Ursula von der Leyen rămâne la conducerea Comisiei Europene, însă majoritatea sa este mai slăbită după moțiunea de cenzură. Votul din Parlamentul European arată că există numeroase nemulțumiri la adresa Comisiei Europene.
Moțiune de cenzură avea nevoie de două treimi din voturile celor prezenți în plenul Parlamentului European. Moțiunea a fost respinsă cu 360 de voturi împotrivă, însă von der Leyen nu are motive de bucurie. Rezultatul de azi arată că președinta Comisiei Europene nu mai are o majoritate în Parlamentul European. Pentru a fi votată la conducerea Comisiei este nevoie de 50% plus 1 din numărul total de parlamentari, adică 361. Ursula von der Leyen a fost susținută la moțiune de doar 360 de europarlamentari. Înainte de votul pentru moțiune, 167 de europarlamentari au ieșit din sală fără să voteze, ceea ce poate fi considerat un boicot la adresa președintei Comisiei Europene.
În favoarea moțiunii de cenzură s-au exprimat 175 de europarlamentari, cei mai mulți fiind grupurile ECR (conservatorii), Patrioții PfE (grupul controlat de Viktor Orban, Le Pen și Salvini), grupul ESN și au votat pentru moțiune un europarlamentar de la Renew și unul de la Social-Democrați.
Piperea (AUR): „E mult mai slăbită după moțiune”
Gheorghe Piperea, europarlamentul AUR care a depus moțiunea de cenzură, a precizat pentru PS News că Ursula von der Leyen este mult mai slăbită după acest vot, dincolo de rezultat. Europarlamentarul român a precizat că 167 de europarlamentari au fost în Parlament, dar au refuzat să se prezinte la vot, ceea ce este un boicot la adresa președintei Comisiei Europene.
„Absolut, e mai slăbită după moțiune. S-a văzut și în sală ce s-a întâmplat, aplauzele au fost mai mult decât anemice. Au fost 10-15 persoane care au aplaudat. Cifrele vorbesc de la sine.
Au lipsit extrem de mulți oameni, au fost 167. Au fost europarlamentari care erau aici, în clădirea Parlamentului, nu au participat la vot în mod intenționat. Sunt absolut convins că este un boicot, pentru că altfel nu aveau niciun motiv să nu vină, adică puteau să voteze abținere. Eu i-am zis că este o moțiune de cenzură ascunsă într-o moțiune de cenzură. Aș putea să spun că aceste voturi au fost pentru moțiunea de cenzură, au preferat să nu se vadă. Dacă ar fi fost vot secret, votul împotriva Ursulei von der Leyen ar fi fost masiv”, a declarat Piperea, pentru PS News.
Întrebat dacă Tratatul UE ar trebui schimbat astfel încât votul pentru moțiunea de cenzură să fie secret, Gheorghe Piperea a precizat că ar trebui făcută această schimbare:
„Sunt absolut convins, pentru că în astfel de situații chiar trebuie să lași libertatea votului”.
Tratatul UE prevede mai multe anomalii când e vorba de moțiunea de cenzură. Pentru ca un politician să devină președintele Comisiei Europene are nevoie de 50%+1 din numărul total de europarlamentari, în urma unui vot secret. Nu aceeași regulă se aplică și în cazul moțiunii de cenzură, când Tratatul UE prevede două treimi din numărul celor prezenți în plen, iar votul nu este secret. O anomalie care ajută foarte mult Comisia Europeană și face foarte dificilă adoptarea unei moțiuni de cenzură. Niciodată în istoria Uniunii Europene nu a trecut vreo moțiune de cenzură de votul din Parlamentul European, ceea ce ridică mari semne de întrebare.
Banii pentru Fondul Social European. Piperea: „Fără moțiune, nu ar fi fost posibil”
Ursula von der Leyen s-a întâlnit, miercuri, cu grupul Social-Democraților (SD) pentru a negocia voturile pentru moțiunea de cenzură. Socialiștii i-au cerut președintei Comisiei Europene să nu aloce banii din Fondul Social European pentru armament. Ursula le-a promis că banii din Fondul Social vor fi în bugetul UE, pentru a obține ajutorul acestora la moțiunea de cenzură.
Gheorghe Piperea a precizat că este de apreciat ceea ce au reușit socialiștii, însă nu ar fi fost posibil fără moțiunea de cenzură. Europarlamentarul român a precizat că banii din Fondul Social European nu trebuie să fie alocați pentru arme, așa cum vor grupurile Popularilor și Renew. Însă situația se complică pentru actuala președintă a Comisiei, deoarece riscă să aibă probleme cu grupurile Popularilor (PPE) și Renew dacă respectă promisiunea făcută Socialiștilor.
„Ce o să spun acum o să surprindă multă lume, dar este conform cu credința mea profundă. Este foarte bine că socialiștii au reușit să negocieze cu von der Leyen, să păstreze acele sute de miliarde neatinse pentru Fondul Social European, adică pentru lupta contra sărăciei, fondurile de coeziune. Este categoric o victorie a mea, pentru că eu consider că nu trebuie să iei bani de la săraci ca să îi dai pe armament, și nici să răpești șansa regiunilor subdezvoltate ale Europei de a se dezvolta pentru că le iei banii și îi dai pe armament. Asta este o chestiune socialistă, de stânga, ei vor spune că este victoria lor, dar fără această moțiune de cenzură, vă dau scris 100% nu s-ar fi schimbat nimic. Pentru că cei care au obținut realocarea acestor fonduri sunt cei de la Populari și respectiv cei de la Renew, care au ca sponsori industria militară. Pe de altă parte, săptămâna viitoare va fi decisivă pentru că se organizează o discuție între Ursula von der Leyen și șefii grupurilor de partide și Ursula va fi în această situație: să respecte promisiunea făcută ieri socialiștilor pentru voturi și atunci să îi întoarcă împotrivă pe cei de la Populari și Renew; sau să meargă în continuare pe promisiunea inițială pentru PPE și Renew și să realoce banii respectivi către armament. Este între ciocan și nicovală. De aceea spun că a ieșit mult mai slăbită decât își poate imagina, dincolo de cifre”, a explicat Piperea, pentru PS News.
Cum au votat europarlamentarii români
Moțiunea de cenzură împotriva von der Leyen a fost votată de europarlamentarii AUR, SOS, Terheș și Târziu care nu mai fac parte din AUR, deși au fost aleși pe lista acestui partid. Ceilalți europarlamentari români au votat împotriva moțiunii pentru a o ajuta pe Ursula von der Leyen.
La votul pentru moțiune, Ursula von der Leyen a fost susțină doar de 99 de europarlamentari din grupul Socialiștilor. În total, grupul SD are 136 de europarlamentari, adică 37 au boicotat-o pe actuala președintă.
Grupul PPE are și el 188 de europarlamentari, dar pentru Ursula von der Leyen au votat doar 149. Grupul Renew are 77 de europarlamentari și von der Leyen a fost ajutată la moțiune de doar 56 de membri Renew.
Nici grupul ECR, din care face parte AUR, nu s-a mobilizat foarte bine și doar 39 de europarlamentari au votat pentru moțiune, deși grupul are 78 de europarlamentari. Doi membri ECR au ajutat-o pe Ursula von der Leyen, iar membrii Frații Italiei, partidul condus de Giorgia Meloni, au decis să nu voteze deoarece au un vicepreședinte în Comisia Europeană.
Aritmetica din Parlamentul European a devenit echilibrată, iar Ursula von der Leyen nu poate vorbi de o majoritate confortabilă în condițiile în care mandatul său depinde de doar câteva voturi. Președinta Comisiei Europene s-a salvat la vot pentru că moțiunea de cenzură are nevoie de două treimi din voturile celor prezenți. Dacă s-ar fi aplicat regula de 50%+1, Ursula von der Leyen ar fi fost la limită.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News