Skip to content
Politică

Urșii se plimbă nestingheriți prin Azuga in timpul zilei

Zeci de urși sunt pe fondul cinegetic din Azuga, efectivul optim fiind de peste două ori mai mare. Animalele se plimbă pe străzile din stațiune, au creat pagube, iar zilele trecute un cioban a fost atacat de urs. Autoritățile spun că au atras atenția asupra pericolului, însă nimeni nu ia măsuri.

Primarul stațiunii Azuga, Gheorghe Barbu, a declarat că urșii sunt din ce în ce mai prezenți pe străzile din oraș, chiar și ziua, iar la mai multe gospodării au creat și pagube. În plus, zilele trecute un cioban a fost mușcat de un urs, suferind răni la picioare.

„Urșii circulă pe străzi și ziua. Umblă prin oraș, la cimitir, prin curți. Au ajuns să facă pagube. Vin la tomberoane, dupa mâncare. Un cioban a fost și atacat, fiind mușcat. Ursul s-a apropiat de stână, iar bărbatul a incercat să-l alunge. De doi ani ne tot confruntăm cu astfel de probleme”, a declarat Barbu.

Primarul din Azuga spune că pe fondul respectiv cinegetic sunt aproximativ 70 de urși, iar optimul ar fi de 25 de exemplare. Barbu susține că a atras atenția autorităților, însă nimeni nu a luat nicio măsură.

„Nu se ia nicio decizie. Sunt hârtii facute către Garda Forestieră, Direcția Silvica Prahova, la minister. Am făcut și o petiție, am strâns semnături. Ferească Dumnezeu. Pun preț mai mult pe animale decât pe viață de om. Nu ne ascultă nimeni, nu se ia nicio decizie”, a spus Gheorghe Barbu.

La rândul lor, reprezentanții Direcției Silvice Prahova au declarat că, anul acesta, potrivit evaluarii, la Azuga sunt 56 de exemplare, optimul fiind de 25.

În 2017, erau 44 de urși. Pădurarii spun că animalele coboară din pădure în căutare de hrană, deși frecvent sunt puse bariere de mâncare, precum granule și porumb.

Șeful Agenției pentru Protecția Mediului Prahova, Florin Diaconu, a precizat că Primăria Azuga a înștiințat APM despre pagubele produse de urși în stațiune.

„Noi am fost înștiințați despre pagubele produse. Nu ni s-a solicitat altă măsură. A fost acolo un angajat, s-a facut o analiză, se va lua o decizie, dacă e cazul sau nu să se facă o retragere”, a precizat Diaconu.

Un număr mare de urși, spun pădurarii, se înregistrează și la Cheia.

Citește mai mult: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *