Skip to content
Politică

Urmează un MARE CUTREMUR? Ce spune seismologul Constantin Ionescu, directorul INFP EXCLUSIV

a1.ro

Un cutremur cu magnitudine 5,8 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona Vrancea, fiind resimţit şi în Bucureşti. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă precizează, după ce în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudine 5,8 resimţit şi în Capitală, că în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu difuzează notificări anterior declanşării acestora. În spațiul public au mai apărut discuții legate de o controversată pagină de Facebook care a pretins că a prevestit în urmă cu mai mult de o lună seismul.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura luni cu seismologul Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Întrebat dacă se poate prevesti un cutremur, așa cum s-a vehiculat legat de acea pagină de Facebook, seismologul a atras atenția că nu există nicăieri în lume o astfel de posibilitate, singurul sistem existent reușind să anunțe cu câteva secunde înainte, prezent în state precum România, Japonia, Mexic, Chile, Taiwan.

Din punct de vedere tehnologic nu există posibilitatea să fac o prognoză pe un termen atât de lung. Singurul sistem care anunță cu câteva secunde înainte este sistemul de alertare dezvoltat atât în România, Japonia, Mexic, Chile, Taiwan și care va fi implementat în curând și în SUA.

Despre acea postare, a explicat un domn pe internet, un IT-ist cum se pot face astfel de lucruri pe Facebook. Sunt anumite metode. Am rămas și eu surprins că se pot întâmpla astfel de lucruri. Sunt informații false pe care le programează și reprogramează. 

Nu putem să știm niciodată dacă există riscul acum, peste 20 de ani sau peste o lună. Deocamdată noi monitorizăm activitatea seismică de pe teritoriul României și la granițele ei. Avem colaborări internaționale d.p.v.d. al sistemului de date la nivel global și european. Nicăieri în lume, nimeni nu poate să vă spună dacă mâine sau peste o perioadă va fi un cutremur”, a precizat specialistul.

Totodată, chestionat dacă au fost remarcate mișcări neobișnuite în ultima perioadă a plăcilor tectonice și astfel poate fi prevestit un cutremur, Constantin Ionescu a resubliniat impredictibilitatea fenomenului întrucât există tensiuni care se acumulează zeci de ani, sute de ani precum în cazul seismului de la Fukushima care nu a mai avut o astfel de magnitudine în acea zonă de 400 de ani.

„Nu. Nu știi dacă s-a produs un cutremur când vine următorul. Mișcările de plăci tectonice sunt la nivel de 1 mm pe care le monitorizezi ani de zile și nici nu știi când se produce ruperea. Sunt tensiuni care se acumulează zeci de ani, sute de ani. Gândiți-vă că acel cutremur de la Fukushima s-a mai produs acum 400 de ani la o asemenea magnitudine și forță. Tensiunile de genul acesta se acumulează în timp. 

Toată lumea încearcă să prezică. Dacă găsim pe cineva care reușește poate primim premiul Nobel, a conchis seismologul Constantin Ionescu în exclusivitate pentru PSnews.ro.

1 comentariu la “Urmează un MARE CUTREMUR? Ce spune seismologul Constantin Ionescu, directorul INFP EXCLUSIV

  1. Este un mare seismolog, director ori presedinte onorific, care ne asigura ca nu exista nici un pericol ca in Romania sa se produca curind un cutremur mare. Asta inseamna ca se poate prezice un cutremur mare cu mult timp inainte de a se produce, punct.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *