Skip to content
Politică

Urmează o vară încinsă. Pieleanu presimte o schimbare în structura Parlamentului EXECUTIV

Adevarul.ro

Sociologul Marius Pieleanu se așteaptă ca vacanța parlamentară de vară să producă mutații evidente în structura politică a Legislativului, unele dintre acestea putând să se reflecte și în aderența partidelor parlamentare la public.

PSD ar putea să fie marele perdant al acestei veri, dar nu atât prin trădarea electoratului propriu odată cu schimbările aduse programului de guvernare, cât mai ales prin prisma răfuielilor personale pe care Liviu Dragnea le întreține cu diverse alte facțiuni din propriul partid. La fel, ALDE s-ar putea confrunta cu un fenomen al revenirii la matcă al unor foști liberali, dar acest lucru ține mult și de puterea lui Ludovic Orban de a-și face vizibile calitățile de lider politic, crede Pieleanu.

PSD se macină din interior

Lupul își schimbă liderul, dar năravul ba! – cam așa se prezintă social-democrații lui Dragnea în raport cu electoratul lor. Partidul lucrează deja în secret la a treia variantă de program de guvernare, fiind gata oricând să impună noi schimbări în proiectul cu care au câștigat alegerile, dar acest lucru este deja o cutumă în istoria recentă a PSD.

Ca să piardă aderența față de electoratul tradițional, social-democrații ar trebui să bifeze 4 ani consecutivi de eșecuri marcante ale guvernării, crede Marius Pieleanu. Soarta partidului în viitoarele confruntări electorale depinde însă și de tensiunile tot mai evidente înregistrate între grupul decizional din jurul liderului și șefii de filiale din țară, o revoltă putând izbucni oricând.

În mod tradițional PSD are obiceiul de a uita promisiunile făcute către oamenii care l-au ales. Programul de guvernare pare biblia PSD-ului în această perioadă, dar foarte puține din elementele fundamentale din marile proiecte, cu excepția Legii salarizării unitare, au fost atinse.

Nu cred că PSD este, deocamdată, afectat de neîndeplinirea programului său de guvernare pentru că electoratul său este unul extrem de fidelizat. Posibil ca o guvernare slabă în acești 3 ani și jumătate să producă și o scădere a aderenței la electorat. Dar,  structura actuală a partidului depinde și de cât de mult vor reuși să țină ascunse convulsiile interne mari la care am asistat în ultima vreme și care par a nu se sfârși pentru acest partid”.

PNL – totul se reduce la Orban

Cel mai mare partid de Opoziție din România depinde în acest moment de inspirația lui Ludovic Orban în a demonstra că liberalii au reușit să iasă din zona confuziei la nivel decizional.

Pentru moment se prefigurează câteva raze de optimism pentru electoratul de dreapta. „Cel puțin deocamdată, conjuctural poate, pentru că este imediat după congres, a produs o creștere a simpatiei pentru acest partid, iar referințele electorale ale PNL sunt foarte clare: clasa de mijloc, capitalul autohton, populația urbană, activă.

Cred că alegerea lui Orban a produs o creștere în simpatia publicului față de liberali și o creștere în rândul electoratului liberal stabil, care nu a ieșit la vot. Noi, ca sociologi, în ultimele 6 luni am constatat că o proporție mare de alegători cu preferințe liberale nu au ieșit la vot din motive de insatisfacție față de leadership-ul de atunci al partidului”, remarcă sociologul Marius Pieleanu.

USR, în derivă

Proiectul politic al lui Nicușor Dan pare să plutească în derivă în acest moment, chiar dacă la nivelul administrațiilor locale din marile orașe stă încă bine ancorat în rolul de opozant de prim rang în Consiliile Locale.

Ieșirea din scenă a liderului-locomotivă a atras după sine o serie de pretenții din partea celor aflați în garnitura a doua, iar nebuloasa creată la nivel de conducere centrală a dus deja la pierderea unui procent important de susținători, remarcă analistul.

USR e un partid  fără ideologie. E mai degrabă o stare de spirit centrată pe calitățile fostului președinte Nicușor Dan. USR a pierdut 3 procente în ultima lună și jumătate, ca urmare a retragerii lui Nicușor Dan din fruntea partidului. Mă aștept ca scăderea simpatiei față de acest partid să se manifeste în continuare”, explică Pieleanu.

Băsescu, ancora PMP

Partidul creat de fostul președinte Traian Băsescu rămâne o ancoră stabilizată la un electorat „băsist” calculat la 350.000 de votanți, dacă este să luăm în calcul cifra obținută de grupare la ultimele alegeri parlamentare.

Este cel mai  centrat pe lider partid pe care îl avem. Când Traian Băsescu nu va mai face parte din el, vom avea o discuție foarte serioasă dacă acest PMP va mai face pragul electoral”, consideră sociologul.

ALDE, pericolul nevăzut

Partidul balama al lui Tăriceanu încă își îndeplinește rolul de struțo-cămilă între zonele de dreapta și de stânga al scenei politice din România, anexat guvernării PSD din acest moment. Constanța sa de 6% este asigurată încă de imaginea și popularitatea fostului prim ministru Călin popescu Tăriceanu, dar grupul de lideri strâns în jurul acestuia ar putea să se rărească treptat.

Efecte la ALDE se vor observa în perioada imediat următoare. Alegerea unui nou președinte la PNL s-ar putea să aducă înapoi la matcă liberalii nemulțumiți de fostele conduceri ale partidului și refugiați în grupul ALDE. Depinde foarte mult și de acțiunile lui Tăriceanu”, crede analistul.

Nisipuri mișcătoare

Vara s-ar putea să nu se scurgă deloc liniștit, crede Marius Pieleanu, care vede în scoaterea la iveală a unor amănunte legate de afacerile ascunse ale liderului social-democrat un prim seism care ar putea provoca reechilibrare a forțelor politice în Parlamentul României.

Schimbarea structurii politice a Parlamentului poate fi provocată de două tipuri de procese. Primul se referă la lupta pentru putere din PSD care poate produce efecte necontrolate.

Al doilea îl reprezintă constituirea unui nou pol de putere în Parlament în jurul lui Victor Ponta pe structura partidului PRO România, creat deja de Daniel Constantin. Acesta poate deveni în timp un fel de opțiune a tuturor nemulțumiților din Parlament. Aceștia depășesc deja o cifră de 20-30 de oameni și pot produce o schimbare de structură și de mojoritate în Parlamentul României”, crede acesta.

Primul fenomen s-ar putea manifesta plenar încă de luna viitoare, când rebelii din tabăra Grindeanu intenționează să pună în discuție în fotrurile naționale ale PSD modul dictatorial de conducere al liderului Liviu Dragnea, moment care ar putea duce la o nouă serie de mazili din rândul parlamentarilor social-democrați.

Ruptura ar putea alimenta alte formațiuni politice din opoziție cu noi membri, reducând în același timp șansele PSD și ALDE să rămână în acesastă formulă la guvernare.

Singurul grup parlamentar în care nu se văd tulburări evedinte pentru moment este cel al UDMR, grupareamizând și pe un electorat extrem de stabil și disciplinat.

1 comentariu la “Urmează o vară încinsă. Pieleanu presimte o schimbare în structura Parlamentului EXECUTIV

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *