil, îi vom acționa în instanța pe traseiști. Problema este timpul. Personal nu cred că vor fi multe județene unde traseiștii își vor pierde mandatele în perioada următoare. Cel mai probabil vom avea sentințe, precum cea de la Gorj, abia la anul înainte de alegerile locale, când nu va mai avea vreun rost. La Gorj a fost o surpriză că s-a luat o decizie atât de repede”, a precizat unul din vicepreședintii PNL pentru PSnews.ro.


MODEL ACTIUNE EFECTE OUG 55 2014_001

Vezi aici: Vezi modelul de actiune in instanta al PNL

2 comentarii la “Urmează dezastrul politic pentru PSD? EXCLUSIV Ce acțiune de proporții pregătește PNL (DOCUMENT)

  1. Corect spus ! Da`…in caz ca „profetia” cu instantele se adevereste, toti cei suspendati vor candida si vor castiga din nou …pt ca pur si simplu NU AU ADVERSARI !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *